Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Petelinjek

9. maja se nas je 46 pohodnikov DU Dobrova odpravilo na pohod v domovanje medvedov. V kraju Hrib - Loški Potok nas je sprejel g. Jaka Bartol in nam predstavil načrt današnjega pohoda. Ogledali smo si Park kulturnikov, nato pa se povzpeli do župnijske cerkve sv. Lenarta. Sledil je kratek spust po cesti do Šegove vasi, za vasjo smo kar kmalu zavili na gozdno pot v smeri lovskega bivaka, ki so ga postavili lovci postavili na poti, po kateri hodijo volkovi, mi pa smo si vzeli čas za kratek počitek in malico. Pot smo nadaljevali mimo »votle stene« na Jazbino. Tu se je bilo treba odločiti, ali bomo pot, ki je precej skalnata in težko prehodna, nadaljevali na vrh Petelinjeka 1212 m ali pa se bomo po gozdni cesti počasi začeli spuščati proti vasi Travnik. Skoraj vsi smo se odločili, da gremo na vrh. Pot res ni bila lahka in kar nekajkrat smo se morali zelo potruditi, da smo preplezali vse skalnate ovire, da smo se povzpeli na vrh Petelinjeka. Iz vrha smo se po grebenu previdno spustili do niže ležeče gozdne jase. Ja, občutki so bili lepi, kaj vse še zmoremo, saj je bilo plezanje po skalah, rahlo poraščenih z mahom, poseben užitek. Zapustili smo gozdno jaso in se začeli spuščati do razpotja, kjer so nas že čakali ostali pohodniki. Prispeli smo do vikenda gostilničarja Kapca, kjer so se pasle domače živali, mi pa smo si malo oddahnili. Še malo hoje je bilo potrebne in že smo sedeli v prijetni vaški gostilni Pri Kapcu v vasi Travnik. Postregli so nas z joto in domačimi klobasami in tudi mrzlega piva ni manjkalo.

Ker nas je g. Bartol vseskozi na našem pohodu spremljal in usmerjal, se nismo mogli odreči njegovemu povabilu, da si ogledamo njegovo bogato etnografsko zbirko. V skednju, nekdanji štali, kleti in svinjski kuhinji smo imeli res kaj videti. Bogata zbirka kmečknih strojev, orodja in opreme, volovskih jarmov, gospodinjskih pripomočkov in smučarske opreme je bila res vredna ogleda.

Bili smo zadovoljni, malo utrujeni, ampak veseli, da se je hladno oblačno jutro prevesilo v sončno popoldne in nam omogočilo, da smo uspešno izvedli načrtovani majski pohod na Petelinjek.

Tekst in fotografije  Vinko Kuder

Oglejte si tudi