Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Dobrova-Polhov Gradec
DANES
22°C
12°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Vrh gasilske operative v Polhovem Gradcu

Gasilska zveza Dolomiti je 29. januarja gostila najvišji državni organ v gasilstvu na strokovno-operativnem področju. V prostoru PGD Polhov Gradec so se namreč na redni seji sestali člani poveljstva Gasilske zveze Slovenije in razpravljali o aktualnih zadevah ter sprejeli nekatere ključne sklepe.

Dobrodošlico v Polhovem Gradcu je zbranim najprej zaželel predsednik PGD Polhov Gradec Andrej Janša ter med drugim dejal, da so veseli, da svojo 130-letnico delovanja zaključujejo z obiskom poveljstva GZS. Pozdravne besede sta jim nato namenila še predsednik GZ Dolomiti Franci Zibelnik in predsedujoči regiji Ljubljana 1 Franc Bradeško, ki sta na kratko predstavila zgodovino razvoja zveze ter območje, opremljenost in aktivnosti desetih društev, ki delujejo v okviru zveze. Tako kot govorci pred njim, je uspešno zasedanje prisotnim prišel zaželet tudi župan Franc Setnikar. V pozdravnem nagovoru je pohvalil sodelovanje prostovoljnih gasilskih društev in občine, se dotaknil nekaterih večjih intervencij v preteklih letih ter izrazil zavedanje o pomembnosti prostovoljnih gasilcev v lokalni skupnosti, v tej luči pa jim je zaželel uspešno delo tudi na državni ravni, ki naj bo v dobrobit prostovoljnega gasilca.

Sejo poveljstva je vodil poveljnik GZS Franci Petek, člani poveljstva pa so razpravljali o novi svečani uniformi, tako za moške kot ženske, ki jim je bila tudi natančno predstavljena. Obravnavali so nova pravila gasilsko-športnih in tekmovalnih disciplin, in sicer so na novo določili leta za vstop v pionirske vrste, od zdaj naprej bo veljalo določilo dopolnjenih 6 let in ne več letnica rojstva, prav tako bo lahko veteran postal gasilec po dopolnjenem 58. letu. Burna razprava pa se je odvila pri spremembi glede vstopa v članske vrste. Člani naj bi po novem lahko postali zgolj tisti, ki v roku dveh let opravijo tudi izobraževalni tečaj za čin gasilec pripravnik. Zbrani poveljniki so se strinjali, da je pomembno ohranjanje zdravega operativnega jedra ter spremembe potrdili, te pa bodo šle v potrjevanje drugim organom, kasneje pa se bodo zapisale v novo knjižico pravil. Na tokratnem dnevnem redu so imeli tudi potrditev sprememb razpisa za nov ciklus državnih tekmovanj. Obravnavali pa so tudi druge trenutno aktualne zadeve, s katerimi se gasilci srečujejo, kot je na primer potreba po izgradnji poligonov za izobraževalne namene, kjer se na več koncih zatika že pri zagotavljanju zemljišč ali pridobivanju gradbenih dovoljenj, ki bi jih lokalne skupnosti morale zaenkrat pridobiti same, šele kasneje naj bi s subvencijo na pomoč priskočila GZS.

Poveljnik Franci Petek o razmerah v gasilstvu

Državno financiranje gasilske dejavnosti in opreme v Sloveniji je v primerjavi z dejansko opremljenostjo, za katero sredstva prostovoljni gasilci v večjem deležu priskrbijo sami, izredno skromno, prav tako niso urejena mnoga zakonodajna področja. O tem smo povprašali predsednika GZS Francija Petka. Ta je pred sejo za naš medij povedal, da so bili pred dnevi na sestanku pri predsedniku vlade Marjanu Šarcu, ki je tudi sam gasilec in zato to področje tudi v praksi dobro pozna. Dejal je, da so odprli kar nekaj tem, tako na zakonodajnem delu kot na finančnem, in skupaj so se zavezali, da bodo poskusili zadeve premakniti naprej. Tudi na ministrstvu za obrambo naj bi imeli sedaj večjo podporo, da bodo zadeve sistemsko uredili, in to v prvi vrsti Zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami ter Zakon o gasilstvu, kjer naj bi končno ustrezno uredili status gasilca, organiziranost in podobno, kjer danes prihaja do velikih nesoglasij med civilnimi gasilci, večjimi in manjšimi občinami, kjer obstajajo velika nesorazmerja in posledično velike težave. Tudi finančna sredstva naj bi se po zagotovilu Petka v bodoče dvignila na 1 milijon 7 tisoč evrov, kar naj bi se namenilo za sofinanciranje gasilske opreme. Tudi za delovanje pričakujejo več sredstev, saj so po besedah poveljnika GZS že 25 let na istem, medtem ko so se dejanske razmere in zahteve zelo spremenile. Sogovornik je izpostavil tudi priložnost v pridobivanju sredstev preko evropskih projektov, kjer želijo društvom pomagati pri prijavah na projekte in na zvezi zaposliti človeka, ki bi bil usposobljen za to področje in bi pomagal pri zagotavljanju teh sredstev. 

S poveljnikom smo spregovorili o praksi vključevanja državnih gasilskih organov, kakršen je poveljstvo GZS, v lokalno okolje. Dejal je: "Z veseljem imamo seje tudi na terenu in to po različnih koncih Slovenije, saj se zavedamo, da gasilcem to veliko pomeni. V zadnjem času je to postala že naša praksa, saj tudi na ta način spoznamo prostovoljna društva in njihov utrip." Sicer pa je o samem vključevanju povedal: "GZS je servis za vsa prostovoljna društva, da lahko normalno opravljajo operativno delo in ostale dejavnosti, ki so za delovanje prostovoljnih gasilcev pomembne. Naša naloga je ustvarjati take pogoje, da bi se člani dobro počutili." To najverjetneje ni enostavno, saj so v Gasilsko zvezo Slovenije združena vsa prostovoljna gasilska društva, ki jih je v Sloveniji kar  1342, ta se združujejo v 120 gasilskih zvez in 17 regij. A glede na najštevilnejše članstvo, jim to dobro uspeva, in tega jim želimo tudi v bodoče.

Fotografija in besedilo: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi