Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

V spomin – Matija Golc

V sredo, 12. septembra, se je med gasilci Gasilske zveze Dolomiti razširila žalostna vest, da je med vožnjo proti domu za vedno prenehalo biti srce našemu tovarišu Matiji Golcu. Med gasilci je bil spoštovan tovariš, s svojim znanjem in pripravljenostjo pa je bil vedno pripravljen priskočiti na pomoč.
Matija se je rodil 19. februarja 1944 v Dvoru kot sedmi in najmlajši otrok v družini. Otroška leta niso bila lahka, saj sta morala oče in mati skrbeti za številčno družino. Po končani osnovni šoli je odšel na šolanje v Ljubljano in se izučil za poklic avtotapetnika, ki ga je opravljal do upokojitve.
V Prostovoljno gasilsko društvo Dvor je vstopil leta 1960 in istega leta opravil tečaj za gasilca. Njegovo izobraževanje s tem ni bilo končano, saj je opravil še tečaj za gasilskega častnika in leta 1997 še tečaj za višjega gasilskega častnika. Kako smo gasilci spoštovali njegovo pripadnost gasilski organizaciji povedo podatki, da je bil 7 let tajnik društva in 13 let poveljnik sektorja Dobrova. Leta 1995 pa je bil eden od članov odbora za ustanovitev Gasilske zveze Dolomiti, katere poveljnik je postal na ustanovnem občnem zboru. To funkcijo je opravljal do leta 2003. Na občnem zboru Gasilske zveze Dolomiti leta 2005 mu je bil podeljen naziv častnega poveljnika Gasilske zveze Dolomiti. Po letu 2008 pa je postal član ali predsednik komisije za veterane gasilske zveze. Po letu 2011 je bil član tekmovalne enote starejših gasilcev PGD Dvor, ki je sodelovala na občinskih tekmovanjih.
Za svoje delo v gasilski organizaciji je prejel značko za 50-letno delo v gasilstvu in gasilske plamenice III., II. in I. stopnje ter gasilsko odlikovanje II. in I. stopnje. Leta 2003 mu je bilo podeljeno odlikovanje za posebne zasluge v gasilstvu. Leta 2008 je prejel še plaketo gasilskega veterana.
Vsi, ki smo delali z njim, se ga bomo spominjali kot človeka, ki ni znal reči besede ne, ko smo potrebovali njegovo pomoč ali nasvet, zato je v naših vrstah nastala vrzel, ki jo bo težko zapolniti.

Gasilska zveza Dolomiti Franc Zibelnik

Oglejte si tudi