Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
12°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

17. Planinski tabor v Robanovem kotu

V nedeljo, 14. 7. 2019, se je na parkirišču v Šentjoštu spet slišal vrvež razigranih otrok, ki so komaj čakali, da se odpeljejo na planinski tabor v Robanov kot. Še zadnji objem staršem in avtobus je odpeljal novim dogodivščinam naproti. Po dolgi vožnji nam je čudovit pogled na Ojstrico naznanil, da smo na tabornem prostoru. Za en teden smo udobne postelje zamenjali za bivanje v šotorih, ki so že prvo popoldne dobili zanimiva imena, ravno tako kot štiri skupine otrok.

Kljub nočnem vrvežu v šotorih, smo se že navsezgodaj zbudili in odpravili na prve pohode. Najmlajši so se odpravili na Robanovo planino, ostale skupine pa so osvojile Krofičko, Olševo in Strelovec. V naslednjih dneh smo se prebujali v vsak dan lepše jutro in osvojili še Okrešelj, Raduho, Ledinski vrh, Potočko zijalko. Najmlajša skupina, v kateri je bilo tudi 5 bodočih prvošolcev iz vrtca Šentjošt, je bila najbolj ponosna na osvojeni vrh Okrešelj, od koder je bil pogled na »velike gore«, kot so povedali. Da je bila pot lažja smo se ohladili ob slapu Rinka, se igrali igrice in občudovali lepoto gorske narave. Najmlajši so si poleg pohodov prislužili še ogled Pravljične dežele, v kateri so se srečali s kar 21 pravljičnimi liki. Najstarejša skupina je letos zbrala pogum in se sredi noči odpravila na sončni vzhod na Raduho. Zaspanost otrok se je razblinila ob navdušenju nad hojo s svetilkami po temi in ob nepozabnem doživetju, da so sončni vzhod doživeli na vrhu Raduhe.

Poleg razgledov z vrhov smo spoznavali Solčavsko v katero spadajo Robanov kot, Logarska dolina in Matkov kot. Vse te podrobnosti smo izvedeli v Centru Rinka, kjer imajo stalno razstavo o zanimivostih in življenju v Solčavi.

Dneve smo si popestrili s kopanjem, sladoledom, skritim zakladom za najmlajše in Veliko igro za starejše otroke. Ob tabornem ognju smo prepevali ob kitari, pekli hrenovke in penice in lovili zajca, ki nam je iz kuhinje ukradel Nutelo.

Seveda pa je vsak planinski tabor namenjen tudi izobraževanju mladih planincev. Gorski reševalci iz Gorske reševalne postaje Celje so nam s psičko Juno prikazali reševanje v gorah in nas opomnili na varnost v gorah. Vodniki so otroke učili samovarovanja na vrvni ograji, vozlov in plezanja po balvanih.

Zadnji večer je tradicionalno namenjen krstu novopečenih mladih planincev in taborni poroki, ki je vedno polna smeha ter seveda ognju in petju. Nekateri so prespali kar ob ognju, drugi kartali v šotorih, vsi pa smo se prebudili v lepo nedeljsko jutro in čakalo nas je pospravljanje, analiza tabora, nagrade za »naj pospravljen šotor« in slovo. Še zadnji pogled na Ojstrico in že smo se zadovoljni, polni novih vtisov, odpeljali proti domu.

Leto bo hitro okoli in spet bo planinski tabor. Kje in kdaj pa še ne vemo.

 

M. Maček

Oglejte si tudi