Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Umetnostnozgodovinska predavanja v Knjižnici Dobrova

Mestna knjižnica Ljubljana - enota Dobrova, ki skrbi za izvajanje knjižnične dejavnosti za prebivalce Občine Dobrova - Polhov Gradec, je pred štirimi leti sprejela pobudo dr. Rajke Bračun Sova za cikel strokovnih predavanj o lokalni umetnostni dediščini. Umetnostna zgodovinarka in muzejska kustosinja nas je prepričala o bogastvu umetnostne dediščine v tem prostoru in pomenu oblikovanja odnosa lokalnih prebivalcev do nje.

Prvo predavanje leta 2017 je imelo naslov Gradaščica in slovenski impresionizem. Avtorica je poudarila, da so prve slovenske impresionistične slike začele nastajati malo pred letom 1900 v Stranski vasi pri Dobrovi. V slikoviti pokrajini sta na prostem, v naravi rada slikala Rihard Jakopič in Matija Jama. Prehodila sta velik del travnikov, gričev, gozdov in se spuščala h Gradaščici, obrasli z vrbami, jelšami in topoli. Preproste motive sta slikala v poletni vročini, jesenski svežini, zimskem mrazu ... V Stransko vas se je Jakopič vračal kar deset let. Te impresionistične krajine so danes v Narodni galeriji, Umetniški zbirki NLB in zasebni lasti.

Drugo predavanje leta 2018 je imelo naslov Dobrovska cerkev v času baroka. Baročni umetnostni razcvet, eden najbujnejših v zgodovini slovenskega prostora, ki je močno zaznamoval Ljubljano, je zajel tudi bližnjo okolico kranjske prestolnice. Na Dobrovi je na mestu starodavnega Marijinega svetišča v začetku 18. stoletja zrasla nova mogočna romarska cerkev, imenitnejša od podobne romarske cerkve na Šmarni gori. Za njen glavni oltar je namreč samozavestna kranjska inteligenca poiskala zgled v Italiji – v sami Baziliki sv. Petra v Rimu, je poudarila avtorica.  

V tretjem predavanju leta 2019 z naslovom Baročni vrt graščine v Polhovem Gradcu je avtorica spregovorila o vrtni umetnosti. Vzdrževan grajski vrt v Polhovem Gradcu, ki ga danes imenujemo park, je prava kulturna dragocenost v okolici Ljubljane pa tudi širšem slovenskem prostoru, saj so bili plemiški vrtovi, parki in sprehajališča pri nas v preteklosti grdo zanemarjeni ali celo uničeni. Pravilno, geometrično zasnovan vrt je graščakom služil za ugled, okras, ugodje, druženje in sprostitev, imel pa je tudi gospodarski namen.

V sredo, 11. marca 2020, ob 18.00 bo dr. Rajka Bračun Sova imela predavanje z naslovom Pragerjeva cerkev v Gabrju pri Dobrovi. Dunajskega poznobaročnega arhitekta Lovrenca Pragerja prvič zasledimo na Kranjskem leta 1761. Tu se je poročil, se vključil v zidarsko-klesarski ceh in dobil službo deželnega stavbnega mojstra. V Ljubljani, njeni okolici ter drugod je ustvaril več del, med katerimi sta najbolj znani romarski cerkvi v Tunjicah in Petrovčah. Cerkev sv. Janeza Krstnika v Gabrju spada med manjše vaške poznobaročne cerkve s centralizirajočo ladjo, kakršne so bile v drugi polovici 18. stoletja pogoste v habsburški monarhiji. Ker je Prager ustvarjal v stilu poznobaročnega klasicizma, so prostorske linije umirjene, stavbne dekoracije, kakršno je poprej poznal barok, pa praktično ni več.  

 

Vljudno vabljeni na brezplačna, skrbno pripravljena in prijetna umetnostnozgodovinska predavanja v Knjižnico Dobrova.

 

Jure Bricelj, vodja knjižnice

 

 

Oglejte si tudi