Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
2°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Kamnolom Hrastenice bo ozelenel!

Vsak dan na poti v Ljubljano srečam vsaj dva velika rdeča štiriosna tovornjaka z napisi podjetja Leka, d. o. o., in vsak je do vrha napolnjen z zemljo, tehta verjetno kakih 15 ton! Njihov cilj je kamnolom Hrastenice, kjer se zemlja z bagrom goseničarjem nalaga na nekdaj peščene površine v višini nekaj metrov.
Novinarska žilica ali pa poklicna deformacija me je pripravila do raziskave ... Podjetje Leka, d. o. o., je gradilo tudi stadion Stožice, morda je zato zaprlo vrata in se odprlo pod novim imenom Leka plus, d. o. o.? Glavno presenečenje je vpogled v zemljiško knjigo, saj je Leka, d. o. o., vpisana kot lastnik celotnega kamnoloma, vsaj 85.651 m² površin, kar je približno še enkrat več zemljišča, kot je samega vidnega skalovja kamnoloma, saj je njihov tudi del gozda nad kamnolomom. Podatki Gursa pokažejo vrednost zemljišč 40.805 € oz. 0,47 € na kvadratni meter, kar je glede na stanje na tržišču povsem realna vrednost, vendar kako si lahko pomagajo s skalovjem bivšega kamnoloma, kjer dejavnost izkopa ni več dovoljena?

 

KAMNOLOM POSTAJA DEPONIJA

Ministrstvo za gospodarstvo je na pobudo družbe Leka iz Vidma že pred nekaj leti objavilo razpis za podelitev koncesije za pridobitev rudarske pravice površinskega kopa, čemur pa je Občina Dobrova - Polhov Gradec nasprotovala, lani je tudi spremenila prostorski plan in kamnoloma uradno v njem ni več. Je pa Leka plus dobila okoljsko soglasje za odlaganje 26.000 m³ zemljine (3.000 polnih tovornjakov) iz naselja Brdo 2, kjer se gradi nova soseska.  
Na deponiji Barje, ki jo upravlja Snaga, d. o. o. (tel. 01/477 96 00), je cena za odlaganje gradbenih odpadkov in zemlje kar 310 € za eno tono, torej 3.000 € za kamion, saj niso specializirana gradbena deponija in potrebujejo prostor za komunalne odpadke. V malo bolj oddaljenem Kranju je deponija gradbenega podjetja Spekter Kranj (tel. 04/280 88 20), kjer je cena odlaganja le 11 € na kubični meter gradbenega materiala, ne glede na vrsto, investitor pa prejme od njih tudi evidenčni list za odpadke, s katerim lahko opravi tehnični pregled novozgrajenega objekta pred upravno enoto, ki je tudi izdajatelj gradbenega dovoljenja. Zakonodaja je vse strožja in počasi bo za vsak novozgrajeni "kurnik" treba dokazovati, kam smo oddali gradbeni material pri izkopu, kar je že zdaj ustaljena praksa na severu Evrope, kjer šušmarstva praktično ne poznajo.

Mineraloško je kamnolom Hrastenice siromašen, najti je mogoče le kristale kalcita in redko dolomita, ki zapolnjujejo večje ali manjše razpoke v kamnini. Bogat je predvsem zaradi izjemne paleontološke dediščine, je bogato nahajališče anizijskih glavonožcev v Sloveniji.

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi