Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Slovenija iz parlamentarne klopi

»Slovenija je v ekonomski, socialni, politični in vrednostni krizi.« To je v svojem predstavitvenem govoru v parlamentu dejal zmagovalec zadnjih volitev, dr. Miro Cerar. Z zgodovinsko zmago na volitvah mu je bil dan privilegij, ki ga ni imel še noben predsednik vlade. Več kot 66 % parlamenta je osvojila politična levica, sam pa je zasedel natanko 40 % poslanskih sedežev. Zaradi dvotretjinske večine lahko spreminja tudi ustavo. To mu daje politično moč, da ne podleže izsiljevanju koalicijskih partneric. Oziroma natančneje: ne bi mu bilo treba podlegati. A koalicijska pogodba že kaže, da je svoja politična izhodišča zasukal zelo v levo. Precej bolj, kot je obljubljal pred volitvami.

Odhajajoča vlada Alenke Bratušek nas je v dobrem letu zadolžila za skoraj 9 milijard evrov. Če bi ta denar namenila Slovencem, bi vsak od nas v enem letu prejel 12 mesečnih plač v višini 400 evrov. A denar ni šel za ljudi, ampak za pokrivanje bančne luknje, ki so jo povzročili propadli tajkuni zaradi prijateljskih povezav z bančniki. Odgovarjal ni nihče, Alenka Bratušek pa se je za nagrado samokandidirala in samopotrdila še za evropsko komisarko.

Premier Cerar je za takšno stanje našel odgovor v novi levičarski vladi, ki zagovarja državno lastništvo ter ohranja razbohoteni javni sektor. Vlada ima 4 ministre več, kot jih je imela protikrizna vlada Janeza Janše. Že iz tega naslova bomo davkoplačevalci nosili dodatnih 1,5 milijona evrov stroškov na leto. Glede na programska izhodišča iz koalicijske pogodbe smo z novo vlado dobili predvsem socialistični blok, ki zagovarja status quo in deluje po načelu, da če ne more iti vsem odlično, naj gre vsaj vsem (enako) slabo.

Koalicijska pogodba predvideva ustanovitev samostojnega ministrstva za infrastrukturo, ob tem, da je vlada napovedala blokado privatizacije v segmentu infrastrukture. Z drugimi besedami, infrastruktura, torej področje, kjer se kljub finančni krizi ni bati za prilive svežih denarcev, bo ostala rajski vrt državnih milijonov, in tisti, ki bo imel roko nad tem področjem, bo med najbolj lobistično izpostavljenimi osebami v Sloveniji.

Dr. Cerar dodaja tudi ministrstvo za javno upravo. Javni uslužbenci, ki po zadnjih statističnih podatkih zaslužijo za 224 evrov več kot tisti v gospodarstvu, ki dejansko ustvarjajo dodano vrednost, bodo dobili svojega zagovornika neposredno v vladi. 150.000 javnih uslužbencev je torej veselih, da se je na volitvah odločilo prav. Ampak, na drugi strani obstaja približno enaka armada ljudi, ki bi urgentno potrebovali svojega glasnika na vladi, pa jih novi predsednik vlade ne sliši. 120.000 tisoč prijavljenih in še približno 30.000 neprijavljenih brezposelnih! Ti bi resnično potrebovali svojega ministra, a ga žal niso dobili. Čeprav je ravno od ustvarjanja novih delovnih mest, ne pa od novih davkov, odvisno, kako uspešna bo vlada dr. Cerarja.

No, vsem ne bo šlo enako slabo. Odhajajoča Alenka Bratušek pravi, da Slovenijo zapušča v bistveno boljši kondiciji, kot jo je dobila. Njen pogled je seveda specifičen. Če imaš v žepu pogodbo za službo v Bruslju z več kot 27.000 evri mesečne plače, je pogled na stanje v Sloveniji verjetno res malce – lepši, bolj sproščen.

Spoštovani, v naslednjem mandatu nas čaka torej veliko budnega spremljanja dela vlade, opozarjanja na nepravilnosti in predlaganja rešitev v dobro ljudi. Ali bodo ti predlogi upoštevani, je odvisno predvsem od novega predsednika vlade. Obljubil je, da bo upošteval predloge opozicije. Ker je začetek mandata, bodimo optimistični!

Mag. Anže Logar, poslanec SDS v vašem volilnem okraju

Oglejte si tudi