Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Odnos do živali na Kmetiji Levičnik v Gabrju

Odnos do živali na kmetiji je pogosto prežet z globokim spoštovanjem do njihove vloge in prispevka k skupnosti. Kmetje  kot skrbniki teh življenj, so priča njihovemu odraščanju, vzgoji in negi. V tem okolju se oblikuje močna povezava, kjer človek in živali sobivajo v soodvisnosti.

Vsaka žival na kmetiji ima svojo posebno vlogo – od krav, ki dajejo mleko, do kokoši, ki nam prinašajo jajca, in konjev, ki so nepogrešljivi pri kmečkih opravilih. Njihov prispevek k trajnostnemu kmetovanju je neprecenljiv, saj se prepletajo v naravni krog, kjer se hrana in viri obnavljajo.

Z odprtim srcem do življenja na kmetiji lahko opazujemo te čudovite živali v njihovem naravnem habitatu. Odnos do njih presega zgolj gospodarski vidik, saj kmetje pogosto razvijejo čustveno navezanost in skrb za dobrobit svojih varovank. S tem se oblikuje bogata in čustveno polna pripoved o življenju na kmetiji, kjer so živali neločljiv del te idilične pokrajine.

Življenje na kmetiji je pristna izkušnja, ki nas povezuje z naravo in cikli življenja. Na tej idilični domačiji se prepleta raznolikost živih bitij, ki vsakodnevno soustvarjajo harmonično okolje. Kmetijski obrat postane živahno gnezdo različnih življenjskih oblik, ki vključujejo ne le črede živali, temveč tudi ptice, domače ljubljenčke ter divje prebivalce.

Med kmetijami v naši občini pa je tudi eko kmetija Levičnik iz Gabrja pri Dobrovi, ki deluje že vrsto let. Vsako soboto jih lahko obiščete na novo odprti tržnici na Dobrovi in izbirate med raznoraznimi domačimi pridelki – tako mesnimi kot tudi zelenjavnimi. Na domači kmetiji živijo kar tri generacije, ata Jože, oče Jože, žena Darinka ter sinova Matej in Martin. Poleg krav in kokoši imajo tudi gosi, prašiče, kužka, race in tudi zajce. Za dobro počutje živali skrbijo vsak dan, hkrati pa opravljajo tudi druga kmečka opravila in urejajo vrt.

Znani so po odličnih salamah, pa tudi po mleku, jogurtih, raznovrstnih sirih (npr. s poprom), po jajcih, jagnjetini, svinjini ter govedini. Vsi izdelki imajo ekološki certifikat. Lahko jih obiščete tudi na domu, vedno vas bodo sprejeli odprtih rok.

O živalih in odnosih do njih smo se pogovarjali z lastnikom eko kmetije Levičnik, kmetom Jožetom Čemažarjem.

 

1. Kakšen je vaš odnos do živali na kmetiji?

Zelo verjetno je, da so pri nas na kmetiji živali že od vsega začetka, odkar obstaja kmetija Levičnik.

Tako je vseskozi naše življenje prepleteno tudi z živalmi. Delamo na tem, da se tudi živali dobro počutijo. Dobro oskrbovana žival vrne vložen trud.

2. Kako ravnate z živalmi v primeru bolezni ali poškodb? Kakšne ukrepe sprejmete za preprečevanje teh situacij?

Živali poznamo, tako tudi hitro opazimo, če nekaj ni v redu. Če pride do bolezni ali poškodbe, je potrebna tudi veterinarska pomoč. Dvakrat letno se govedu in ovcam opravi korekcija parkljev, oddajamo blato v analizo za morebitno prisotnost zajedavcev, veterinarji imajo monotoring na določene bolezni in preventivno živali tudi cepijo. Pozorni smo tudi pri kvaliteti hrane, ki jo damo živalim. Pazimo, da vmes ni kakšne plesni ali česa podobnega.

3. Kako se trudite zagotoviti dobro počutje živali?

Naše živali so v prosti reji, v pašni sezoni se večina živali pase na travnikih. V hlevu imamo tudi ventilatorje za prezračevanje.

Zdravstvene težave pri živalih povzročajo tudi pasji iztrebki ter smeti (pločevinke..), ki jih odmetavajo ljudje ob cestah in potem pridejo v krmo. Imeli smo že smrtne primere – upamo, da se bo vsaj to izboljšalo s kolesarsko stezo.

4. Uporabljate posebne prakse za vzdrževanje zdravja in udobja živali na kmetiji?

V poletnem času ob hudi vročini smo uporabili tudi že hlajenje s pršenjem vode.

5. Kakšno vlogo imajo živali na vaši kmetiji in kako pomembne so za kmetijske dejavnosti?

Za našo kmetijo je živinoreja glavna panoga, ki nam prinaša mesečni dohodek.

Redimo pa še ovce, ki nam popasejo strme robove, prašiče za zimske koline, kokoši, ki nam zagotavljajo dnevno sveža jajca. Vsaka vrsta živali je pomembna za doprinos dohodka in zdrave hrane za nas in tudi za potrošnike.

6. Kako gledate na prihodnost kmetovanja, kakšen poudarek dajete na vaši kmetiji? Kako se želite razvijati naprej?

Prihodnost kmetovanja žal ni samo v naših rokah, vedno bolj jo pišeta trg in politika, ki nam nista nikakor naklonjena.

Velik poudarek na kmetiji dajemo ekološkemu kmetovanju že 11 let. Zavedamo se, kako pomembna je zdrava doma pridelana hrana.

S predelavo mesa in mleka bomo vsekakor nadaljevali, povečati pa želimo pridelavo zelenjave.

7. Kako posvečate pozornost prehrani in prehranskim potrebam živali na kmetiji? 

Trudimo se pridelati kakovostno osnovno krmo. Travnike kosimo dovolj zgodaj, na njivah sejemo deteljo, koruzo in žita za obogatitev krmnega obroka.

Dokupimo še mineralno vitaminske mešanice in močna krmila. Krmilni obrok prilagajamo letnemu času in krmi, ki je takrat na voljo. Orientacija so nam tudi rezultati iz mesečne A kontrole vzorčenja mleka vsake molznice posebej.

 

Hvala za vse odgovore.

Vir slik: Kmetija Levičnik, Klara Lovenjak

M.D.

Oglejte si tudi