Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Leto 2012 z eno najslabših čebelarskih letin

Polhov Gradec, 13. januar – V domu čebelarjev v Polhovem Gradcu so se na snežno nedeljo zbrali čebelarji na rednem občnem zboru in pregledali delo za nazaj ter načrte za naprej.
»Spoštovane čebelarke in čebelarji. Za nami je ena najslabših čebelarskih letin«, je na rednem občnem zboru pozdravil in uvodoma povedal predsednik Čebelarskega društva Dolomiti Janko Prebil. Lahko se spomnimo nepričakovane zmrzali konec lanskega aprila ter pozebe v prvi polovici lanskega maja, ki sta storili veliko škode na naših vrtovih in v sadovnjakih, predvsem pa sta prizadeli čebelarje, saj je bil čas medenja tako hitro zaključen pravzaprav uničen. Sledilo je nadvse vroče poletje, ki prav tako ni primerno za nabiranje medičine pri čebelah, saj se cvetje v takšnih pogojih hitro posuši in odpade. Prava paša za čebele so bila le redka področja, zato so čebelarji morali čebelam pomagati s spodbujevalnim krmljenjem. Druga polovica leta je bila usodna za številne čebelje družine, razlog za to je bil napad varoj in huda gniloba. Zdravila za zatiranje varoje sicer obstajajo, vendar je vprašljiva njihova učinkovitost, celo škodljivost, saj nekatera zdravila povzročajo ropanje med čebeljimi družinami. Zatiranje bolezni hude gnilobe se prav tako redno vrši po terenu, in sicer s pregledi in jemanjem analiz vzorcev. »Oba pojava sta v splošnem velik problem in škoda za čebelarstvo v Sloveniji«, je med drugim v poročilu opisal stanje za leto 2012 predsednik. »Toda tudi to bo čebelarstvo preneslo in prišla bo nova, prav gotovo boljša sezona, saj takšna ne more trajati«, je optimistično napovedal gost, podpredsednik ČZS Marko Alauf, ki je pohvalil delo društva, še posebej je izpostavil medeni zajtrk, kjer so člani ČD Dolomiti, ne glede na slabo letino, zbrali skoraj 60 litrov medu in ga podarili vrtcem ter šolam v občinah Dobrova – Polhov Gradec ter Horjul. Po besedah Alaufa se ta akcija v Sloveniji opušča, saj društva in lokalni pridelovalci vse redkeje prispevajo doma pridelano hrano. Janko Božnar pa je opozoril na razlog opuščanja tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga vidi v neučinkovitosti oziroma neposluhu šol za nakup pridelkov in izdelkov lokalnega izvora. Interes tistih, ki ob tem prazniku brezplačno prispevajo svoje pridelke in izdelke, je tudi v tem, da jih kasneje šole in vrtci kupijo. Toda te navadno, sicer zaradi razpisnih pogojev ter finančnih omejitev, posegajo po najcenejšem ponudniku, ne glede na njihov izvor.

Poleg podanih poročil so bile na dnevnem redu tudi volitve v organe društva. Izvoljeni so bili novi organi, predsednik pa je s soglasno podporo ostal Janko Prebil. Ta je podal tudi plan za delo v letošnjem letu. Prioriteta društva je pomoč in podpora članom čebelarskega društva pri čebelarjenju. Ena pomembnih točk programa je tudi izobraževanje. Društvo v tem letu predvideva dve predavanji (prvo predavanje bo organizirano že 27. februarja 2013), saj je po besedah predsednika »stalno izobraževanje nujno za učinkovito in zdravo čebelarjenje, posebej, ko gre za zatiranje oziroma preprečevanje okužb s hudo gnilobo in z drugimi boleznimi«. Pri tem je izpostavil problematiko, ki se v zadnjem času vse pogosteje pojavlja tudi na območju Dolomitov, in sicer »gre za manjše čebelarje, ki niso vključeni v društvo, niti nimajo čebel prijavljenih pri Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, kar je protizakonito in kaznivo« je opozoril Prebil ter pozval vse, naj bodo na omenjeno problematiko pozorni in naj v primeru odkritja takšnega primera obvestijo terenskega svetovalca Janka Božnarja. Že pomladi pa čebelarji nadaljujejo z obnovitvijo Doma čebelarjev. V lanskem letu so obnovili streho - zamenjali strešno kritino, ustrezno izolirali, prebarvali ostrešje, postavili nov strelovod ter naredili nadstrešek nad stopniščem. V letošnjem letu pa jih čaka še izvedba izolacije ter obnova fasade. Del sredstev so pridobili preko razpisov občine Dobrova – Polhov Gradec in občine Horjul, iz naslova kmetijske dejavnosti, ostalo bodo čebelarji morali prispevati sami, tudi ure prostovoljnega dela so in še bodo velik doprinos k novi podobi in ureditvi čebelarskega doma.

Čebelarji Čebelarskega društva Dolomiti so glede na podana poročila in plan dela pridni kot njihove varovanke – čebelice. Pa srečno in »naj medi«!

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi