Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
0°C
JUTRI
19°C
5°C
Oceni objavo

Aktivnosti PGD Destrnik ob mesecu požarne varnosti

Oktober je v Sloveniji tradicionalno mesec požarne varnosti. Letos se je Uprava Republike Slovenije Za Zaščito in Reševanje s sloganom "začetni požar lahko pogasite sami" z vsemi ustanovami trudila ozaveščati državljane h hitremu ukrepanju, ko opazijo začetni požar. Tudi člani PGD Destrnik so v tem mesecu imeli pestro paleto aktivnosti na področju operative.
Za začetek jih je v soboto 12. oktobra presenetila nenapovedana vaja v naselju Strmec. To vajo sta jim zakuhala poveljnik in njegov namestnik, namen vaje je bil preveriti realen odziv operativnih članov in hitrost posredovanja. Prva ekipa napadalcev z GVC 16/30 je na kraj "nesreče" prišla v roku 10 min in v času prihoda druge ekipe preiskala in evakuirala ponesrečenca iz gospodarskega poslopja ter začela gasiti požar. Druga ekipa z GVC 24/50 in z zakasnitvijo le nekaj minut je po navodilu poveljnika obvarovala stanovanjski objekt pred širjenjem požara. Nazadnje prispe še tretje vozilo z oznako GVM1 z enoto gasilcev v pomoč prvima dvema ekipama. Ti na kraju nesreče dobijo različna dela, zavarovanje požarišča, priprava opreme in pomoč napadalcem, dodatna smer napada, ali pa le rezerva za glavne napadalce. Kasneje pa v gasilskem domu analiza vaje in dogovori o izboljšavah.

 

19. oktobra se je 7 članov operativne enote v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu udeležilo praktičnih vaj. Na fizično napornih vajah, ki so potekale 10 ur so se soočili s svojimi napakami pri pravilnem posredovanjem v intervencijah naj različnejših pogojih, kot so požari širšega območja, požari v notranjih prostorih ali požari v visokih zgradbah. Prav tako so spoznali učinkovite in prijazne načine prenosa ponesrečencev v raznih nesrečah. Tega dne so se ostali operativci udeležili operativno taktične vaje v Vitomarcih.

 

Ker je zahodni del občine, ki na operativnem območju meji s PGD Grajena za obe društvi nekoliko neznan, je bila 25. oktobra ob 18.45  v naselju Drstelja organizirana vaja v sodelovanju s PGD Grajena. Na vaji sta društvi morali pogasiti požar gospodarskega poslopja, evakuirati ponesrečence, preiskati in odstraniti nevarne predmete v tem primeru 3 jeklenke plina. Analiza vaje v gasilskem domu na Grajeni je kasneje pokazala nekaj napak pri delu operative in veliko oviro pri dobavi vode iz hidrantnega omrežja.

Pri operativnem delu je bilo opaziti ranljivost UKV povezav, zato so se člani skupaj s PGD Desenci 2. Novembra podali na vse domnevno kritične točke občine in skupaj s centrom za obveščanje preizkušali slišnost kanalov.

 

V mesecu požarne varnosti se v društvu odvija tudi nekaj tradicionalnih aktivnosti. najpomebnejši sta temeljito čiščenje in pregledovanje opreme ter pregled hidrantnega omrežja na območju občine. Slednja je glede na analizo vaje s PGD Grajena še posebej pomembna, saj je na področju občine v nekaterih vaseh stanje hidrantnega omrežja zaskrbljujoče. Pri tokratnem pregledu je bilo opaziti žarek upanja saj je bilo opazili kar nekaj popravljenih hidrantov, tako, da so se na tem področju začele stvari obračati na bolje.

Vse aktivnosti, ki jih društvo opravlja so z namenom izboljšati operativno delo in varnost premoženja občanov. Kot je nekoč nekdo zapisal besede: "Če nehaš hoteti, da bi bil boljši, nehaš biti dober." tako se člani PGD Destrnik venomer trudijo postati boljši, a kaj ko največjo oviro pri tem predstavljajo ravno denarna sredstva in opremljenost.

Oglejte si tudi