Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Nadškof blagoslovil tri obnovljene oltarje

Župnija Velesovo sodi med najstarejše župnije pri nas. Nekdaj je bila cerkev Marijinega oznanjenja najbolj obiskana romarska cerkev na Gorenjskem. Prihodnje leto bodo praznovali 860 letnico župnije.

Zgodovina župnije Velesovo, ki zajema vasi Adergas, Trata, Velesovo in Praprotna Polica, sega v leto 1163, ko je pravice župnijske cerkve dobila današnja podružnična cerkev sv. Marjete na Trati. Baročno cerkev, kakršno v Adergasu lahko vidimo danes, so po načrtih Gregorja Mačka in italijanskega arhitekta Candida Zullianija začeli graditi leta 1732, dograjena in posvečena pa je bila skoraj štirideset let kasneje.Cerkev Marijinega oznanjenja je še danes pravi baročni biser, ki hrani bogato dediščino Kremserschmidtovih slik. Adergas je kraj miru in romarji v stiski sem prihajajo nekaj odložit – breme preteklosti, breme sedanjosti ali pa prošnje prihodnosti. Vse več je tudi tujcev iz vseh koncev sveta, ki so navdušeni nad okoljem, cerkvijo in čudovitimi baročnimi orglami, ki jih je pred petimi leti izdelal mojster Močnik iz Cerkelj, in ki nam omogočajo izvedbo kakovostnih koncertov baročne glasbe.

Nadškof pohvalil skrb vaščanov za cerkev

Na prvo adventno nedeljo, 27. novembra, je bila v župniji Velesovo velika slovesnost. Sveto mašo z blagoslovom treh  obnovljenih in restavriranih  stranskih oltarjev in slik  sv. Jožefa, sv. Vincencija Fererskega ter oltarne slike Sv. Štefana   je vodil ljubljanski nadškof in metropolit msgr.  Stanislav Zore ob somaševanju domačega župnika Slavka Kalana. Nadškof je pohvalil veliko skrb vaščanov za cerkev, pred tem pa je blagoslovil  tudi obnovljene pevske dvorane v samostanskih prostorih. Verniki so ob tej priložnosti povsem napolnili lepo okrašeno župnijsko cerkev Marijinega oznanenja v Adergasu. Dobrodošlico je nadškofu izrekel ključar Milan Vreček, slovesne svete maše pa se je udeležil tudi cerkljanski župan  Franc Čebulj.

Strokovno so izvedli restavriranje oltarjev

Obnova oziroma restavriranje oltarjev sta strokovno izvedla  Restavratorski center iz Ljubljane pod vodstvom Barbke Gosar Hirci s sodelavcema Jakom Grmekom in Andrejem Šebaljem ter  družinsko podjetje Restavratorstvo in rezbarstvo Kavčič iz Šentjošta nad Horjulom. Ob tem so posebno zahvalo izrekli Občini Cerklje na Gorenjskem, županu Cerkelj Francu Čebulju, Ministrstvu za kulturo RS, župniji Velesovo ter velesovskemu župniku Slavku Kalanu.

Angelca Maček je predstavila  župnijo Velesovo in vse  štiri vasi Velesovo, Praprotno Polico, Trato in Adergas ter povedala: »Veliko zapuščino so nam zapustile sestre dominikanke. V cerkvi je najstarejši Marijin kip na Slovenskem iz leta 1215. Posebnost  Marijinega kipa je, da ga oblačijo. Premore kar 12 oblek, ki jih že vse od 14. stoletja menjajo glede na letni čas in praznike. V cerkvi je sedem neprecenljivih oltarnih  slik  pozno baročnega slikarstva spodnjeavstrijskega  slikarja Johanna Kremser Schmidta.  Rojen je bil 1718 leta pri Kremsu. Te slike v velesovski cerkvi so bile naslikane pred 250 leti.  Trudimo se po naših zmožnostih in vsa leta čutimo, da smo sposobni čuvati to dediščino, nujno pa potrebuje tudi obnovo in v tem delu pa rabimo pomoč. Ob tej priložnosti bi se vsi župljani radi zahvalili sovaščanu in županu Občine Cerklje  na Gorenjskem Francu Čebulju za vso dosedanjo pomoč«, je povedala Angelca Maček.  

Priznanje za župana Franca Čebulja

Nadškof  in metropolit, msgr. Stanislav Zore je podelil županu  Občine Cerklje Francu Čebulju nadškofijsko priznanje in zahvalo za dolgoletno pomoč in sodelovanje pri obnovi in vzdrževanju župnijske cerkve, oltarjev, samostana in podružnične v župniji Velesovo. Potek obnovitvenih del je predstavil  Matevž Remškar iz Zavoda za varstvo  naravne in kulturne dediščine v Kranju. Župan Čebulj pa se je zahvalil za  visoko priznanje ter povedal, da so  bili stroški obnovitvenih del  skoraj 180 tisoč evrov in da je večino denarja prispevala Občina Cerklje. Na oltarjih so že nekaj časa izvajali restavratorska dela. Nekatera so že dokončana, nekaj oltarjev pa  na osvežitev še čakajo. Ob tem, da smo lahko zelo ponosni na našo dediščino in na opravljeno delo, ki bo zagotovo obogatilo kulturno in versko življenje lokalne in širše skupnosti, naj bo tudi trenutek za spoznanje, da imamo še veliko dela, ki že dolgo čaka v sosednjih vaseh.

Verniki so ob tej priložnosti  napolnili zelo lepo okrašeno cerkev, bogoslužje pa sta popestrila mešani cerkveni pevski zbor in mladinski pevski zbor pod vodstvom  Daneta Selana, organist  Matica Podobnika ter  pritrkovalci. Po maši je bila pred cerkvijo pogostitev, kjer so se še posebej izkazale gospodinje iz župnije Velesovo. Druženje pred cerkvijo lahko zaključimo  z eno mislijo: »Letošnja prva adventna  nedelja v Adergasu je bila res nekaj posebnega, prijetna, lepa in bogata v vseh pogledih.« Besedilo in foto Janez Kuhar, 27.11.2022

Oglejte si tudi