Logo MojaObčina.si

Cerklje na Gorenjskem

JUTRI
0°C
-12°C
PON.
4°C
-5°C
3786

Brezplačni medkrajevni prevoz za upokojence

Upokojenci, imetniki invalidske evropske kartice, vojni veterani in vsi, starejši od 65 let, lahko medkrajevni potniški promet s 1. julijem 2020 korisijo brezplačno. Vlogo za vozovnico lahko oddajo na prodajnih mestih ali po pošti.

Kljub zahtevnim izzivom, ki jih je Ministrstvo za infrastrukturo v obdobju epidemije koronavirusa premagovalo na področju javnega potniškega prometa, je s 1. julijem 2020 zagotovljeno vse potrebno za uvedbo brezplačnih vozovnic v medkrajevnem javnem potniškem prometu.

Te bodo lahko koristili:

  • upokojenci,
  • imetniki invalidske evropske kartice,
  • vojni veterani in
  • starejši od 65 let. 

 

Do brezplačne vozovnice so upravičeni tisti člani omenjenih družbenih skupin, ki niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnih zavodov.

Upravičenci lahko vlogo za pridobitev vozovnice oddajo od 24. junija dalje, s pomočjo predpisanega obrazca, ki ga vložijo na prodajnih mestih enotnih vozovnic, ali pa ga na Ministrstvo za infrastrukturo naslovijo po navadni oziroma elektronski pošti.

 

Upravičencev do brezplačne vozovnice pod naštetimi pogoji je v Sloveniji okoli 600 tisoč, zato na Ministrstvu za infrastrukturo opozarjamo, da bi na prodajnih mestih lahko nastala velika gneča. Zaradi zmanjševanja tveganj okužbe z virusom COVID-19 zato priporočamo, da vlagatelji obrazce za pridobitev vozovnice raje oddajo prek običajne oziroma elektronske pošte.

Upravičenci bodo lahko prejeli vozovnico po pošti po povzetju (v tem primeru bodo morali poleg stroška izdaje kartice plačati tudi poštnino) ali pa bodo vozovnico prevzeli na katerem od prodajnih mestih integriranega javnega potniškega prometa ali na prodajnem mestu Slovenskih železnic, kjer bodo plačali strošek izdaje kartice.

Več informacij in vlogo si lahko ogledate na https://www.gov.si/novice/2020-06-23-prvega-julija-brezplacni-javni-medkrajevni-potniski-promet-za-vse-upokojence/ 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi