Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

V Celju že 35. Mladinski pevski festival

Celje, 25. marec 2024 – V Narodnem domu smo, 25. marca, na novinarski konferenci predstavili 35. Mladinski pevski festival, ki bo od 3. do 6. aprila potekal v Celju, in 15. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1, ki ga v Celju gostimo ta konec tedna. 

Celje se že od leta 1946, ko je prvič potekal Mladinski pevski festival, uvršča na zemljevid pevskih prestolnic Slovenije, Evrope in sveta. Leto 2024 bo za celjski festival z najdaljšo tradicijo prelomno, saj se pod njegovo okrilje seli tudi bienalno državno tekmovanje mladinskih pevskih zborov, ki bo odslej nastajalo v sodelovanju med Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Zavodom Celeia Celje in Mestno občino Celje. Mladinski pevski festival bo od 3. do 6. aprila zaznamoval tudi bogat spremljevalni program. Dogajanje v Celju pa to pomlad ne bo le v znamenju petja, ta konec tedna bo pri nas namreč potekalo 15. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1.

Mladinski pevski festival (MPF) je v Celju prvič potekal leta 1946. V skoraj 80-letni zgodovini se je organizatorjem vselej uspelo prilagoditi duhu časa in udejanjati poslanstvo, ki ga je Jurče Vreže s sodelavci zastavil takoj po koncu II. svetovne vojne. »Gre za dogodek, ki je v knežjem mestu nepogrešljiv. Korona je sicer proces kulturnih produkcij sicer upočasnila, ampak dala priložnost za razmislek o novi, dopolnjeni obliki festivala. Jurče Vreže kot oče MPF je leta 1946 v petju prepoznal eno izmed svetlih optimističnih točk, ki lahko da nek nov pogled v boljši, svetlejši jutri. Mladinski pevski festival je vedno temeljil na petju mladih, otrok, mladostnikov, ampak z željo povezovati generacije in tej ideji sledi že skoraj 80 let. Zato sem nam zdi dopolnitev z državnim tekmovanjem še toliko boljša. V knežjem mestu danes prepeva 35 pevskih sestavov, več kot 1100 pevcev vseh generacij se tedensko srečuje na vajah in s svojimi koncerti nosi ime Celja in Slovenije daleč naokrog … K temu veliko prispeva tudi Mednarodni mladinski pevski festival,« je med drugim na današnji novinarski konferenci povedal Gregor Deleja, direktor občinske uprave Mestne občine Celje ter dodal, da se je bogat spremljevalni program festivala že začel, in sicer s prvim od treh festivalskih predtaktov. Koncertu mladinskih zborov iz Celja in Nemčije ter Rekviemu (Duruflé) MMPZ I. gimnazije v Celju bo sledila še Pésemca, revija otroških in mladinskih pevskih zborov občin Celje, Dobrna, Vojnik in Štore. 

Umetniški vodja festivala Nenad Firšt je predstavil program letošnjega srečanja mladinskih pevskih zborov in poudaril, da je letošnji Mladinski pevski festival odraz odličnega sodelovanja Mestne občine Celje in Zavoda Celeia Celje z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti. »Posebej se veselimo nastopa MPZ Trnovci iz Ljubljane, ki so zmagali na prvem Mladinskem pevskem festivalu, to bo zagotovo nekaj posebnega,« je med poudaril ter dodal, da s festivalom in spremljevalnih dogajanje ponovno oživljamo različne kotičke Celja. 

Na državnem tekmovanju mladinskih zborov se bodo na koncertu v veliki dvorani Narodnega doma pomerili mladinski zbori iz glasbenih šol Rogaška Slatina, Fran Korun Koželjski Velenje, osnovnih šol n. h. Maksa Pečarja Ljubljana Črnuče, Šempeter v Savinjski dolini, Tržišče, Križevci, Aljojzija Šuštarja Ljubljana, Primoža Trubarja Laško in Dramlje, gimnazij Kranj, Škofja Loka, Celje – Center in vokalna skupina Emil Komel iz italijanske Gorice. Tekmovanje se bo zaključilo s koncertom nagrajencev ter razglasitvijo rezultatov na Glavnem trgu v Celju (oz., če bo slabo vreme, v Narodnem domu Celje). Kot je dejala Mihela Jagodic, producentka za zborovsko glasbo na JSKD RS, bodo strokovno žirijo letos sestavljali: skladateljica, zborovodkinja in pedagoginja Tadeja Vulc, pedagoginja in zborovodkinja Katja Gruber, zborovodkinja in pedagoginja Helena Fojkar Zupančič, skladatelj, zborovodja in pedagog Damijan Močnik ter zborovodkinja in pedagoginja Barbara Kovačič. Mihela Jagodic je še pojasnila, da so zbori po epidemiji potrebovali čas, da so obnovili svoje sposobnosti in se vrnili na visok nivo pred epidemijo. Ker se na JSKD zavedajo pomena dejavnosti mladih na področju ljubiteljske kulture in ker je zborovska dejavnost ena pomembnejših področij, so se odločili, da dosedanjo revijo otroških in mladinskih pevskih zborov na Reviji Zagorje naprej razvijajo tako, da gostovanje državnega tekmovanja mladinskih zborov preselijo v Celje in ga priključijo Mladinskemu pevskemu festivalu. 

Mladinski pevski festival se pridružuje prazniku Mestne občine Celje

Vsi festivalski dogodki bodo odprti za javnost, vstop bo brezplačen. Večina jih bo potekala v Narodnem domu v Celju. Umetniški svet letošnjega MPF in 27. državnega tekmovanja mladinskih zborov sestavljajo: Nenad Firšt, Damijan Močnik, Katja Gruber, Kerstin Pori in Tadeja Vulc. Programska vodja državnega tekmovanja je Mihela Jagodic (JSKD), koordinator festivala pa David Preložnik (Zavod Celeia Celje).

MPF bo sicer v Celju zopet poskrbel za pester in razgiban uvod v praznični april, ko bomo praznovali 573 let, odkar je Friderik II. Celjski takratni trški naselbini podelil mestne pravice. Pojoč bomo praznovanja zaključil s tradicionalnim projektom Vseslovensko petje s srci – v nedeljo, 21. aprila, od 11. do 12. ure s pevskim sprehodom po starem mestnem jedru, in v torek, 23. aprila, s petjem v celjskih vrtcih, šolah, javnih podjetjih in javnih zavodih. Aprila bodo v Celjskem in Narodnem domu potekali tudi tradicionalni pomladni koncerti celjskih gimnazijskih pevskih zborov, ki sodijo med najboljše tovrstne sestave v Sloveniji in Evropi.

Ta konec tedna gostimo Opus 1

Dogajanje v Celju pa ne bo le v znamenju petja. 30. marca bo, kot je povedal dr. Tomaž Simetinger, pomočnik direktorja za program na JSKD RS, v Celju potekalo 15. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1. Prva tema tekmovanja je Biti žival, kar pomeni razmišljati o vlogi živali in človeka na tem planetu, kot tudi razmišljati o prihodnosti našega okolja. Druga tema »Karkoli« je odprta in pušča mladim, da sami preizkušajo svojo izraznost skozi ples. Tematika omogoča povsem svobodno obliko iskanja plesne ekspresije. 
Najboljše plesne miniature bodo prejele denarne nagrade, možnost nadaljnjega izobraževanja na seminarjih JSKD in izbor za udeležbo na 19. Front@ festivalu, v Murski Soboti. 
Dr. Tomaž Simentiger je poudaril tudi pomen podpore JSKD programom na področju kulture za mlade, saj si želijo, da kultura ostane pomemben del njihovih življenj tudi  kasneje, ko odrastejo.  

Veselimo se festivalskega in spremljevalnega dogajanja. Ponosni smo, da v Celju letos gostimo državno tekmovanje mladinskih pevskih zborov in vabimo vse, da pridejo v Celje in praznujejo z nami. 

Vse o festivalu na mpf.si

Oglejte si tudi