Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
15°C
JUTRI
34°C
17°C
Oceni objavo

Program Svit: Na Celjskem je ponekod odzivnost več kot 70-odstotna

Celje, 5. marec 2024 – Odzivnost vabljenih v Program Svit je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Centra za zgodnje odkrivanje raka, v zdravstveni regiji Celje ves čas izvajanja programa primerljiva s slovenskim povprečjem. V letu 2023 je bila odzivnost tako v Sloveniji kot tudi v zdravstveni regiji Celje 65-odstotna. Pri tem je bila odzivnost v celjski regiji, ki obsega 35 občin, višja pri ženskah (71,0 %) kot pri moških (59,5 %). Občine z najvišjo odzivnostjo, ki je več kot 70-odstotna, so Gornji Grad (74,3 %), Laško (74,1 %), Tabor (71 %) in Polzela (70,3 %). Občine z nižjo odzivnostjo od 60 odstotkov so Kozje (57 %), Rogaška Slatina (56,3 %) in Rogatec (52,3 %).

 

»V Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje ob 15-letnici presejalnega Programa Svit z zadovoljstvom ugotavljamo, da na Celjskem trenutno ni občine, ki bi imela odzivnost v program v povprečju nižjo od 50 odstotkov. Le v eni od občin, v Rogatcu, je odzivnost pri moških 47-odstotna. Odzivnost v program je pri ženskah in moških precej različna -v večini občin je pri moških v povprečju deset odstotkov nižja kot pri ženskah. Izjema je občina Dobje, kjer pa je odzivnost pri moških višja v primerjavi z ženskami,« je povedala Tatjana Škornik Tovornik, koordinatorica preventivnega Programa Svit za celjsko regijo, iz Območne enote Celje NIJZ, in še pojasnila: »Odzivnost vabljenih v Program Svit z leti nekoliko niha, vsekakor pa skozi leta zaznavamo trend naraščanja odzivnosti

 

V 15 letih delovanja Programa Svit v Sloveniji je bilo v okviru programa odkritih več kot 4100 primerov raka na debelem črevesu in danki, od tega 500 primerov v zdravstveni regiji Celje. V tem času so bile pri več kot 31700 osebah v Sloveniji odkrite in odstranjene predrakave spremembe, od tega pri 4701 osebi v zdravstveni regiji Celje.

 

Več informacij o Programu Svit ter napovednik preventivnih dogodkov v Celju in Šentjurju najdete na spletni strani NIJZ, OE Celje na naslednji povezavi.

Oglejte si tudi