Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Zaobljube 2021... ja ali ne?!

Če si nikoli niste zadali novoletne zaobljube, ste pa sigurno slišali za njih. Gre se namreč za zastavljanje novih ciljev z željo po spremembi na bolje. Ta sprememba pa se prične s prvim dnem novega leta.

Ali je smiselno, da to počnemo?

Je in tudi ni. Kar se datuma tiče, mi je popoln nesmisel. Zakaj ne bi začeli 14. marca. Zakaj ima 1.1. tak simbolni pomen, ki nam narekuje, da moramo ravno takrat pričeti s spremembo?! Jaz sem v letu 2020 ugotovil, da moram za usklajevanje vseh svojih obveznosti malce nadgraditi svojo organizacijo. S tem sem pričel 20. novembra. Prav nič poseben datum. Ampak dobro, recimo tako: »Bolje 1. 1., kot nikoli!« :D

Kot trener sem velikokrat bil priča januarskim stampedom v fitnes centre. Receptorji, vseh ljudi ne morejo obdelati, gneča je v fitnesu, dvorane za skupinske vadbe so kar naenkrat premajhne, kupi in kupi papirologije, razmetan fitnes, šefi so pa veseli, saj bo nekaj dobička več. Ampak od vseh teh novopečenih »rekreativcev« jih le peščica vztraja na svoji novi poti. Odstotek ljudi, ki »uspe« je pa žal zelo majhen (okoli 9%). Tukaj ravno tako nisem videl veliko smisla.

Vseeno pa mi je zelo domača ideja, da si zastavljamo nove cilje in da si želimo postati boljši. V to seveda spada vse, ne samo da izboljšujemo naše gibalne sposobnosti (moč, hitrost, gibljivost ipd.). Lahko se izboljšamo tudi na profesionalnem področju, finančnem, organizacijskem in drugih. Pri vsem pa je nekaj skupnega. Disciplina in ustvarjanje navade.

KAKO DOSEČI, DA SE BO TOKRATNA »ZAOBLJUBA« OBNESLA?!

Preden se začne, je potrebno stvar malce analizirati. Potrebno je vedeti, kaj si želiš doseči in k temu zapisati tudi konkreten cilj. Primer slabega cilja --> To leto bom izgubil odvečno težo!. OK... srečno. Boljša alternativa prejšnjemu cilju --> To leto, bom vsak mesec izgubil 0,5kg.

Slednji cilj je boljši, saj nam da neko oprijemljivo številko, rezultat, nekaj kar bomo lahko izmerili. 0,5kg na mesec pomeni približno 125g na teden. Narediš razpredelnico in po enem tednu preverjaš ali si na pravi poti ali ne. Če nisi, bo potrebno nekaj spremeniti.

Tukaj se gre za ustvarjanje navade. Če si želite o njih prebrati kaj več, vam toplo priporočam knjigi Atomske navade (James Clear) ali/in Moč navade (Charles Duhigg). Ustvarjanje navade je dolgotrajni proces ni zgolj 2-3 tedne. Odvisno je kakšno navado želimo ustvariti, spiti dodaten kozarec vode na dan nam ni ravno velik izziv. To bi vsi prej avtomatizirali kot pa neka težjega.

2-3 ure kakovostnega gibanja na teden pa že predstavlja večji izziv. Pri usvajanju navad se raje nikoli ne zanašajte na motivacijo, ker je naslednji dan morda ne bo več. Ustvariti navado zahteva par mesecev garanja in nato počasi nove dejavnosti avtomatiziramo.


V našem športnem društvu prav tako, izvajamo 30 dnevni izziv v manjši skupini, saj menimo, da je v dobri družbi lažje usvojiti nove navade, prav tako nudimo tekom izziva vsakodnevno podporo eden drugemu. Več si lahko preberete na spletni povezavi https://forms.gle/6bYFgTUk1hE3WAMP7.

Oglejte si tudi