Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Z božično – novoletno razsvetljavo želimo ustvariti toplino in praznično vzdušje

Delavci Elektrosignala so že pred dnevi na mestnih ulicah začeli nameščati božično – novoletno razsvetljavo. Praznični december bomo zaradi epidemije žal doživljali drugače kot minula leta, zato želimo  z lučkami v mestu ustvariti toplino in praznično vzdušje. Verjamemo, da bo marsikomu sprehod po lepo okrašenem mestu polepšal dan, ga napolnil z energijo, toplino in upanjem na boljši jutri. Praznično razsvetljavo bomo prižgali v soboto, 28. novembra. Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa občanov na prižig lučk ne bomo vabili. 


Zaradi obnovitvenih del na fasadah in ostalih gradbenih del osvetlitev mesta vsako leto prilagodimo razmeram, vendar glavnina ostaja enaka. Na Krekovem trgu, pred Knežjim dvorcem, Pokrajinskim muzejem Celje, pri fontani pri kinu Metropol, pri Marijinem znamenju na Glavnem trgu in na Starem gradu Celje bomo praznično vzdušje ustvarili z video projekcijami. Zvezdno nebo bo sijalo od Glavnega trga preko Stanetove in do Lilekove ulice. Tudi Muzejski trg bo zaradi praznične razsvetljave še lepši. Osvetlili bomo drevesa, na zgornjem zunanjem hodniku Pokrajinskega muzeja Celje namestili zelene, nesvetleče girlande, oboke pa osvetlili. Lik zvezde bo sijal na Stanetovi ulici, lik smreke z medvedkom pa na Glavnem trgu pred Paviljonom za prezentacijo arheologije oziroma Turistično-informacijskim centrom. Postavili bomo tudi  svetlobni lik kočije. V starem mestnem jedru (Prešernova ulica od Krekovega trga do slaščičarne Zvezda) v teh dneh nameščamo ambientalno ozvočenje. Letošnja novost bodo šopki iz smrečja, ki jih bomo namestili na kandelabre v mestu in bodo okrašeni z bučkami in pentljami.

Prizadevamo si, da je praznična okrasitev energetsko kar se da učinkovita. Dotrajane okrasne svetlobne elemente nadomeščamo samo z LED svetlobnimi lučkami, ki so energetsko najbolj učinkovite, za krasitev pa uporabljamo tople barve. Božično - novoletna razsvetljava bo tako kot minula leta svetila do 6. januarja.  


Podatki o svetleči in dnevni krasitvi

svetlobne zavese preko ulic: 57.400 drobnih LED lučk
svetlobne zavese pri Narodnem domu: 24.400 drobnih LED lučk
svetlobne cevi: 600 metrov
led žarnice na smrekah in drevesih: 42.000 drobnih LED lučk
napisi Dobrodošli v Celju in Pravljična dežela: 5 kosov
svetlobni liki: 56 kosov
svetleče krogle: 7 kosov
sveče na adventnem vencu: 4 kosi
svetleče verige na velikih smrekah (snow fall): 12 kosov
svetlobne verige na drevesih: 14 kosov
reflektorske osvetlitve: sedem lokacij
nesvetleči okraski: 400 kosov
zelene, nesvetleče girlande: 68 metrov
smreka na Stanetovi ulici: 1000 drobnih LED lučk
kočija, zvezda, smreka z medvedkom: trije liki


Smreke
Mesto bomo okrasili tudi s smrekami. Za krasitev mestnega jedra smo si v podjetju Zeleno drevo izposodili 30 »živih« smrek, ki so posajene v lonce in so visoke od 180 do 220 centimetrov. Podjetje jih bo spomladi ponovno zasadilo v zemljo. Veseli smo, da bomo tudi na tak način prispevali k ohranjanju dreves in narave. Mesto bodo krasile tudi smreke, ki so nam jih tako kot prejšnja leta prijazno ponudili občani, za kar se jim lepo zahvaljujemo.

Oglejte si tudi