Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Uspešen Kickstarter projekt iz Inkubatorja Savinjske regije

Celje, 13. maj 2021 – Iz Inkubatorja Savinjske regije, ki ga je leta 2015 ustanovila Mestna občina Celje, znova prihaja zgodba o uspehu. Sredi aprila je zaživel nov Kickstarter projekt celjskega podjetja EDM DESIGN, d. o. o., ki je v prvih sedmih dneh kampanje zbral več kot 100.000 evrov predprodaje, zdaj pa je ta številka dosegla že skoraj 166.000 evrov. Gre za tarot karte z imenom Fantome, ki so obogatene z razširjeno resničnostjo in so kupce zelo navdušile. 
Na platformi Kickstarter je bilo v zadnjih mesecih v Sloveniji veliko uspešnih projektov, med katerimi je še posebej izstopala pametna ptičja hišica. Po navadi v takšnih projektih sodeluje več ljudi, ki združijo svoje znanje in izkušnje ter v tesnem sodelovanju uresničijo svojo podjetniško idejo. Da lahko na tej platformi in v poslovnem svetu uspe posameznik, ki se je s podjetništvom srečal bolj kot ne po naključju, dokazuje zgodba Esre Dagtekin Mirt, ki je ustanoviteljica podjetja EDM DESIGN, d. o. o., in si je tudi zamislila tarot karte z razširjeno resničnostjo. 
Esra je stara 30 let in je magistra umetnosti. Še pred nekaj leti poučevala umetnost na eni izmed turških univerz. Ko se je preselila v Slovenijo, ji je bilo precej težko. Slovensko ni znala govoriti in skrbelo jo je, da ne bo nikjer našla službe. Ko se je denimo prijavila na prosto delovno mesto v enem od lokalov s hitro prehrano, so jo zavrnili. Njeno življenje se je spremenilo, ko je  na predlog svojega soproga obiskala podjetniški inkubator v Celju in se prvič srečala s podjetništvom. 
Imela je odlično idejo, okoli sebe pa uspešne in ambiciozne kolege, ki so jo podpirali in ji pomagali, da je odprla svoje podjetje in začela uresničevati svoje sanje. Esra pravi, da je Inkubator Savinjske regije zdaj njen drugi dom in da ji ne bi nikoli uspelo, če se ne bi znašla v tako dobrem podjetniškem okolju. 
Inkubator Savinjske regije je nastal z namenom, da poveže podobno misleče in jim nudi prostor, v katerem lahko izmenjujejo znanja in izkušnje. Skupaj razvijajo nove ideje, ki jih s pomočjo mentorskih programov spreminjajo v resničnost.  Kot pravi direktorica Saša Lavrič, si v inkubatorju prizadevajo, da bi podprli čim več inovativnih posameznikov in ekip z dobrimi idejami. Zagotavljajo jim prave pogoje in spodbudno okolje za preboj, rast in širitev na svetovni trg. 
Od leta 2015 do aprila 2019 so imeli prostore na Gregorčičevi ulici 6, potem pa so se preselili v tretje nadstropje stavbe na Mariborski cesti 7, ki je last Mestne občine Celje. Celjani stavbo bolje poznajo kot stavbo stare Kovinotehne. Na Mestni občini Celje se zavedamo, da posamezniki z  inovativnimi podjetniškimi idejami potrebujejo za svoj zagon kreativno okolje. 
Članstvo v inkubatorju omogoča mesečno souporabo coworking prostorov ali najem pisarne, prav tako pa omogoča organizacijo različnih podjetniških dogodkov, ki pa so v zadnjem letu zaradi epidemije težje izvedljivi, vendar ne nemogoči – preselili so se na splet. V prejšnjem letu so vzpostavili foto studio, v katerem nastajajo profesionalne produktne fotografije s pomočjo naprave PackShot Creator, ki omogoča avtomatizirano 360 stopinjsko fotografiranje. Popolnoma so prenovili delček inkubatorja v podcast studio.  V nastajanju je tudi prostor imenovan LAB, ki bo članom inkubatorja pomagal ustvariti prototipe. V njem najdemo 3D tiskalnik, CNC napravo ter UV tiskalnik. 
Uspešna podjetja Inkubatorja Savinjske regije 
Viar – podjetje orje ledino na področju virtualne resničnosti. Njihov virtualni mentor REWO  podjetjem omogoča 12-krat hitrejši prenos znanj na zaposlene. Še vedno uspešno deluje v Inkubatorju, podružnico pa ima tudi v Seattlu. Prejeli so naziv Slovenski Start:up leta 2017. Uspešno so pridobili ameriške in slovenske investitorje. 
Povio – podjetje, ki sedaj deluje kot agencija in razvija spletne in mobilne rešitve, je začelo svojo pot z aplikacijo Povio, ki je prerasla v veliko več. Danes imajo svoje prostore v Celju, Mariboru, Ljubljani in v  tujini. Ker se hitro širijo in dobro delujejo, so vedno v lovu za dobrimi kadri. 
DomDom – podjetje je ustvarilo aplikacijo Homey, s katero otroke učimo pridobivanja in porabe finančnih sredstev preko opravil, in doseganja ciljev. Aplikacija je razširjena predvsem v ZDA. Uvrščena je na naslovnico Applove trgovine z aplikacijami App store. Podjetje uspešno sklepa partnerstva tudi z bankami in hranilnicami. 
4Fun – je razvilo aplikacijo Printee, s katero lahko uporabniki z nekaj kliki neposredno iz galerije telefona razvijejo visokokakovostne fotografije in jih v nekaj dneh prejmejo domov. Svoje produkte nenehno nadgrajujejo s foto knjigami, koledarji in Printee okvirji. 
Tanniyn – podjetje združuje tradicionalne metode odpravljanja stresa z napredno tehnologijo in sodobnim znanjem. Zaradi vse večje obremenjenosti in posledične rasti stresa v sodobnem življenju rastejo trgi s področja alternativnih zdravljenj, joge in meditacije. Podjetje deluje predvsem na tujih trgih.
Dezziv – družinsko invalidsko podjetje, ki se ponaša s produktom dvostranske enosmerne zavore za invalidski voziček, ki samodejno brez kakršnegakoli posega uporabnika preprečuje neželeno gibanje invalidskega vozička. Uspešno so pridobili sredstva za sofinanciranje in prodirajo na globalni trg. 
Hess Medical – podjetje, ki vodi lasten laboratorij za profiliranje in testiranje amaterskih ter profesionalnih vzdržljivostnih športnikov. 
KupiLokalno – projekt KupiLokalno je eden izmed mnogih projektov Matica Užmaha, člana Inkubatorja Savinjske regije. Nastal  je v času pandemije koronavirusa kot odgovor na nenadno  spremembo načina našega življenja. Na enem mestu ponuja dostop do kvalitetnih, lokalnih sestavin in njihovih ponudnikov, ki želeno blago dostavijo do vrat kupcev. 

Oglejte si tudi