Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
8°C
JUTRI
25°C
9°C
Oceni objavo

Ob 150-letnici Cinkarna odprla vrata obiskovalcem

Letošnji Dan odprtih vrat v Celju in Mozirju so pripravili pod sloganom »Naši izdelki pri vas doma«. S pomočjo simulacije 3D hiše so obiskovalcem pokazali, kje vse so izdelki podjetja v predmetih, ki jih imamo vsi doma. Ti so bili nad videnim prijetno presenečeni, saj si niso niti predstavljali, kako zelo je prisotna dejavnost podjetja v njihovih življenjih.

Pod šotoroma v Celju in Poslovni enoti Kemija v Mozirju so Cinkarnarji oblikovali prostore v hiši. Vsak prostor so opremili, kot ga imamo doma, in dodali napise, katere proizvode Cinkarne posamezni predmet vsebuje.

Kuhinjske krpe, brisače, sedežne garniture vsebujejo titanov dioksid. Titanov dioksid je tudi v plastičnih posodah, sanitarni keramiki, nekaterih kozmetičnih izdelkih, celo toaletnem papirju. Emajlirana kuhinjska posoda ga vsebuje, plastični deli avtomobilske armature, pnevmatike, papir in še bi lahko naštevali. Posoda je teflonizirana, v avtomobilskem akumulatorju je žveplova kislina, v pohištvenem okovju cinkove zlitine. Obiskovalci so bili nad videnim prijetno presenečeni.

»Z obiskom obeh lokacij smo zelo zadovoljni, saj kaže, da ljudi zanima, kakšno podjetje je Cinkarna. Obiskovalci so imeli za naše vodiče ogromno vprašanj. Že sam ogled tako velike proizvodnje in spoznavanje kompleksnih kemijskih procesov je zanimiv. Tudi opravljanje meritev, protiprašni ukrepi in skrb za Napravo za odstranjevanje odpadkov Za Travnik je edinstveno. Razumevanje našega dela pa je ključno za dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo,« je povedal predsednik Uprave Aleš Skok.

V Mozirju so obiskovalce popeljali skozi proizvodnjo. Pred »hišo« v Celju so poklicni gasilci pripravili poligon za najmlajše, razkazali reševalno vozilo in obiskovalce učili temeljnih postopkov oživljanja, obiskovalce pa so z vlakcem vozili do Fotohiše Pelikan na ogled razstave Cinkarna skozi objektiv mojstra Pelikana. Razstava bo na ogled do septembra, po predhodnem dogovoru v Muzeju novejše zgodovine Celje.

T: Špela KUMER

F: Amina KOLARIČ



Oglejte si tudi