Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
13°C
JUTRI
22°C
13°C
Oceni objavo

140 let poklicnega izobraževanja na Celjskem

Celje je leta 1883 dobilo Obrtno nadaljevalno šolo. V počastitev 140-letnice začetka poklicnega šolstva, ki se je začelo prav na današnji Srednji šoli za storitvene dejavnosti in logistiko, je šola pripravila projektna dneva, povezana s poklicnimi področji, za katera izobražuje. Cilj tovrstnih aktivnosti je učno okolje prilagoditi potrebam sodobnega časa in današnjih mladostnikov.

Dijaki so spoznavali načine oblikovanja pričesk nekoč, izdelave klobukov, modnih smernic, ki so jim sledili naše babice in dedki, ogledali so si znamenite sokolske vaje, spoznavali razvoj Tomos motornih koles in avtomobilov, zgodovino denarja.

Dijaki so bili nad takšno izvedbo pouka navdušeni. Visok jubilej bo šola sicer obeležila skozi celotno šolsko leto:

»Izdali bomo jubilejni zbornik, pripravili razstavo izdelkov dijakov, zgodovinski pregled razvoja poklicnega šolstva na Celjskem, z Mestno občino Celje bomo obnavljali kulturno dediščino - Mächtigov kiosk, vse skupaj pa 10. aprila obeležili s slovesno prireditvijo,« je povedala ravnateljica Saša Silovšek.

Spomnimo: Na zahtevo avstrijskih oblasti so l. 1883 celjski mestni očetje odločili, da morajo mladi vajenci obiskovati nedeljski in večerni pouk v obrtni nadaljevalni šoli, da bi si poleg poklicnega znanja pridobili tudi znanje iz računstva, nemškega jezika, gradivoznanstva, risanja, knjigovodstva, obrtnih predpisov in drugih splošnih predmetov.

Po II. svetovni vojni so se v Celju poleg vajeniške pojavile še druge poklicne in industrijske šole. Vse od ustanovitve se je šola pogosto selila, pouk pa je v posameznih obdobjih potekal npr. v Stari grofiji, Gozdni restavraciji ob Savinji, v Slomškovem domu itd.. V zgradbo na Ljubljanski cesti 17, v kateri je bilo najprej vojaško skladišče avstro-ogrske armade, se je šola vselila leta 1953.

T: Špela KUMER

Oglejte si tudi