Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Postavljanje jaslic povezuje

V vseh krajih v naši občini ter v vseh župnijskih cerkvah župnije Brezovica in Preserje se postavljajo jaslice. Običajno jih postavljajo skupine ali pa društva. Kaj so jaslice zanje?

»Božič je čas Jezusovega rojstva in v spomin tega postavimo jaslice. Seveda imajo vsake jaslice svojo zgodbo in si jih lahko vsak posameznik razlaga na svoj način. Letošnje jaslice smo zasnovali z mislijo, da se moramo izogibati grehu in raje hoditi za Jezusom, saj nam bo ta pot prinesla mir v srcu,« so povedali brezovški animatorji, ki jaslice postavljajo v glavni župnijski cerkvi svetega Antona Puščavnika na Brezovici.

 Katera pa je najljubša figura brezoviških animatorjev?

»V jaslicah je veliko različnih figur in na nekatere včasih kar pozabimo. Tak je na primer lik pastirja, ki je nam, animatorjem, najljubša figura v jaslicah. Pastirji so bili tisti, ki so bili najbližje Jezusovem rojstvu in prav oni so imeli to čast, da so ga prišli prvi pozdravit. Lahko so nam v zgled. Če bomo tudi mi tako skromni, kot so bili v tistem času pastirci, bomo tudi mi deležni božjega kraljestva. Pastirji pa nas na nek način spominjajo tudi na nas, kajti tudi mi smo pastirji otrokom na oratoriju in jih vodimo skozi dni, ko smo skupaj,« odgovarjajo.

Priprave na postavitev jaslic se pričnejo že meseca novembra, ko se dogovorijo, kakšne naj bi bile videti jaslice. Kakšen teden po sestanku se odpravijo nabirati mah, saj ta potrebuje veliko časa za sušenje, letos jih je pri nabiranju spremljal tudi dež. Nalogo so kljub temu odlično opravili. Samo postavljanje jaslic se na Brezovici začne en teden pred božičem. Ker so jaslice obsežne, samo postavljanje vzame veliko časa, a se zelo potrudijo in s trdo roko delo običajno opravijo v dveh dneh.

Ob začetkih so jaslice na Brezovici postavljali mladi iz župnije in tako je čez nekaj let pobuda prišla do animatorjev, ki že skoraj deset let postavljajo jaslice v župnijski cerkvi.

Na vprašanje, zakaj pomagajo in sodelujejo so odgovorili tako: »Za nas postavljanje jaslic ne pomeni samo, da na mah postavimo sveto družino in je tako naše delo končano. Postavljanje nam pomeni veliko več, saj v to vložimo veliko časa in našega truda. Z lepimi jaslicami skušamo tudi doprinesti k praznovanju božiča v naši župnijski skupnosti. Seveda pa je postavljanje jaslic tudi zelo dober team building, kjer se animatorji še bolj povežemo, saj lahko prav vsak izmed nas s svojo idejo doprinese k boljšemu zaključku in na koncu res vidimo, kaj vse smo sposobni narediti skupaj.«

Jaslice postavlja tudi veliko družin doma. Postavitev jaslic v družinskem krogu nosi sporočilen pomen povezanosti družine, saj je eden najbolj zaželenih in veselih dogodkov krščanske tradicije pri nas. Vsem skupinam in družinam želimo veliko veselja pri postavljanju le teh, brezoviškim animatorjem pa se zahvaljujemo za sodelovanje.

 

Eva Povirk

Oglejte si tudi