Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Novoletni županov sprejem poslovnežev

V torek, 5. decembra 2018, je v Modri dvorani potekal novoletni županov sprejem podjetnikov občine Brezovica. Goste je najprej pozdravil župan, ki je največ pozornosti posvetil osrednjemu gostu prireditve, akademskemu slikarju Janezu Kovačiču, ki je Občini podaril kar 20 svojih slik, da bodo trajno krasile občinske prostore. Gospoda Kovačiča je opisal kot izjemno prijetnega in konstruktivnega člana skupnosti, brez katerega ne mine skoraj nobena kulturna prireditev. Že enajst let sodeluje z Občino in pomaga dvigovati raven kulture ter je že več kot 20 let spiritus agens enega najdlje trajajočih slikarskih ex temporov v Sloveniji. Pomaga pa tudi ostalim, predvsem s predajanjem izkušenj in mentorstvom mladim in otrokom. Za vse zasluge je gospodu Kovačiču predal tudi skromno darilo v imenu Občine. Nato se je dotaknil še uspešnosti in ogromno realiziranih projektov, ki so jih v preteklem letu izpeljali na Občini ter tistih, ki jih imajo namen izpeljati v naslednjih letih. Brezovica spada med občine z najnižjo brezposelnostjo in najvišjim dohodkom na prebivalca, kar ne bi bilo mogoče brez številnih uspešnih podjetnikov, ki se jim je tudi zahvalil za dobro delo.
Za županom je besedo dobila umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka gospa Polona Škodič, ki je zelo osebno in prijetno predstavila slikarsko in življenjsko delo gospoda Kovačiča, za katerega pravi, da je z eno nogo stalno v akciji. Skozi slikarstvo se je dotaknil narave in vsega, kar je živo. Je pravi multipraktik likovne umetnosti: slikar, akvarelist, grafik, restavrator, likovni pedagog; vzgajal je cele generacije srednješolcev, bil je dolgoletni mentor KUD Kliničnega centra in Medicinske fakultete dr. Lojz Kraigher. Je svetovljan v najširšem pomenu besede, ustvarjal je tudi v tujini. Tja je nosil koščke svoje domovine in nazaj prinašal koščke sveta. Njegovo slikarstvo je razumljivo, odlikuje ga slogovna razgibanost, barvna igrivost, pripovednost. Poleg vsega pa vedno pomaga in tudi podarja svoje slike, kot je to storil za Občino Brezovica. Vsakemu, ki bo prišel na obisk, se bo oko gotovo ustavilo na vseh teh platnih. »Takšne ljudi je treba ceniti, ker jih ni veliko. Na Brezovici se tega zavedajo. To je naš skupni prostor in če je napolnjen z umetnostjo in kulturo, je še bogatejši.« 
Potem je do besede prišel tudi sam gospod Janez Kovačič, ki se je zahvalil predvsem družini, ki ga podpira in ne krega, ko gre po svetu in ustvarja. Pravi, da zelo rad dela, da v tem uživa, če ima še kdo drug kaj od tega, pa je toliko bolj vesel. Potem pa je misli hitro preusmeril k otrokom, s katerimi je delal na OŠ Brezovica in ki so prispevali slike v dobrodelni namen: »Otroci so naši učitelji in ni lepšega, kot delati z njimi in se čuditi njihovi domišljiji!«

Goste je za konec pozdravil še častni generalni konzul Jordanije v Sloveniji, gospod Samir Amarin. Takoj je izpostavil, da je gospod Kovačič tudi njihov. Gostili so ga tudi v Jordaniji, kjer je slikal njihove znamenitosti, tako da so tudi oni ponosni na »svojega Janeza«. Ponosen je, da je njegov prijatelj in da je tako pozitivna osebnost. Gospod Amarin pa se ima tudi za velikega prijatelja Brezovice in upa, da mu bo uspelo občino v prihodnosti pobratiti tudi s kakšnim jordanskim mestom. Tudi sicer je poudaril, da je Jordanija edina mirna in urejena država na Bližnjem Vzhodu, da kulturo si že delimo, zakaj ne bi začeli še gospodarsko tesneje sodelovati.
Med sproščenim druženjem in pogostitvijo so si gostje lahko ogledali slike gospoda Kovačiča in otrok z OŠ Brezovica, ki so pod njegovim mentorstvom reproducirali njegove in slike nekaterih svetovnih slikarjev na povsem svoj način. Slike so lahko gostje tudi kupili, izkupiček pa bo namenjen družini dečka s cerebralno paralizo, ki bo marca prestal operacijo v ZDA. Eno sliko sta v ta namen podarila tudi gospod Kovačič in gospa Ana Marija Horvat.

Miha Žgajnar

Oglejte si tudi