Oceni objavo

Če se odločim za Svit, si lahko rešim življenje

Če se odločim za Svit, si lahko rešim življenje

 

Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, mesec, ko opozarjamo na pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja te bolezni. Od leta 2011 v Registru raka Republike Slovenije beležijo občuten padec novih primerov raka debelega črevesa in danke. Med vsemi novo odkritimi raki v Sloveniji se je v obdobju 2007-2018 rak debelega črevesa in danke po pogostosti pomaknil z drugega na peto mesto. Opažamo tudi trend upadanja stopnje umrljivosti, povezane s tem rakom.

Ta uspeh lahko pripišemo državnemu presejalnemu Programu Svit, ki uspešno deluje od leta 2009 dalje in je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb ter raka na debelem črevesu in danki. V program s pisnim vabilom po pošti vabimo moške in ženske med 50. in 74. letom starosti, in sicer vsaki dve leti. Program je brezplačen za vse, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje.

Program Svit deluje na način, da pri navidezno zdravih odraslih s preprostim testom blata išče sledove prikrite krvavitve. Osebe s pozitivnim izvidom presejalnega testa na kri v blatu so pregledane na kolonoskopiji, kjer ugotovijo vzrok krvavitve. Cilj programa je med navidezno zdravimi osebami odkriti tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz sprememb na steni debelega črevesa ali danke razvil rak, oziroma tiste, ki že imajo začetno obliko raka in te spremembe odstraniti. Zgodaj odkrito bolezen lahko uspešno zdravimo, z odkritjem predrakavih sprememb pa lahko bolezen celo preprečimo.

V letu 2021 so v okviru Programa Svit v celjski zdravstveni regiji 1.503 osebe prvič opravile kolonoskopijo. Odkritih je bilo 20 primerov raka na debelem črevesu in danki, 319 oseb je imelo napredovali adenom, kar predstavlja večje tveganje za raka. V Sloveniji pa so letu 2021 preko Svita, v okviru kolonoskopskih preiskav odkrili 188 primerov raka na debelem črevesu in danki, 2011 oseb je imelo napredovali adenom, kar predstavlja večje tveganje za nastanek raka. V Programu Svit je med odkritimi raki do 60% rakov odkritih v zgodnji fazi, ko dodatno onkološko zdravljenje ni potrebno.

Odzivnost vabljenih v Program Svitje po podatkih NIJZ, Centra za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja, v zdravstveni regiji Celje ves čas izvajanja programa primerljiva s slovenskim povprečjem. V letu 2021 je bila odzivnostv zdravstveni regiji Celje 62,7% in v Sloveniji 63,4 %. Pri tem je bila odzivnost v regiji višja pri ženskah (68,1%) kot pri moških (57%). Občini z najvišjo odzivnostjo, ki je nad 70% sta Gornji Grad (71,43%) in Šmartno ob Paki (70,54%). Občine z nižjo odzivnostjo od 55% so Rogatec (52,69%), Rogaška Slatina (52,03%) in Bistrica ob Sotli (51,46%).

Z udeležbo v Programu Svit naredimo veliko za svoje zdravje in kakovost življenja. Zato vse, ki prejmete vabilo v program, močno spodbujamo, da se nanj tudi odzovete.

Več o Programu Svit lahko najdete na spletni strani www.program-svit.siin v vseh zdravstvenih domovih, kjer delujejo Svit kontaktne točke.

Sporočilo za medije NIJZ-ja najdete na tej povezavi: https://www.nijz.si/sl/skoljka-skriva-dragocenost-ki-vam-lahko-resi-zivljenje

Dodatne informacije: Tatjana Škornik Tovornik, dipl. san. inž., strokovna sodelavka NIJZ OE Celje in regijska koordinatorica Programa Svit, Tel: 03 42 51 141, e-posta: tatjana.skornik-tovornik@nijz.si

Marec 2022

Oglejte si tudi