Logo MojaObčina.si
JUTRI
31°C
14°C
SRE.
33°C
16°C
OBČINA BREŽICE
Občina

OBČINA BREŽICE

Odprto

Danes 08.00‒15.00
Ponedeljek 08.00‒15.00
Torek 08.00‒12.00
Sreda 08.00‒16.30
Petek 08.00‒13.30

Predstavitev

Občina Brežice se razprostira na 268 km2  in leži ob reki Krki in Savi. Spada med večje občine, saj ima po zadnjem popisu 24.473 prebivalcev, ki živijo v 109 naseljih oziroma v 20 krajevnih skupnostih. Ima zelo pomembno geostrateško lego. Tu poteka pomembna cestna in železniška povezava. Tudi meja je pomemben dejavnik, ki predstavlja desetino vse meje s sosednjo državo Hrvaško.


TURIZEM IN STORITVENE DEJAVNOSTI

Občina Brežice ima odlično geostrateško lego in odlične naravne danosti, kar je osnovni pogoj za razvoj turizma. Brežice so že stoletja staro stičišče osrednjih in južno evropskih poti. Bližina hrvaške prestolnice in dobre prometne povezave s Hrvaško pomenijo vrata Slovenije proti Balkanu. Dobro čezmejno sodelovanje je plod večletnega truda, vzajemnega spoštovanja in dobrega sosedstva. Obmejne občine se povezujejo pri turističnih projektih, eden takšnih je prireditev »Dobro nam došel sosed«. Načrtovanje obvoznice, širitev civilnega letališča, HE Brežice in načrtovana gradnja hidroelektrarne Mokrice, ureditev industrijske cone Brezina, Obrtne cone Dobova in TC Slovenska vas ter načrtovani logistični center projekta Feniks ponujata Brežicam nove možnosti razvoja.


Mesto Brežice

Stari del mesta je s prenovljeno glavno ulico zgodovinski biser arhitekture, vreden ogleda in sprehoda do mogočnega brežiškega gradu.  Z obzidjem utrjeno mesto se je razvilo ob gradu, ob katerem se je v srednjem veku razvijala trgovina in obrt. Danes v gradu deluje Posavski muzej z bogatimi zbirkami kulturne dediščine Posavja. Središče dogajanj v njem je čudovita viteška dvorana, ki je namenjena najvišjim  kulturnim in protokolarnim prireditvam, kot so  Festival Brežice, mogoče pa jo je tudi najeti za pravljično poroko. V centru mesta se ponosno dviguje vodovodni stolp, simbol občine, za posebnost pa velja tudi stari most čez Savo in Krko, prizorišče številnih tujih filmov.

 

 

OBČINA BREŽICE OBČINA BREŽICE

Zadnje vsebine