Nekaj napotkov pred pričetkom kurilne sezone:
???? Priskrbimo kvalitetna drva. Drva naj bodo 2 leti naravno sušena. Za kamin oz. peč so primerna trda drva, kot npr: bukev, hrast, gaber, akacija… Drva naj bodo nažagana na ustrezno dolžino kurišča ter razcepljena.
???? Očistiti kurišče
V kolikor kurišče niste
čistili konec kurilne sezone, potem je skrajni čas, da to storite
pred pričetkom nove kurilne sezone. Iz kurišča odstranite ostanke
gorenja ter
pepel in
očistite
šipo kamina. Za čiščenje pepela priporočamo sesalec za pepel.
???? Očistiti dimnik. V kolikor peč dalj časa ni bila v uporabi priporočamo, da naročite dimnikarski pregled in morebitno čiščenje dimnika.
???? Pregledati dovod zunanjega zraka: odstraniti zunanjo rešetko in jo očistiti.
???? Očistiti peč: Čiščenje peči zaupajte strokovnjaku – pečarju, kateri vam bo kvalitetno očistil dimne kanale in vstavil čistilne čepe, katere bodo olajšale čiščenje v prihodnosti.
???? Naoljiti mehanizem pri dvižnih vratih. Pred pričetkom kurilne sezone je potrebno preveriti mehanizem dvižnih vrat pri kaminskem vložku. Vzdrževan mehanizem pomeni dolgo obstojnost kamina.
???? Preveriti tesnila na vratih peči oz. kamina. V kolikor so dotrajana, jih je potrebno zamenjati
???? Nabaviti
kocke za prižiganje ognja.
Priporoča se uporabo
naravnih kock, izdelanih iz lesa in voska, katere gorijo 10min in
imajo neomejen rok trajanja.
???? Nabaviti
čistilo za čiščenje šipe kamina.
Priporoča se čistilo v gelu, katero je brez vonja, odstrani
trdovratno umazanijo in steklo zaščiti pri naslednjih kurjenjih.

