Oceni objavo

Velika vaja "Potres 2022"

V petek, 30. 9. in v soboto, 1. 10. 2022, je na Bovškem potekala velika vaja POTRES 2022, v kateri je sodelovalo 210 pripadnikov raznih društev, ki delujejo v okviru CZ v Sloveniji in Italiji. Pod predpostavko, da so se tla stresla v petek ob 17.00, je stekel protokol ukrepanja struktur CZ ob potresu, vaja pa je potekala ob izredno slabih vremenskih razmerah.

GZ Bovec, Kobarid in Tolmin, CZ Bovec, gasilska enota iz Nove Gorice, vodniki reševalnih psov ERPSP, Jamarska reševalna služba, PGD Ježica , enote iz sosednje Furlanije Julijske krajine , Marcon, Slovenska policija, HNMP in radioamaterji, to so strukture CZ in službe, ki so sodelovale pri tej pomembni vaji. Vaja je trajala neprekinjeno 24 ur, enote pa so bile razporejene po posameznih točkah. Teh je bilo po celotnem območju Bovškega skupaj 21, temeljile pa so na konkretnih primerih, ki se lahko zgodijo v primeru potresa. Tako je v Trenti plaz zasul avto, na eno vozilo pa je padlo drevo. V Ravelniku je potekala iskalna akcija za izgubljenimi otroki in reševanje poškodovane osebe v neprehodnem rovu. V Industrijski coni Bovec je bil v porušenem objektu ujet otrok, tam pa so morali odstraniti tudi porušen dimnik in fotovoltaiko. Na Trgu golobarskih žrtev so iz potoka reševali osebo, v Kulturnem domu Bovec pa je šlo za množično nesrečo s 50 poškodovanimi osebami in seveda iskanje v neznanem okolju in reševanje poškodovanih oseb, kar je dodatno oteževal požar. Na Rupi so reševali v enem porušenem jašku ukleščeno osebo, v drugem pa je bil prostor zasičen še z ogljikovim monoksidom, prav tako pa so pomoč nudili osebi, na katerega je padel težak predmet. Na Cesti na B postajo je bila oseba ujeta pod skalo, s ceste pa je zdrsnilo tudi vozilo, na A postaji kaninske žičnice je delavec padel v luknjo, sama krožnokabinska žičnica pa se je ob potresu zaustavila, v kabinah pa so ostale ujete osebe. V Čezsoči so v ruševinah iskali in reševali pogrešane osebe, v Logu Čezsoškem je potekalo reševanje oseb na drugem bregu reke Soče, dostop pa je bil mogoč samo čez reko, na Žagi so iskali večje število pogrešanih oseb, na TKK na Srpenici je bil porušen oder, ena oseba pa je padla v bazen, prav tako na Srpenici pa so v večnamenski dvorani novozgrajenega objekta, ki je seveda zaradi varne protipotresne gradnje ostal nepoškodovan, postavili skupna ležišča. V 24 urah se je tako zgodilo 92 dogodkov, na katerih so posredovale različne enote. Pomoč pri vaji je nudilo kar 52 statistov oziroma reševanih oseb.

Že v petek si je kmalu po aktiviranju vseh sil CZ, štab v Gasilske domu Bovec ogledal župan Občine Bovec Valter Mlekuž, obiskal pa je tudi nekaj točk, kjer so potekala reševanja. V soboto dopoldne so si pod vodstvom namestnika poveljnika OŠ CZ Bovec Mira Bozje skoraj vse točke reševana skupaj z Mlekužem ogledali tudi poslanec in podpredsednik DZ RS Danijel Krivec, predsednik Jamarske zveze Slovenije Igor Benko z namestnikom in član OŠ CZ Bovec Vladimir Vulč.

Vajo POTRES 2022 je zasnovalo poveljstvo Gasilske zveze Bovec pod poveljstvom Uroša Kemperja, zaradi kompleksnosti vaje in sodelovanja vseh struktur CZ pa je nad potekom vaje bdel poveljnik OŠ CZ Bovec Edi Melinc. Izjemno dobro pripravljena vaja, tako v smislu sodelovanja različnih ekip iz celotnega Posočja kot v smislu samega vrhunskega izvajanja reševanja ter usposabljanja na realnih dogodkih, je pustilo močan vtis na vseh sodelujočih. Zato je bila zahvala in pohvala poveljujočega Uroša Kemperja ob zaključku vaje še kako na mestu.

»Najbolj pomemben cilj te vaje je bil, da se naučimo delati skupaj ekipe, ki sicer ne sodelujemo pogosto. In to nam je na tej vaji v celoti uspelo, s takimi vajami pa vsi postajamo še boljši in še bolj izurjeni,« je poudaril Uroš Kemper.

Vsem sodelujočim se je zahvalil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki je še enkrat poudaril, kako pomembna je visoka usposobljenost vseh struktur CZ:

»Nad to dolino se je zgrnilo skoraj vse, od potresov do plazov, zato je ta vaja izjemnega pomena. Živimo in delamo tako, kot da bo vselej vse v redu, pripravljeni pa moramo biti na način, da lahko ob nesrečah ukrepamo vsak trenutek. In ta vaja je nakazala na vašo visoko pripravljenost in usposobljenost, verjamem pa, da ste se naučili tudi kaj novega. Zelo sem ponosen na vse vas, posebej pa na poveljstvo GZ Bovec, ki je pripravilo tako kompleksno in zahtevno vajo,« je zaključil Mlekuž.

Pri tem ne gre spregledati izjemno velikega dela za pripravo vadbenih poligonov, nekaterih tudi podzemnih, ki so jih postavili, izkopali in izdelali pripadniki GZ Bovec, ne nazadnje pa tudi ne pogostitve, ki jo je za sodelujoče ob koncu vaje pripravilo TD Bovec.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi