Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

15. BOFF v Bovcu uspešno izpeljan in zaključen

Bovec Outdoor Film Festival (BOFF) prvič s štiridnevnim sporedom, odvrtelo se je 31 filmov, s tem pa je tudi 15. BOFF v Bovcu zaključen.

Prvega dne, v torek, 27. decembra 2022, se je vse skupaj začelo v Strgulčevi hiši, ko so se od 16. ure dalje zvrstila predavanja in pogovori o knjigah. Skalarjevo brezno, Klemen Mihalič, Nace Novak, Jernej Šček, Emilio Comici in Dušan Jelinčič so bili akterji prvega festivalskega dne v veliki dvorani Stergulčeve hiše. Na prvi dan festivala je v Stergulčevi hiši vse pozdravil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž in s tem odprl dogajanje na letošnjem BOFF-u. Občina Bovec je že vsa leta glavni pokrovitelj BOFF-a.

Filmske večere bi v grobem lahko poimenovali smučarsko – deskarski, avanturistično-alpinistični in družbeno-naravovarstveni. Skupaj je bilo na sporedu 30 filmov, med njimi pet domačih, ki so jih na festivalu zastopali tudi nekateri avtorji in akterji. Izmed vseh filmov je občinstvo s svojimi glasovi zopet nagradilo dva filma, enega tujejezičnega in enega domačega.

»Gledalci so si letos ogledali »trideset in en« film, saj je bil enaintrideseti presenečenje. S standardnimi športi na prostem, bi lahko rekli, čeprav pri podvigih na snegu, na vodi, na zemlji in v zraku, ki jih prikazujejo filmi, ni prav nič standardnega. Naposled so gledalci tako kot lani največ svojih glasov dali dvema filmoma iz manjšinske kategorije Narava in naravovarstvo, v kateri je bilo šest filmov. Če se ozremo še na plakat letošnjega festivala, bi to lahko morda razumeli kot zmago narave nad človekom,« so v sporočilu za javnost med drugim zapisali organizatorji BOFF-a.

Najboljši tuji film 15. BOFF-a je po izboru gledalcev Jukon, bele sanje (Yukon, un rêve blanc), najboljši domači pa Ena za reko: Zgodba Save.

Film Yukon, bele sanje spremlja francoskega fotografa Jérémia Villeta, ki se v ekstremnih zimskih razmerah s pulko in šotorom odpravi na skrajni sever Kanade, da bi v objektiv ujel gorske koze.

Ena za reko: Zgodba Save režiserja Rožleta Bregarja in produkcije Leeway Collective prikaže potovanje štirih kajakašev od obeh izvirov najdaljše slovenske reke do meje s Hrvaško. Kajakaši po poti vzorčijo vodo, štejejo vodne ptice in spoznavajo divjo preteklost, temno zgodovino, barvito sedanjost in negotovo prihodnost reke.

»Trije filmski večeri festivala so tako za nas kot za publiko že kar rutina. Mislim da je bil izbor filmov zares kakovosten. Ob tem smo izvedli poskus s torkom z drugačnimi vsebinami, namesto filmom smo se posvetili knjigam. Nadaljevali bomo v to smer in poskusili še kaj novega, radi bi se približali tudi mlajšemu občinstvu.Med drugim smo na okrogli mizi nadaljevali temo o trajnostni mobilnosti v Julijskih Alpah. A resnici na ljubo je to v Posočju težava le v špici poletne sezone, pozimi pa je Bovec večino časa zaspan kraj. Mi imamo vizijo, festivalu vsako leto poskušamo dodajati spremljevalni program in vsebine, a enako bi moral tudi kraj obiskovalcem in domačinom nuditi več aktivnosti. Med pozitivnimi izkušnjami je sodelovanje mlade domače ekipe, ki je prevzela del organizacijskega bremena. Se vidimo prihodnje leto,«so organizatorji še zapisali v svoji izjavi za javnost.

VEČ TUKAJ

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: ARHIV BOFF

Oglejte si tudi