Oceni objavo

Giro d'Italia tudi skozi občino Bovec

Trasa GIRA D’ITALIA 2022 je bila že drugič speljana tudi po Občini Bovec, kolesarji pa so vanjo vstopili na Učji. Sledil je spust v dolino, najprej so prevozili vas Žaga, nato Srpenico in se prek Trnovskih klancev zapeljali v Občino Kobarid.

Prireditveni prostor je bil v Občini Bovec na nogometnem igrišču na Žagi, ob celotni trasi pa so v organizaciji Doline Soče domačini, krajevne skupnosti in drugi poskrbeli za edinstveno okrasitev v stilu Gira. Kolesarje so ob trasi spodbujali številni domačini in turisti, vsekakor pa si bodo Slovenijo prav zato kolesarji in organizatorji zagotovo dobro zapomnili.

Na Žagi je bil postavljen velik TV ekran, na katerem smo spremljali potek dirke od Čente do cilja. Župan Občine Bovec Valter Mlekuž se je odločil, da dirke ne bo spremljal v prireditvenem prostoru VIP v Kobaridu, temveč je želel ostati v svoji občini, med svojimi občani. V šotoru je Mlekuž zbrane tako tudi nagovoril in poudaril pomembnost dogodka, ki bo, sploh glede na odlične posnetke, ki so jih preko Eurosporta lahko ljubitelji kolesarstva spremljali po vsem svetu, edinstvena promocija naših krajev. Organizacijo vsega skupaj je ocenil za odlično in pohvalil Javni zavod Dolina Soče. Dogodka se je udeležila tudi ravnateljica OŠ Bovec Denise Šuler Rutar, ki je povedala, da so tudi učenci aktivno sodelovali pri krasitvi območji ob trasi, učenci pa so se tega dne sprehodili do Srpenice, kjer je bila tudi umetnina po njihovi zamisli, veliko kolo na travniku, sestavljeno iz starih koles. Prav ta je pritegnila veliko pozornost snemalcev in so bili posnetki res veličastni.

Pod večer je na Žagi s spremljevalnim ansamblom zapela Tanja Žagar, tako da je bilo vzdušje ves dan in do pozne noči izvrstno in pomembnosti dogodka primerno.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC in DOLINA SOČE

Oglejte si tudi