Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Slovesno odprtje košarkarskega igrišča na Srpenici

Na Srpenici je 26. 8. 2022, potekalo slovesno odprtje novega košarkarskega igrišča, s predajo igrišč svojemu namenu pa se je zaključil projekt Občine Bovec, ki zajema gradnjo gasilskega doma z večnamensko dvorano, sejnima sobama in drugimi prostori ter zunanjo ureditvijo, katere del je tudi izgradnja košarkarskega in otroškega igrišča.

Med drugimi so se dogodka udeležili tudi župani Občin Bovec, Kobarid, Čenta in Trbiž, Valter Mlekuž, Marko Matajurc, Mauro Steccati in Renzo Zanette, pa tudi legendarni trener košarke Zmago Sagadin. Pridobitev oziroma samo investicijo je predstavil predsednik gradbenega odbora Danijel Krivec, ki ni mogel skriti veselja, da je po Covidnem obdobju, ko je večina aktivnosti zastala in se je zato časovnica zaključka zunanje ureditve in s tem tudi dokončanje košarkarskega igrišča s tribunami in otroškega igrišča ob njem zamikala, nova pridobitev na Srpenici vendarle dočakala dan slovesnega odprtja.

»Zaključujemo investicijo, ki je izjemnega pomena za naš kraj, pomembna pa tudi za celotno občino Bovec in širše, to je celotno Posočje oziroma dolino. Sam objekt smo slovesno odprli spomladi, danes pa končno odpiramo košarkarsko in otroško igrišče. Investicija v igrišči je zahtevala 180.000,00€, od tega je 140.000,00€ prispevala Občina Bovec, poleg tega pa je bilo nekaj donatorjev, in sicer Kolektor CPG Nova Gorica, Elektro Primorska,  Mlihgt razsvetljava, Komunala Tolmin in še nekaj manjših, ki so prispevali razliko. Investicija je velika, vas pa res ni ravno velika, vendar je treba vedeti, da kot gasilsko društvo ob Srpenici pokrivamo tudi Žago, Log Čezsoški, tovarno TKK in po potrebi še Trnovo ob Soči,« je med drugim povedal predsednik gradbenega odbora Danijel Krivec.

Spomnil je, da je razvoj košarke na Srpenici začel v začetku 70. let, in sicer po koncu svetovnega prvenstva v košarki. Po potresu leta 1976 so ostali brez igrišča, prvo je bilo na obračališču za tovornjake na makadamu, kasneje pa je TKK Srpenica tod postavil skladiščne objekte, zraven pa je bilo narejeno na istem mestu, kjer so zdaj odprli moderno košarkarsko igrišče, urejeno in asfaltirano novo večnamensko igrišče. Zanimivost srpeniškega igrišča je bilo v tem, da je bilo od vse od začetka osvetljeno. Na njem je vsako leto potekal turnir, ki je kot redkost na severnoprimorskem potekal tudi kot nočni košarkarski turnir, največkrat tudi z mednarodno udeležbo ekip. Letošnji turnir na novem igrišču je že 40 zapovrstjo.

»V uporabo danes predajamo odlično igrišče z umetno maso, na kateri bo lahko vsak odigral kakšno tekmo ali se zabaval z meti na koša, zraven pa je še otroško igrišče, ki je prav tako namenjeno vsem in odprto za vse,« je zaključil Krivec.

V nadaljevanju so svoje spretnosti prikazali gimnastični veterani iz Športnega društva Sokol Bežigrad, ki so pokazali, da je tudi starost mogoče preživljati aktivno, z zavidanja vrednimi vragolijami in liki na dvojni bradlji pa so navdušili čisto vse prisotne.

Zbrane je pozdravil tudi legendarni košarkarski trener Zmago Sagadin in pohvalil izjemno pridobitev za kraj, Občino in Slovenijo ter izrazil prepričanje, da bo to igrišče zagotovo valilnica za nove košarkarske zvezde, in dodal, da z Danijelom skupaj razmišljata o tem, da bi postal to pomemben košarkarski center za vzgajanje perspektivnih košarkarjev.

Slavnostni nagovor je pripadel županu Občine Bovec Valterju Mlekužu:

» V veliko veselje mi je, da danes predajamo v uporabo še en športni objekt. Zelo sem ponosen, da so danes z nami moji kolegi župani iz Kobarida, Čente in Trbiža, posebej pa me veseli, da lahko danes osebno spoznam in stisnem roko Zmagu Sagadinu, legendi slovenske in jugoslovanske košarke. Vsem nam je v čast, da ste danes z nami. Investicija, ki je potekala v mojem mandatu zadnja štiri leta, je kar velika. Ob tem imamo v Bovcu že novo desetmilijonsko investicijo v novo športno dvorano v Bovcu, in verjamem, da boste košarkarji lahko hodili na priprave tudi v novo športno dvorano. Občina Bovec je turistična občina z izjemnimi lepotami, a samo od lepote se ne da živeti. Treba je vlagati in delat na tem, da gostje prihajajo k nam, in od nas tudi zadovoljni odidejo. Želim si in upam, da bo nekoč v vsaki naši vasi tako športno igrišče kot na Srpenici. Na meni in Občini je, da zagotovimo sredstva, vendar če ni ekipe, ki zadevo pelje naprej, vse skrite želje izzvenijo. In Srpenica ima take ljudi. Ima sposobne, zagnane vaščane, s katerimi skupaj vedno najdemo rešitve. Vse čestitke Srpeničankam in Srpeničanom in hvala vsem, ki ste stali za menoj, me spodbujali in pomagali, da danes s ponosom odpiramo to krasno igrišče.«

Košarkarsko igrišče je Mlekuž svojemu namenu predal v uporabo z metom košarkarske žoge na koš in tako odprl vrata novim generacijam košarkarjev ter istočasno vsem ljubiteljem košarke vseh generacij.

Sledila je revijalna tekma med ekipama KK Leone Ajdovščina in All stars Primorska ter nato zabava z ansamblom Trejča izmena.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi