Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

POMLAD ZA MLADE WCA Z BCA

Sekcija mladih TD Bovec bomo svojo letošnjo celodnevno tematsko etnološko kulturno prireditev z ustvarjalnimi delavnicami posvetila bovški ovci in bovškemu siru. Razlog za letošnjo tematiko, ki smo jo poimenovali Pomlad za mlade Wca z Bca, se skriva v izvrstni uvrstitvi turističnega podmladka OŠ Bovec na 29. Festivalu Turizmu pomaga lastna glava, kjer so prejeli dve zlati priznanji.
Za potrebe festivala Turizmu pomaga lastna glava je nastala projektna naloga »Dobrodošli v deželi bovške ovce in bovškega sira- Pastir za en dan Wca z Bca«. V njej so člani podmladka razdelali turistični program oz. produkt, ki na Bovškem, pa tudi drugje po Sloveniji, praktično še ne obstaja.

Svojo idejo bodo mladi predstavili najprej v jutranjem programu na pohodu s pastirskim zajtrkom ob 9h. Pohodniki bodo pod vodstvom turističnega podmladka OŠ Bovec spoznali Bovec in obiskali še edino originalno ohranjeno mlekarno, ki se nahaja v Ravnem lazu. Pokusili pa bodo tudi pastirski zajtrk ter si ogledali mlekarno.  Za mlajše otroke oz. tiste, ki ne bodo šli na pohod, bodo pripravljene ustvarjalne delavnice, pokusili bodo lahko »čompe an skuto«, kupili sir, skuto  ali pa kakšen spominek.

Podmladkarji pa bodo svoj predstavljeni program na festivalu  prikazali v popoldanskem programu, kjer bodo skupaj s članicami društva od ovce do izdelka in ovčerejcem in sirarjem Urbanom Škandrom prikazali svojo nalogo. Videli bomo tudi prikaze sirjenja, striženja ovce, omikanja surove volne, polstenje, pletenje, predenje in še kaj.

K sodelovanju so pristopili tudi gostinski ponudniki, ki bodo za ta dan pripravili posebne jedi ali dali poseben popust na  že obstoječe ponudbe z ovčjim mlekom in druge slične dobrote.

V program prireditve pa so se vključili tudi sirarji z razstavo in pokušino različnih ovčjih albuminskih skut, ki se bo odvijala v Buncevi hiši, dan poprej bo tudi predavanje in ocenjevanje skute. Prav tako bodo program popestrili lokalni turistični vodniki z vodniško štafeto ter predstavili svoje vodniške programe.

 

Zanimivo bo. Zato vas vabimo, da preživite dan z nami. Prireditev je namenjena vsem, najbolj pa tistim, ki so mladi po srcu. Spoznajte našo tradicionalno obrt, ki je ohranjala bovškega človeka živega, zdravega in trmasto ponosnega na svoje trdo delo in trud. In spoznajte kaj vse nudi Wca z Bca :) 

 

Več o prireditvi lahko preberete na spletni strani: www.td-bovec.si

 

Oglejte si tudi