Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
PON.
27°C
7°C
Oceni objavo

60. DAN EMIGRANTA

V soboto, 6. 1. 2024, sta SKGZ in SSO videmske pokrajine v čedajskem gledališču Ristori priredila že 60. dan emigranta. Med številnimi udeleženci so se dogodka udeležili turi župani Občin Bovec, Kobarid in Tolmin Valter Mlekuž, Marko Matajurc in Alen Červ. Najvišji predstavnik Slovenije je bil podpredsednik Državnega zbora RS Danijel Krivec. Med številnimi političnimi predstavniki iz Italije je bila prisotna tudi senatorka Tatjana Rojc. V uvodu je vse nagovorila županja Občine Čedad Daniela Bernardi, ki je poudarila izjemen pomen druženja, tkanja skupnih vezi in sožitja v tem skupnem obmejnem prostoru.

Dan emigranta je 1964 nastal kot srečanje izseljencev, ki so se v času božičnih in novoletnih praznikov vračali domov. Čeprav so se srečanja začela v gostilni blizu teatra Ristori, so mu kmalu dodali vsebino, za Slovence na Videmskem pa je tako že 60 let priložnost za razmišljanje o demografskih in hkrati razvojnih priložnosti krajev v tem obmejnem prostoru. Kot že vsa leta doslej, je bila glavna rdeča nit tokratnih nagovorov ob pogledu v prihodnost predvsem želja preprečitve nadaljnjega praznjenja beneških vasi. Opozorili so na novodobno emigracijo, ki se za razliko od nekdanjih odhodih v tujino danes odraža v izseljevanju z vasi v večje kraje v Italiji.

V nagovoru podpredsednika Državnega zbora RS Danijela Krivca je bil ključni poudarek na čezmejnih projektih, saj so ti, tako Krivec, ključnega pomena za razvoj čezmejnega območja:

»Ta srečanja so polna prijateljstva, dobrih želja, sodelovanja in skupnih načrtovanj tako na slovenski strani v Posočju in celotni Sloveniji kot v Benečiji, Videmski pokrajini in Italiji. Vsi kot del Evropske unije. Upam in želim si, da se bo to vse boljše sodelovanje nadgradilo še z dobrimi projekti in z uspehi. Kajti sodelovanje mora prinesti tudi uspešne rešitve, uspešne projekte, da dosežemo zadovoljstvo na obeh straneh meje,« je poudaril Krivec in se v nadaljevanju dotaknil staranja prebivalstva, odhodov mladih s celotnega območja ter izrazil prepričanje, da mora biti temu namenjene veliko več pozornosti.

Deželni svetnik SSK Marko Pisani  je nakazal, kaj bi morala politika storiti v boju proti izseljevanju z območja, kjer »je slovenščina enakovreden jezik, prepletanje različnih kultur pa bogastvo.«

Za glavni steber izpostavil šolstvo, od katerega je odvisna tudi večjezičnost in med pozitivne dosežke umestil večjezični pouk v Kanalski dolini kot rezultat sodelovanja med deležniki z obeh strani meje. Pri tem ni pozabil omeniti bližajoča se jubileja dvojezične šole v Špetru in KD Ivan Trinko.

V imenu slovenskih organizacij videmske pokrajine so svoje poglede na prihodnost tega prostora z zbranimi delili Vida in Elena Rucli, Dora Ciccone ter Aljaž Škrlep iz kolektiva Robida.

Dan emigranta je obogatil tudi kulturni program. Za glasbo so poskrbeli Matika Duet (Fanika Coren in Matteo Parillaud), ki se mu je v zadnji točki pridružil Cristopher Chiabai, ter Veseli Gnjidučani (Filippo Lauretig, Ezio in Elia Qualizza), s katerimi je zaigral tudi Thomas Gosgnach. Ob tej priložnosti pa so se organizatorji želeli pokloniti tudi trem pokojnim beneškim glasbenikom, in sicer Ligiu Iussi, Antonu Birtiču in pred kratkim preminulemu Ninu Specogni.

Dogodek sta povezovali Katja Canalaz in Mojca Gerdol, kot že tradicija veleva pa se je srečanje zaključilo z novo igro Beneškega gledališčav režiji  Alide Bevk. V beneški priredbi Mišolovka, Agathe Christie, z naslovom Skopac so nastopili Cecilia Blasutig, Andrea Trusgnach, Nicolò Sibau, Graziella Tomasetig, Michele Qualizza, Luigi Chiabai, Emanuela Cicigoi in Igor Cerno.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je ob srečanju poudaril velik pomen sodelovanja županov Obmejnih Občin, saj so prav župani velikokrat tista gonilna sila, ki lahko želje in zamisli pripeljejo do realizacij:

»Občina Bovec sicer nekako bolj sodeluje z najbližjimi sosednjimi Občinami, kot so Občine Trbiž, Kluže, Rezija in Čenta, vendar se sam trudim udeleževati tudi srečanj in dogodkov v širši regiji. Zagotovo je slovenščina v zamejskem prostoru ključna vez med Slovenci, posebej pa me veseli, da se slovenskega jezika učijo tudi otroci iz čisto italijanskih družin. Še nedolgo nazaj si ne bi mislil, da bom doživel dan, ko me bo ob udeležbi na posameznih dogodkih župan sosednje italijanske Občine javno pozdravil v slovenskem jeziku. Na nedavnem srečanju v Ukvah smo se skupaj z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Matejem Arčonom dogovorili tudi za ustanovitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, v okviru katerega bi lahko povezali kar tri sosednje države, poleg Slovenije in Italije še Avstrijo. Ta skupna platforma bi lahko zagotovila kontinuirano izmenjavo na vseh področjih, kar bi bistveno olajšalo in pospešilo ter konkretiziralo sodelovanje v širšem smislu. To pa gre tudi v kontekst vseh izrečenih besed s strani vseh govorcev na tokratnem, že šestdesetem dnevu emigranta v Čedadu,« zaključi župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Oglejte si tudi