Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
11°C
JUTRI
19°C
12°C
Oceni objavo

12. srečanje starejših občanov občine Bovec

Že vrsto zadnjih let se dogodek odvije v Gostilni Pod Lipco, pripravlja pa ga OO RK Bovec. Letos se je srečanja udeležilo 61 občank in občanov, starih 80 let in več, sicer pa v Občini Bovec živi kar 249 občank in občanov starih 80 in več let. Najstarejši občanki sta Ida Rot, ki je februarja praznovala 101 leto in Fani Marka, ki je stoletnico dopolnila decembra lani. Srečanja so se za pozdrav udeležili župan Občine Bovec Valter Mlekuž, predsednik OZ RK Tolmin Rafael Šuligoj, sekretarka OZ RK Tolmin Marjanca Velišček, predsednica OO RK Bovec Nada Mrakič in predsednica DU Bovec Breda Vencelj. V uvodu so z nekaj pesmimi dan popestrili učenke in učenci od prvega do tretjega razreda OŠ Bovec pod vodstvom mentoric Daše Mlakar Komac, Andreje Šulin in Marize Logar, njihovo izvajanje pa so udeleženci nagradili z močnim aplavzom.

Kot je v uvodnem pozdravu povedala predsednica OO RK Bovec Nada Mrakič, so prostovoljci OO RK Bovec lani opravili 1106 prostovoljnih ur in prevozili 988 kilometrov. Brez prostovoljnega dela seveda ne bi bilo uspeha, zato se je Nada Mrakič vsem prostovoljcem iskreno zahvalila za vse njihovo delo in za neprestano pripravljenost pomagati. Zahvalila se je tudi podpornikom današnjega srečanja starejših občank in občanov, in sicer Občini Bovec, KS Bovec, KS Srpenica in KS Žaga.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik OZ RK Tolmin Rafael Šuligoj in izrazil zadovoljstvo, da je vsako leto več udeležencev srečanja:

»Srečanja sicer organiziramo po vseh občinah. Ko poslušam, kaj vse se je v zadnjem letu dogajalo pri vas, ugotavljam, da je bilo res ogromno dela. To delo opravljajo prostovoljci dobesedno nevidno, zastonj in brez kakršnihkoli pričakovanj po plačilu in to je tisto, kar naš Rdeči križ utemeljuje in na čemer temelji. Nadi in njenim prostovoljcem se iskreno zahvaljujem. Nada je steber RK na Bovškem, in če bi se ta steber porušil, bi tudi RK na Bovškem ne bil več to, kar je. Seveda pa za delovanje neizbežno potrebujemo tudi nekaj sredstev, zato je nezamenljiva pomoč Občin. Moram poudariti, da z vsemi Občinami, Bovec, Kobarid in Tolmin dobro sodelujemo in imamo sorazmerno dovolj posluha za podporo našim dejavnostim. Hvala Občini Bovec za ves prispevek, ki nam ga vsa leta nudi, v upanju, da bo tako tudi naprej, saj brez tega tudi današnjega srečanja ne bi mogli organizirati. Zato iskrena zahvala tudi županu Valterju Mlekužu!«

Pozdrav vsem udeležencem in zahvalo vsem prostovoljcem OO RK Bovec je namenil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, v uvodu pa izrazil obžalovanje, da je vse manj takih, ki so pripravljeni delati prostovoljno:

»Vsi bi bili najraje na družbenih omrežjih in kritizirali vse in vse počez, ko je treba narediti kaj konkretnega, pa se jim ne ljubi.  Sam danes nisem hotel izostati, saj vam želim osebno izreči najlepše želje in prijetno današnje druženje. Moram reči, da se zjutraj, ko odhajam na delo, zelo razveselim, ko vidim skupinico starejših, ki že navsezgodaj opravijo svoj trening sprehod okoli Bovca, opravijo že telovadbo in se nato družijo še ob kavici. To nas drži pokonci in skupaj. Pokažimo Bovčani tudi drugim, da znamo držati skupaj, da znamo pomagati bližnjemu, ko ta potrebuje pomoč in si tudi medsebojno pomagamo. Želim si, da bi bilo še veliko takih ljudi, kot so Nada Mrakič in njeni prostovoljci. Hvala tudi Bredi Vencelj, ki tako uspešno vodi DU Bovec. Lepo se imejte danes, verjamem pa, da se prihodnje leto zopet srečamo.«

V sproščenem druženju je bilo izraženo upanje, da se prihodnje leto vidijo v še večjem številu, saj je tako druženje vsaj enkrat letno res izvrstna priložnost za brezskrbni klepet, morda tudi izmenjavo izkušenj o tegobah, ki se z leti prikradejo v življenje vsakogar, predvsem pa zato, da vsaj ob takem prijetnem druženju pozabijo na vse neprijetne vsakdanje stvari in skrbi.

Oglejte si tudi