Oceni objavo

29. Poletna šola v Bovcu

10. julija, so ob 9.00 tudi uradno  odprli letošnjo Poletno šolo v Bovcu, odprtja pa so se udeležili tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž s sodelavko Cecilijo Avsenik ter ravnateljica OŠ Bovec Denise Šuler Rutar

Začetni pozdrav in dobrodošlico vseh udeležencem, tako študentom kot profesorjem, je najprej namenila strokovna direktorica Poletne šole Bovec prof.dr. Cristine Beretta. Izrazila je veselje, da so lahko spet na Bovškem in da so s strani Občine Bovec vedno tako lepo sprejeti.

Udeležence je nagovoril tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki je poudaril, da bo prihodnje leto pa res posebno, saj bo Poletna šola v Bovcu praznovala trideseto obletnico delovanja:

»Vem, da boste imeli zelo natrpan program učenja, vendar boste zagotovo našli tudi čas za ogled naše prelepe doline. Ravno danes na Kal-Koritnici odpiramo interpretacijsko središče v Ribiški hiši, kjer bo prikaz načina ribolova v zaščitenem območju, predvsem pa sistema ujemi in spusti. Vabim vas, da si tudi vi ogledate to novost. Seveda pa bo v teh dneh tudi obilo zabave, saj se bodo od sobotne dobrodelne prireditve na letališču naprej konec tednov odvilo veliko prireditev tudi na bovškem trgu. Dobrodošli in veliko uspeha pri učenju, pa tudi veliko užitkov ob tem. Občina Bovec vam omogoča tudi ogled trdnjave Kluže s pogostitvijo. Kot veste, je Bovec skoraj na tromeji, Slovenija, Italija in Avstrija, in mi z vsemi gojimo prijateljske odnose. Prav tako tudi z državami bivše Jugoslavije, ravno v zadnjih dneh smo ob prazniku Občine Bovec gostili župana s sodelavci Občine Prijedor iz Bosne in Hercegovine, s katero je Občina Bovec pobratena. Mi smo odprti za vse,« je med drugim poudaril Mlekuž.

Občina Bovec Poletni šoli že vsa leta nudi vso logistično pomoč, saj ob Stergulčevi hiši zagotavlja tudi učilnice OŠ Bovec in druge prostore. Del pouka poteka tudi v večnamenski dvorani Hotela Alp, kjer so udeleženci tudi nastanjeni.

Koordinatorka projekta je prvič letos Katharina Grafenauer. Tradicionalne mednarodne Poletne šole Bovec, ki letos poteka od danes do 23. julija, se udeležujejo študentke in študenti z Univerze v Celovcu, Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Univerze v Trstu, Univerze v Vidmu, Univerze na Primorskem, Univerze na Reki in Univerze v Osijeku. V okviru Poletne šole Bovec že vsa leta v dopoldanskem času potekajo jezikovni tečaji slovenskega, nemškega, hrvaškega, italijanskega in furlanskega jezika, v popoldanskem času pa se odvijajo tematske delavnice. Tema letošnje poletne šole je: »CROSS-BORDER CONCEPTS AND PRACTICES: Concepts and Practices of (Un)doing Borders in Humanities & Society«, (»ČEZMEJNI KONCEPTI IN PRAKSE: Koncepti in prakse (ne)delovanja meja v humanistiki in družbi«).

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi