Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
-5°C
JUTRI
8°C
3°C
Oceni objavo

FESTIVAL SRC – FESTIVAL DEI CUORI 2023

Občina Bovec je včeraj, 21. 8. 2023, ponovno organizirala FESTIVAL SRC – FESTIVAL DEI CUORI, ki ga že skoraj tri desetletja pripravlja v sodelovanju s pobrateno Občino Čenta (Tarcento). Med drugimi so se izjemnega večera na osrednjem bovškem trgu udeležili podpredsednik DZRS Danijel Krivec, župan in podžupan Občine Bovec Valter Mlekuž in Erik Cuder ter župan Občine Čenta Mauro Steccati, direktor Festivala dei cuori Massimo Boldi in številni drugi prijatelji iz Čente domačini ter gostje iz Slovenije in od drugod.

V uvodu je vse nagovoril župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki se je iskreno zahvalil županu Občine Čenta Mauru Steccatiju za tako odlično dolgoletno sodelovanje:

»Občina Čenta nam že skoraj tri desetletja posoja svetovno priznane folklorne skupine, ki nastopajo na njihovem Festivalu dei cuori v Čenti. Občine Bovec si zagotovo ne bi mogla privoščiti tako velikega stroška, če bi morali sami plačati te nastope. Hvala tudi Massimu Boldiju za pripravljenost sodelovanja. Nastopajoči so prepotovali tisoče kilometrov, da nastopajo v Čenti in pri nas, sporočilnost festivala pa je v njegovem imenu samem. Samo ljudje dobrega srca lahko razdajajo svoje srce tudi drugim. S festivalom pa sklepamo tudi nova prijateljstva in krepimo stara. S to prireditvijo pa, čeprav bomo imeli na trgu v nedeljo še eno prireditev, tudi nekako zaokrožamo Poletne prireditve na placu, ki jih financira Občina Bovec in smo letos zanje namenili okoli 40.000,00€. Na vseh prireditvah pa smo v sodelovanju z lokalnim RK zbirali tudi prostovoljne donacije za pomoč ljudem na prizadetem območju Slovenije. Skupaj zmoremo veliko. Odprimo tudi danes svoja srca in uživajmo v nocojšnjem večeru,« je v pozdravnem nagovoru med drugim povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Prva je na oder stopila zelo barvita skupina »BALET JAMMU« DAKAR  iz SENEGALA.

Ta skupina se je ustanovila v Dakarju leta 2008 pod vodstvom Assa Ndiayeja in je rezultat ambicioznega projekta njenega ustvarjalca, v katerem se združita dve ideji: ustvariti stabilno folklorno skupino in hkrati šolo glasbe in plesa. Sedež  imajo v Centru kulture Yoff, obmorsko okrožje Dakar, kjer živijo Lebuji, posebna etnična skupina ribičev s svojim jezikom in kulturo. To skupino obiskujejo mladi glasbeniki in plesalci vseh senegalskih etničnih skupin. V svojih predstavah nam predstavljajo najbolj tradicionalne plese bolj iz Senegala, kot sta Sabar ali Djembe. To so osupljivi plesi, ki združujejo energične gibe s spektakularnimi akrobacijami, ki temeljijo na Mbalax ritmu. Ta tempo je podkrepljen z bobni Sabar, ki jih že stoletja uporabljajo Wolofi iz Senegala. V svoji kratki karieri je ta skupina prejela prestižna priznanja, nagrade in odlikovanja za natančno preučevanje svojih tradicij in za svoje delo v imenu svoje kulture in etnografije.

Ob koncu nastopa se je župan Občine Bovec Valter Mlekuž direktorju Elhadjiu Sambau Ndiayeju Mbayeju zahvalil s priložnostnim darilom.

Naslednja je odrske deske s stepom dobesedno zatresla skupina plesalk in plesalcev Folklorne skupine »BAILEY MOUNTAIN CLOGGERS« MARS HILL iz ZDRUŽENIH DAŽAV AMERIKE.

Bailey Mountain Cloggers Folk Dance Company je bila ustanovljena leta 1974 s študenti univerze Mars Hill v bližini mesta Asheville v severozahodni zvezni državi Severna Karolina. Ime so dobili po gori, ki meji na univerzitetni kampus. Ples in glasba sta bila vedno bistveni del glasbene tradicije te regije že od antičnih časov, ko je bil ples osrednje stičišče skupnosti. Prav na teh območjih se je rodil 'clogging', tradicionalni ameriški ljudski ples, pri katerem se plesalčevi čevlji uporabljajo kot tolkala. S pomočjo pete in prstov ter s pomočjo tal ustvarjajo vesele in privlačne ritme. Od leta 1980 se Bailey Mountain Cloggers udeležujejo nacionalnih in mednarodnih dogodkov. Svoj repertoar so razširili z združitvijo starega z novim, da bi občinstvu ponudili celovitejšo predstavo, ki zajema različne etnične in verske vplive te velike države. Skupina se je uveljavila kot ena najboljših v reprezentanci tradicionalnih plesov; dinamični plesi, živahna glasba in ritmi, vas bodo popeljali onkraj Atlantskega oceana.

Tudi ob koncu njihovega nastopa se je župan Občine Bovec Valter Mlekuž s priložnostnim darilom zahvalil direktorju Daniellu Plimptonu, v njegovem imenu pa ga je prevzela njegova namestnica. Članica plesne skupine pa je županu podarila njihovo posebno ovratnico.

Kot zadnja je oder zapolnila največja plesna skupina, plesalk, plesalcev in glasbenikov, ki sestavljajo »FOLKLORNI BALET UNIVERZE V COLIMI" iz MEHIKE.

Leteči sombreri, velika barvna krila, ki se vrtijo, čipke in okraski, dinamična in ritmična glasba, kriki veselja. To je Mehika v znamenju praznovanja, s svojo dolgo tradicijo plesov in moderno dušo, ki je še vedno polna ritma. Od ritma Bambe do Mariachi glasbe, od Danzona do Salse. Mehika vibrira, je nagnjena h glasbi, plesu in veselju ter predstavlja veliko vesolje ritmov, korakov in stilov, ustvarjenih, podedovanih in transformiranih skozi stoletja. Balet Folklórico de la Universidad de Colima, ki ga je leta 1980 ustanovil koreograf in kipar Rafael Zamarripa Castañeda, se prvič uradno predstavi 23. julija 1983. Od tega datuma so imeli neprekinjeno 40 let nešteto predstav po vsej Mehiki in več kot 45 mednarodnih potovanj; od Združenih držav Amerike do Koreje, Portorika in Kitajske in v več evropskih držav. Zahvaljujoč visoki umetniški ravni se je skupina v svoji karieri predstavila več predsednikom Mehike in leta 2013 prejela naziv "Zakladnica kulturne dediščine države Colima". To je čast, ki sta jo baletni skupini podelila vlada države Colima in Mednarodni urad kulturnih prestolnic.

Ob koncu nastopa je voditelj večera Milan Štulc ob županu Občine Bovec Valterju Mlekužu na oder povabil še župana Občine Čenta Maura Steccatija in direktorja Festivala dei cuori Massima Boldija. Župan Občine Bovec Valter Mlekuž se je s skromnim darilcem zahvalil tudi njima, seveda pa tako kot vsem tudi direktorju Folklornega baleta univerze v Colimi Cristianu Azaelu Gutiérrezu Vegi.

Ob koncu sta se oba župana iskreno zahvalila vsem gledalcem za udeležbo in nastopajočim za izvrstne predstavitve plesov in glasbe njihovih držav, Mauro Steccati pa je odlično sodelovanje Občine Bovec in Čenta pospremil z besedami:

»Župani in občinske uprave se menjamo, ampak prijateljsko sodelovanje med pobratenima Občinama pa ostaja. Želim si, da za vedno. Kolegu Valterju pa se iskreno zahvaljujem za gostitev naših plesnih skupin čez cel dan. Vedno so udeleženci navdušeni nad vašim gostoljubjem in očarani nad vašo dolino. Že zdaj lahko rečem: nasvidenje prihodnje leto!«

Izjemen večer bo zagotovo ostal vsem udeležencem v trajnem spominu.

Napovedujemo še naslednji nastop, ki bo v nedeljo, 27. 8. 2023, ob 20.00, ko bo na bovškem trgu nastopila Klapa Šufit. Veselo pa bo tudi 2. 9. 2023, ko bo na letališču potekal Svetovni Festival praženega krompirja.

vir: občinska spletna stran

Oglejte si tudi