Oceni objavo

Janko Smole, letnik 1957 – atlet

Pred štirimi desetletji, natanko 30. 5.1981, je naš občan Janko Smole iz Brega pri Borovnici najhitreje pretekel prvi mali maraton Treh src v Radencih. Njegov talent za teke so opazili tudi v osnovni šoli Borovnica, saj je na šolskih in občinskih tekmovanjih dosegal odlične rezultate. Ob vstopu v srednjo šolo v Ljubljani se je vključil v Atletski klub Olimpija, ki mu je ostal zvest več kot dvanajst let. V mladinski konkurenci je dosegal dobre rezultate predvsem na daljših progah, kjer sta pomembni vzdržljivost in vztrajnost. Njegovi najbolj ljubi disciplini sta bili tek na 3000 m z ovirami in 5000 m. Tudi na krajši razdaljah je bil dober, udeleževal se je raznih tekmovanj v krosu po Sloveniji. Svoje najboljše rezultate je dosegal med letoma 1975 in 1981.

V tem času je redno nastopal na raznih tekaških tekmovanjih in dosegal vrsto odmevnih uvrstitev, med drugimi: tek mladosti Vrhnika 1975 – 1. mesto, prvenstvo SRS za starejše mladince 1975 – 3. mesto, atletski miting Ljubljana  – 1. mesto. Julija 1977 je v Novem Sadu na Državnem prvenstvu SFRJ med mlajšimi člani v teku na 5000 m zasedel drugo mesto, njegov rezultat je bil takrat celo tretji najboljši v državi, močno pa se je približal tudi normi za nastop na letnih Olimpijskih igrah, ki so bile leta 1980 v Moskvi. Med največje uspehe pa vsekakor sodi nastop na Balkanskem klubskem prvenstvu leta 1981 v Tripoliju v Libiji, kjer je v teku na 3000 m z ovirami zasedel prvo mesto.

Udeleževal pa se je tudi tekmovanj na lokalni ravni, kot so Tek Ulovka, Tek po ulicah Vrhnike, Nočni tek Logatec, Tek ob mejah KS Drenov grič – Lesno Brdo, Spomladanski kros Dragomer in drugih. Zelo rad se spominja štafetnega teka med Bistro in Borovnico leta 1977 v počastitev krajevnega praznika, ko so člani OO ZSMS Breg – Pako v postavi Ciril Šivic, Stane Pristavec, Janko Smole in Franc Smole premočno osvojili prvo mesto na štiri kilometrski razdalji.

Po prekmalu končani aktivni športni poti se je posvetil družini, aktivno pa deluje v domačem gasilskem društvu PGD Breg – Pako in v lokalni samoupravi, kjer je občinski svetnik že tretji mandat.



Franjo Modrijan


Oglejte si tudi