Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Ko frizerstvo postane umetnost

Vrhnika, 15. junij – Po lanskem uspešnem 1. Frizerskem maratonu se je ambiciozna frizerka Nešana Arnaut, ki jo večina Vrhničanov pozna kot Neško, letos odločila, da še pred maratonom organizira tudi posebno modno revijo (H)Art Show, ki ne bo temeljila zgolj na predstavitvi frizur, ampak skozi preplet ustvarjalnih pristopov nosila sporočila povezana z modo in umetnostjo. Zbrana prostovoljna sredstva bodo namenjena lokalnim družinam v stiski.
 

Revija je bila prava paša za oči in je škoda, če ne bi še kdaj ugledala luč sveta na kaki drugi lokaciji, ki bi privabila še več obiskovalcev, kot na primer v Vrhniškem bazenu. Zasnovana je bila v štirih sklopih, katerih vodilo je bila kreativnost, prepletena s plesom, glasbo, petjem, modnimi kroji in seveda s pričeskami. Cankarjev oder in stopnišči v veliki dvorani so se spremenili v modno predstavo, po kateri so prihajali in odhajali ženski in moški modeli, publika pa se je čudila ustvarjalnim pristopom.

Začeli so s kolekcijo »frizer«, s katero so želeli nagovoriti občinstvo, da je frizerski poklic, ustvarjalen in srčen, a hkrati ima tudi temno plat poklicne bolezni, kot so bolečine v križu in težave s krčnimi žilami.  Frizerstvo je poslanstvo, je ideja, umetnost izražanja in srce vsakega lasnega stilista. Rdeča srca na oblačilih so predstavljala delo, ki ga s srcem opravlja vsak dober frizer, rdeče dlani pa trdo delo, ki ga mnogokrat spremljajo tudi ureznine ter zelo zahtevne ročne spretnosti ob delu. Bela obleka je ponazarjala nedolžnost in čistost človeškega jaza, žile po nogah pa pogoste bolečine, ki so posledica stoječega dela. Vse to spremlja tudi izrazita pogostost težav s hrbtenico zaradi drže, ki pa jo simbolizirajo križi. Vse frizure so bile delo vrhunskih frizerjev, zgodbi pa je piko na i dodala tudi koreografija.

Avtorica projekta si je velik aplavz prislužila s kolekcijo »šiviljstvo«, ki je govoril o njenem nesojenem šiviljskem poklicu. Na koncu osnovne šole je namreč kolebala med frizerstvom in šiviljstvom, učiteljica ji je slednje odrekla, ker naj ne bi imela dovolj dobre ocene in točke za vpis. Kako se je motila, bi se lahko prepričala ta večer, ko so oder zasedle kreacije, ki občinstva niso pustile ravnodušnega. S prepletanjem šiviljskih elementov v modnih krojih in izbrano glasbeno podlago je ustvarila atmosfero, v kateri se je zdelo, da je vse mogoče.

In ko smo mislili, da je bilo videno že vse, je občinstvo presenetila s kolekcijo »free your mind«, kjer so oblačila modelov temeljila na izdelavi iz las. Večer se je zaključil s četrto kolekcijo, »5. element«, ki je predstavljala štiri osnovne elemente v naravi – ogenj, vodo, zrak in zemljo z dodatkom 5. elementa, to je ljubezni, najmočnejšim gonilom sveta, ki premika gore in prečka oceane. Nauk te zgodbe je, da brez ljubezni ni prihodnosti. Ljubezen je gonilo za delo, zdravilo za dušo in lepilo za odnose.

Dogajanje na odru, ki ga je povezovala Tadeja Vaupotič,  sta obogatila še plesalca Peter Capuder iz plesnega studia Prostyle in Irena Pfunder Tkalec iz plesne šole Plešem zase. S plesno točko Mad World sta prikazala boj podjetnice s samim seboj in zunanjim svetom. »Skozi delo, izkušnje, vzpone in padce se učimo in rastemo. Spoznavamo sebe in svoje sposobnosti, ločimo delo od užitka – naučimo se oblikovati pravo miselno naravnanost, zastavljati cilje in brez strahu tvegati. Tako razvijemo čudovito zaupanje vase, počutimo se dobro in smo posledično bolj uspešni,« je bilo slišati na predstavitvi. Poleg plesnega nastopa omenjenega para je prireditev popestrila še solistka Maja Ceglar (spremljava na klavirju Primož Malavašič), zbrane pa je nagovoril tudi župan Daniel Cukjati.

Za ta projekt je več mesecev garala ogromna ekipa ljudi. Za frizerski del umetnosti so ta večer poskrbeli: Nešana Arnaut, Suzana Jankovič iz SLAS, Leja Mlinarič iz Saleje, Šušteršič  Petra Horzelenberg iz Petrinih spletk, Pavlina Toner, Katja Jesih,Lara Bajrič in Lea Gasser Krisper – vsi štirje iz Frizerstva Marko Matjaž Cut 'n' go ter Marjetka Korošec in Marko Hriberšek. Za šivanje oblek je poskrbela Ksenija Trobec, za njihovo poslikavo Neža Cigale, Obleke modelov 5.element so delo Barbare Franjič iz Patricia Pie , koreografija pa je bila delo Aljoše Moderndorferja.  Kot vizažistke so se dokazale: Neli Paspalj, Marina Kocjančič, Neja Doles in Jana Meglen.

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

 

Oglejte si tudi