Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
8°C
PON.
25°C
8°C
Oceni objavo

Prenovljena atletska steza

Atletska steza v Športnem parku Borovnica je bila kljub rednemu vzdrževanju, pri katerem so pod vodstvom učiteljev športne vzgoje občasno sodelovali tudi učenci osnovne šole, dolga leta v zelo slabem stanju. Razlog za to je bila neustrezna izvedba odvodnjavanja pri njeni izgradnji. Po vsakem večjem dežju je bil del steze poplavljen oz. namočen in tekalna površina se je udirala pod športnimi copati, neredko pa tudi pod gumami koles in mopedov, ki so si jo, čeprav to ni bilo dovoljeno, tudi vzeli za svojo.
Že v letu 2019 je Občina Borovnica za celovito prenovo atletske steze poskušala pridobiti sredstva na razpisu Fundacije RS za šport, vendar pri tem ni bila uspešna, z obrazložitvijo, da je glede na razmerje med stroški in predvidenim številom uporabnikov vloga primerjalno prejela premajhno število točk, da bi bila upravičena do odobritve sofinanciranja.
V sodelovanju s aktivom učiteljev športne vzgoje na OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica je občina v lanskem letu izdelala projekt celovite prenove atletske steze. Na osnovi strokovnih smernic in ugotovljenih potreb je bilo odločeno, da se steza zoži, ob tem pa se peščeno stezo nadomesti s tartansko, ki ob manjših zahtevah po vzdrževanju nudi tudi boljše pogoje za tek, zlasti v mokrem vremenu. Občina je vlogo za sofinanciranje prenove atletske steze dne 4.12.2020 oddala na razpis Fundacije za šport. 26. 5. 2021 je s strani omenjene fundacije občine prejela Odločbo o sofinanciranju v višini 23.201,00 EUR. Občina je projekt prenove atletske steze 11. 6. 2021 prijavila tudi na razpis Ministrstva za izobraževanje, znanost, šport in 26. 8. 2021 prejela odločbo o sofinanciranju v višini 22.916,67 EUR.
Konec maja je Občina Borovnica povabila k oddaji ponudbe za sanacijo tekaške steze 5 izvajalcem z ustreznimi referencami s tega področja in do roka, 10. 6. 2021, prejela tri ponudbe. Na podlagi najugodnejše prejete ponudbe v višini 90.782,25 eur (z DDV) je bila investicija umeščena v rebalans I proračuna Občine Borovnica za leto 2021 in potrjena na 14. seji občinskega sveta 30. 6. 2021. V začetku julija je bila z najugodnejšim ponudnikom, podjetjem Sport tehnology d.o.o. Koper, podpisana pogodba o izvedbi z rokom 31. 8. 2021. Ta je bil na prošnjo izvajalca zaradi enormnega podaljšanja dobavnih rokov materiala podaljšan do 15. 10. 2021. V tem roku bo projekt prenove atletske steze tudi končan.
Površine za krožni tek imajo po prenovi dve stezi, površine za sprint na 60 m pa so štiristezne. Ob tem je prenovljena tudi steza za skok v daljino in doskočišče. Pri prenovi se je izvedel nov zunanji obod robnikov, nevezana nosilna plast iz tamponskega drobljenca ustreznih dimenzij v debelini 50 cm, ki predstavlja tudi ponikovalno polje, pod katero je nameščen sloj gradbenega filca, ob katerem so nameščene cevi za odvajanje meteorne vode. Na nevezano nosilno plast je položen drenažni asfalt dveh različnih granulacij v skupni debelini 8 cm, nanj pa je z metodo litja nameščena guma EPDM, kije odporna na vplive UV svetlobe in vezana na poliuretanski material.
Skupna vrednost investicije znaša 90.782,75, od tega je občinski proračun prispeval 44.665,08 EUR oz. malo manj kot polovico, 23.201,00 EUR je prispevala Fundacija za šport, 22.916,67 EUR pa je prispevalo Ministrstvo za izobraževanje, znanost šport.
Kljub pomislekom nekaterih strokovno nepodučenih, da na zoženi tekaški stezi ne bo mogoče izvajati dejavnosti, ki jih predvideva osnovnošolski športni kurikulum, pa steza ustreza njegovim zahtevam. Učenci OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica in drugi uporabniki sedaj lahko uporabljajo sodobno tekaško stezo, na kateri jih ni treba biti strah, da jim bo v mokrem vremenu spodrsnilo, praktično pa tudi ni več možnosti, da bi na stezi pri teku prišlo do zvina gležnja ali drugih podobnih poškodb, predvsem pa bo steza bolj prijazna do kolen tekačev. (AK)

Oglejte si tudi