Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Vozi me vlak v … Borovnico

Verjetno ni občana Borovnice, ki se ne bi vsaj enkrat zapeljal z vlakom v daljavo – na primorsko stran ali proti slovenski prestolnici. Borovnica je že od nekdaj tesno povezana z železnico in zagotovo lahko rečemo, da je Borovnici omogočila razvoj in odprla okno v svet. Železnica še danes ohranja svojo pomembno vlogo v vsakdanu občanov Borovnice, saj večinoma za pot na delo ali izobraževalne ustanove izberemo vlak.
Na sončno sobotno dopoldne pa tokrat parkirišče na železniški postaji ni bilo polno avtomobilov, pač pa vse drugo kot to. V soboto, 12. septembra 2020, ko je potekala slavnostna otvoritev parkirišča P+R, je bilo borovniško parkirišče na železniški postaji polno nasmejanih otrok, njihovih staršev ter vseh, ki so si želeli preizkusiti v različnih spretnostnih igrah, poligonu in vožnji z električnimi skiroji, kolesi. Na ta način smo. Sicer nekoliko pred uradnim začetkom, v Borovnici izvedli tudi osredno prireditev v sklop letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, ki letos v ospredje postavlja potovanja z manj onesnaženja. 

Slovesnost je potekala v prisotnosti mag. Darka Trajanova, direktorja Direktorata za trajnostno mobilnost in prometno politiko na Ministrstvu za infrastrukturo, mag. Darje Kocbek, direktorice SŽ Potniški promet d. o. o. in Matjaža Kranjca, direktorja SŽ Infrastruktura d. o. o., ki so skupaj z županom Občine Borovnica Bojanom Čebelo slavnostno prerezali trak in tako simbolično otvorili parkirišče pri železniški postaji Borovnica.

Župan Občine Borovnica Bojan Čebela je v svojem uvodnem nagovoru poudaril, da je izgradnja parkirišča uspešna zgodba, ki je kljub zahtevnim postopkom prenosa zemljišč z države na občino ter zapletenimi procedurami in soglasji, dobila svoj epilog. Parkirišče ima 96 parkirnih mest, od katerih so štiri rezervirana za osebe z oviranostmi, 10 je namenjenih električnim avtomobilom, poleg tega pa je v bližini še pokrita kolesarnica za 52 koles in avtobusno postajališče, ob katerem so stojala za parkiranje 50 koles. 

Pester program je vključeval različne aktivnosti. Najdaljšo vrsto je bilo opaziti pred sestavljenim »pumptracku« - zaviti, nagnjeni in ozki kolesarski stezi, ki je od kolesarskih izzivov željnih kolesarjev zahtevala kanček poguma in poskok adrenalina. Radovednih pogledov pa so bili deležni kolesarji starodobniki iz Društva Rovtarji iz Škofje Loke, ki so ponosno razkazovali svoja kolesa ob vožnji v Borovnici in zbranim pričarali kolesarsko nostalgijo. Na drugi strani parkirišča pa so prevladovali modernejši načini trajnostnih prevoznih sredstev, saj so se lahko udeleženci zapeljali z električnimi skiroji ali kolesi, ki so priljubljeni tudi v Borovnici. Idejo, kaj narediti z odsluženimi in starimi kolesa, ki doma žalostno samevajo, je predstavil predstavnik JP KPV, ki je pojasnil kako v okviru projekta DEPO-Staro za noro »reciklirajo« odslužena kolesa, da ne končajo na deponiji odpadkov. 

Razgibano dogajanje in rajanje na sobotno popoldne je pokazalo, da je kombinacija različnih prevoznih sredstev – kolo in skiro na eni strani ter uporaba železniškega potniškega prometa  na drugi strani, še kako priročna. S tem prispevamo tako k svoji kondiciji, kot tudi kondiciji našega planeta. Ob koncu popoldneva pa so se vsi, ki so si zaželeli kratkega družinskega izleta s kolesi, skiroji ali rolerji, v varnem spremstvu avta PGD Borovnica in vozila Medobčinskega inšpektorata in redarstva Vrhnika, odpravili še do Soteske Pekel.

Občani Borovnice smo lahko veseli, da v naslednjih 30 letih ne bomo čakali na vlak, ki prihaja, na luknjastem in zapuščenem parkirišču, pač pa na urejenem parkirišču, ki naj še dolgo služi svojemu namenu. 

 

Špela Bizjak, foto: Andrej Klemenc, Špela Bizjak, Simon Koblar

Oglejte si tudi