Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Prestižni "oskar" na področju preventivnih dejavnosti letos v roke inštitutu z Laz pri Borovnici

Odbor za nagrade in priznanja (Recognition and Honors Committee) ameriškega združenja za raziskave v preventivi (SPR) bo izmed vseh nominacij v letu 2020 podelil nagrado tudi slovenskima strokovnjakoma Mateju Koširju in Saneli Talić, direktorju in vodji preventivnih programov na Inštitutu za raziskave in razvoj »Utrip«, ki ima od nedavnega svoj sedež na Lazah pri Borovnici. Inštitut tudi vodi in koordinira dejavnosti projekta "Preventivna platforma", v katerem sodelujeta tudi OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica in Občina Borovnica. O tem projektu več jeseni, ko bomo izvajali raziskavo o stanju in potrebah na področju preventive v občini.

Matej in Sanela sta prejela prestižno mednarodno nagrado za doprinos k preventivni znanosti in raziskovanju (International Collaborative Prevention Research Award). Omenjeno nagrado podeljujejo posamezniku ali skupini za prispevek na področju mednarodnega sodelovanja. Nagrado sta prejela na (tokrat virtualni) tradicionalni prireditvi v četrtek, 23. julija 2020, ob 22. uri (po slovenskem času) ob zaključku 28. letnega srečanja SPR. Na področju preventive veljajo nagrade SPR kot nekakšni strokovni »oskarji«, če jih npr. primerjamo z ameriško filmsko industrijo in so za vsakega strokovnjaka ali strokovnjakinjo na tem področju dela prestižni in hkrati zelo pomembna strokovna referenca. Povezava na novico o nagradi: 

https://www.preventionresearch.org/wp-content/uploads/2020/07/SPR-2020-AWARDS-program-final.pdf 

     

Kdo sta dobitnika mednarodne nagrade SPR?

 

Matej Košir

Matej Košir je direktor Inštituta za raziskave in razvoj »Utrip« (UTRIP) (www.institut-utrip.si). Že več kot 21 let deluje v preventivi in zagovorništvu na področju alkohola, tobaka in drugih drog. Je avtor, soavtor in recenzent znanstvenih člankov in ocenjevalec evropskih projektov s področja zdravja in raziskovanja. Je predavatelj in izvajalec različnih izobraževanj in usposabljanj s področja preventive in zagovorništva. V obdobju 2015–2016 je delal na Univerzi Oxford Brookes v Veliki Britaniji, in sicer kot vodja njihovega evropskega projekta s področja preventivne znanosti (»Science for Prevention Academic Network«). V obdobju 2017–2019 je bil zunanji svetovalec Svetovne banke (»World Bank Group«) v Bosni in Hercegovini na področju alkoholne in tobačne politike ter preventive. V Sloveniji že več kot 10 let vodi vsebinsko mrežo »Preventivna platforma« (www.preventivna-platforma.si), v kateri aktivno sodeluje oziroma jo podpira prek 40 različnih (pretežno nevladnih) ustanov in organizacij. Od leta 2006 dalje je bil kot vodja projektov ali posameznih delovnih sklopov vključen v več kot 25 evropskih projektov s področja zdravja, pravosodja, izobraževanja, mladinskega dela in raziskovanja. Je soavtor in sorazvijalec Evropskega preventivnega kurikuluma (EPC), ki ga je v letu 2019 izdal Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti (EMCDDA) (https://www.emcdda.europa.eu/publications/manuals/european-prevention-curriculum_en) in sodelavec pri posodobljeni izdaji mednarodnih preventivnih standardov na področju uporabe drog, ki sta jo v letu 2018 izdala Urad OZN za droge in kriminal (UNODC) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) (https://www.unodc.org/unodc/en/prevention/prevention-standards.html). V letu 2017 je na 8. redni letni konferenci na Dunaju (Avstrija) prejel nagrado Evropskega združenja za raziskave v preventivi (EUSPR) za »vodilnega evropskega strokovnjaka s področja preventivne prakse« (»Leading European Prevention Science Practitioner Honour«). Je tudi študent na doktorskem študiju preventivne znanosti na Edukacijsko-rehabilitacijski fakulteti Univerze v Zagrebu (Hrvaška), podpredsednik Mednarodne konfederacije raziskovalnih združenj in mrež s področja alkohola, tobaka in drugih drog (ICARA) (https://icara.uconn.edu/) in namestnik predsednika Dunajske komisije nevladnih organizacij pri Združenih narodih s področja drog (»Vienna NGO Committee (VNGOC) on Drugs«) (https://vngoc.org/). 

 

Sanela Talić

Sanela Talić je vodja preventivnih programov na Inštitutu za raziskave in razvoj »Utrip« (UTRIP). Od začetka zaposlitve na inštitut v letu 2009 je bila vključena v številne raziskovalne in razvojne evropske projekte, zlasti s področja preventive, zdravja, socialnega in čustvenega učenja ter izobraževanja. Je doktorska kandidatka na Edukacijsko-rehabilitacijski fakulteti Univerze v Zagrebu (Hrvaška). Je glavna trenerka (»Master Trainer«) za šolske preventivne programe »Izštekani« (www.izstekani.net), EFFEKT (www.effekt.org), »Good Behavior Game« (GBG) in »Boys & Girls Plus« ter nacionalna koordinatorka in glavna trenerka za družinski preventivni program »Program krepitve družin« (SFP). V dveh zaporednih mandatih je bila sekretarka Evropskega združenja za raziskave v preventivi (EUSPR). Vključena je bila v številne raziskave s področja preventive doma in v svetu ter je avtorica in soavtorica nekaj znanstvenih člankov in publikacij. Redno predava na mednarodnih in nacionalnih konferencah, zlasti s področja šolske in družinske preventive ter socialnega in čustvenega učenja v šolskem okolju. Je soavtorica in sorazvijalka Evropskega preventivnega kurikuluma (EPC), ki ga je v letu 2019 izdal Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti (EMCDDA) (https://www.emcdda.europa.eu/publications/manuals/european-prevention-curriculum_en) in sodelavka pri posodobljeni izdaji mednarodnih preventivnih standardov na področju uporabe drog, ki sta jo v letu 2018 izdala Urad OZN za droge in kriminal (UNODC) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) (https://www.unodc.org/unodc/en/prevention/prevention-standards.html). V letu 2018 je na 4. redni letni konferenci v Nairobiju (Kenija) prejela nagrado Mednarodnega združenja strokovnjakov s področja uporabe drog (ISSUP) za »eno od najobetavnejših mednarodnih strokovnjakinj s področja preventive« (»Early Career Award«).

 

Več o združenju: https://www.preventionresearch.org/.

 

Oglejte si tudi