Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
12°C
TOR.
20°C
13°C
Oceni objavo

Več letnih poročil, novo gasilsko vozilo in občinska priznanja

Več letnih poročil, novo gasilsko vozilo in občinska priznanja so le nekatere teme, ki so jim pozornost namenili svetnike in svetnici na 5. redni seji občinskega sveta.

Kritike na račun »štancanja« kazni

Najprej so prisluhnili poročilu Medobčinskega inšpektorata in redarstva za leto 2022. Poročevalec Stanislav Bele je navedel, da so redarji na območju občine izvedli 418 ukrepov, od tega je bilo izrečenih 8 opozoril. Največ plačilnih nalogov – 366 – so izdali zaradi prekoračitve hitrosti, 44 zaradi nepravilnega parkiranja. Prejeli so tudi 24 prijav na inšpektorat. Šlo je za prijave v zvezi z zapuščenimi vozili, poseganjem v varovalni pas, kurjenjem odpadkov v naravi, nasutjem materiala in postavitvijo betonskih izložb ter zasedanjem občinske parcele. Kot največjo težavo je Bele izpostavil kadrovski primanjkljaj in nezainteresiranost po zaposlovanju.

S strani svetnikov je bilo slišati precej kritik na račun dela redarske službe, ki so enake že več let. Da gre predvsem za »štancanje« kazni na znanih lokacijah in da bi morali namesto tega delati red tudi z bolj rednim nadzorom in bolj »pestrimi lokacijami«. Bele je svetnikom pojasnil, da je težava poleg pomanjkanja kadra predvsem pri soglasjih lastnikov zasebnih površin, ker tudi če te dobijo, jih lastniki zaradi pritiskov občanov hitro umaknejo. Zato je predlagal, naj svetniki pridobijo dodatna soglasja za nove lokacije.

Poslovanje komunale krojile cene elektrike

Več pohval je bilo izrečenih v. d. direktorju Komunalnega podjetja Vrhnika mag. Gregorju Klemenčiču, ki to funkcijo zaseda šele eno leto, a da že kaže, da ve, kako se stvarem streže. Predstavil je poročilo dela lanskega leta, ki so ga zaznamovali povišanje cen energentov, težave s pridobivanjem nekaterih kemikalij in pomanjkanje kadra, saj imajo trenutno najmanj zaposlenih v zgodovini podjetja. Kljub izgubi v višini 268.000 €, za katerega je v največji meri kriv občutno visok strošek elektrike, leto glede na okoliščine in kvalitetne storitve, Klemenčič ocenjuje za uspešno. Pri tem je povedal, da so jih prav povišani stroški elektrike spodbudili k razmisleku o lastni elektrarni. Pohvalil je Fenolit, ker je zmanjšal porabo pitne vode, borovniške občane pa za ravnanje z odpadki. Kot izziv je izpostavil nadaljnjo ozaveščanje, kar so mu pritrdili tudi svetniki, ki so hkrati predlagali, da se kot direktor poveže kar z ravnateljem šole, saj se je ozaveščanje otrok izkazalo za eno bolj učinkovitih metod.

Šola s plusom, v vrtcu minus

Tudi ravnatelj osnovne šole Daniel Horvat je prišel do besede, saj je občinski svet prav tako seznanil z letnim poročilom, predvsem financ. Šola je poslovala z več kot 60.000 € prihodki, vrtec pa z 72.000 € odhodki, kar pomeni, da je skupni rezultat negativen in je presežek odhodkov nad prihodki visok skoraj 11.500 €. Kot je pojasnil Horvat, tu izstopajo predvsem stroški dela, ki so oktobra s podpisom dogovora med vlado in sindikati dodatno narasli, povišali so se tudi materialni stroški. Zaradi negativnega poslovnega izida bo tako zavod pripravil načrt varčevanja oz. sanacije. Predlog višje ekonomske cene vrtca je že na občini, šola bo pripravila tudi kalkulacijo cen šolske prehrane in obrokov za zunanje odjemalce ter zaposlene. Pripravo programa varčevanja s strani ravnatelja ob tem zahteva tudi občina. Ravnatelj je sicer zagotovil, da varčujejo že zdaj na vseh postavkah, je pa spomnil, da se šola širi in ima že več kot 500 učencev. Povedal je tudi, da začasno zapirajo oddelek vrtca v bloku.

Borovniški gasilci o potrebi po novem gasilskem vozilu

Občina je svetnike nato seznanila z dopisom Prostovoljnega gasilskega društva Borovnica, v katerem predlaga nakup novega vozila GVC-2 do leta 2025, društvo je posredovalo tudi že ponudbo enega bolj znanih proizvajalcev vozil. Trenutna ocenjena vrednost vozila je 288.915 €, delež občine bi bil več kot 200.000 €, razdeljen na leto 2024 in 2025. Ta normativ, 70-odstotno sofinanciranje občine, je sicer predpisan v Gasilski zvezi Vrhnika. Seveda so svetniki v en glas pritrdili, da je dejavnost gasilcev občudovanja vredna in da je treba njihovo delo tudi finančno podpreti. Je pa bilo prav zaradi višine nove investicije v gasilstvo – občina je od leta 2016 v gasilsko dejavnost vložila več kot 764.000 €, prav pred kratkim je v veliki meri sofinancirala tudi novo vozilo PGD Brezovica pri Borovnici – slišati kar nekaj pomislekov. Da občina razpolaga z omejenimi sredstvi, da so projekti, ki so še nujnejši in bo treba postaviti vrstni red prioritet – od vodovoda v Kotih (gre za tri milijonsko investicijo), do nove kurilnice v šoli, ki jo je že načel zob časa. Večkrat so ponovili, da se zavedajo predpisov države, »ki te silijo, da si vedno v dirki«, so pa tudi spodbudili k iskanju drugih virov financiranja – tu so imeli predvsem v mislih vlogo Fenolita in drugih podjetij, ki bi morala biti pomemben vir financiranja (Graf polimeri, Lask, Slovenske železnice in druga podjetja v Borovnici). Pomisleke so svetniki imeli tudi pri fiksnem odstotku sofinanciranja občine, želijo si še analizo stanja potreb po treh gasilskih društev v občini in ali tu obstaja kakšna možnost po reorganizaciji ter zmanjšanju stroškov.

Priznanji, poročila, turistično vodenje

Svetniki so potrdili kandidata za občinska priznanja, to sta Bojan Kanjc za dolgoletno aktivno kulturno in družbeno udejstvovanje in Janez Stanovnik za izjemne zasluge pri ohranjanju stavbne dediščine v naši občini. Imenovali so še dodatne člane odborov, potrdili poročila Cankarjeve knjižnice Vrhnika, Zdravstvenega doma Vrhnika in Našega časopisa, sprejeli pravilnik o dodeljevanju enkratne denarne pomoči, v enomesečno javno obravnavo pa posredovali odlok o turističnem vodenju. Sledile so le še dobre želje po lepem in dolgem dopustu.

Rok Mihevc 

Oglejte si tudi