Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
11°C
SRE.
22°C
11°C
Oceni objavo

Klas in Šumnik na Maroltovem srečanju z dvema spletoma

Združeni folklorni skupini Šumnik iz Borovnice in Klas iz Horjula tudi v letošnji sezoni nadaljujeta z uspešno zgodbo sodelovanja. Svoje združene moči sta skupini pod vodstvom Marije Čipić Rehar, Eve Grmek in Luke Šviglja predstavili tudi na Maroltovem srečanju folklornih skupin Ljubljana okolica na Dolskem in to kar z dvema spletoma.

S prvim so se predstavili mlajši člani, ki so plese iz Prekmurja začeli z živahnim cotišem, nadaljevali pa s stopnjevanim plesom po zelenoj trati. Sledil je poskočen točak, nato bolj umirjena šamarjanka, kasneje še trojke, iz katerih so prešli v drmač, končali pa z udarno tkalečko. Približno pol leta vaj pod taktirko Eve Žakelj in Janje Stanovnik se je izkazalo za zelo plodovitih, saj so mladinci »dobro zavzeli oder« in prikazali vse, kar znajo. 
Starejša skupina pa se je vrnila v čas prve svetovne vojne. Ta je bila dolga in težka za vse, mlada dekleta so pogrešala svoje brate, očete in fante, po svojih močeh so pomagale s pripravljanjem povojev in drugih potrebnih pripomočkov. S trentarskimi plesi »Podegajga, Ples iz Trente, Ko na guardo pridimo, kapucinarjeva polka, pajeriš« in pesmimi »Kaj ti je deklica« ter »Oblaki so rudeči«, so fantje in dekleta prikazali povratek vojakov, ki je bil težko pričakovan, poln sreče in veselja. Tudi naslov spleta »Vélika vojna se je končala« je zelo poveden in bi lahko v aktualnih svetovnih razmerah nagovoril še marsikoga. 
Na srečanju »Hitro zasuč se okol« so se predstavile tudi Folklorna skupina Dolsko, Seniorska folklorna skupina Rožmarin iz Vnanjih Goric in Mladinska folklorna skupina KUD Oton Zupančič Sora. Skupine je strokovno ocenil Saša Kranjec, prireditev pa vodil Tomaž Simetinger.

Rok Mihevc


Oglejte si tudi