Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Živa Slovenskemu planinskemu muzeju

Bled - V petek, 22. septembra, je Forum slovanskih kultur (FSK) pod častnim pokroviteljstvom ministra za kulturo RS, Antona Peršaka, in v sodelovanju z Občino Bled in tamkajšnjim Zavodom za kulturo Bled, v blejski Vili Bled podelil nagrado za najboljši slovanski muzej. To je bila že četrta podelitev zapored (pretekle so bile v Skopju, Sankt Peterburgu in Zadru).

Dr. Andreja Rihter, direktorica FSK, je ob prisotnosti predstavnikov muzejskih strokovnjakov iz slovanskih in evropskih držav ter kandidatov za nagrado Živa iz dvanajstih držav slavnostno podelila četrto nagrado Živa za najboljši slovanski muzej. Nagrado (imenovano po slovanski boginji Živi) je prejel Slovenski planinski muzej (Mojstrana, Slovenija).

Nagrado Živa za vodenje je prejel Državni literarni muzej Yanka Kupala (Minsk, Belorusija), Muzej Šlezije (Katovice, Poljska) je prejel nagrado za odprtost in privlačnost za obiskovalce, Muzej Macura (Novi Banovci, Srbija) za kreativnost, Vlaški muzej na prostem (Rožnov pod Radhoštem, Češka republika) za pripovednost, Narodni muzej Glinka (Moskva, Ruska federacija) pa za učinkovito rabo virov. S posebno omembo je bil nagrajen Državni spominski zgodovinsko-literarni muzej in krajinski muzejski rezervat A. S. Puškina (Mihajlovsko, Ruska federacija).

“Naša Živa bo ostala živa, saj gre naša bodočnost v smeri integracije. Muzeji so kot ustanove postali bolj sodelujoči in vključujoči,” je na podelitvi med drugim povedala Rihterjeva.

Oglejte si tudi