Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

KAJ POČNEMO MLADI PLANINCI?

Blejski kozorogi se radi potepamo in spletamo prijateljstva na naših planinskih izletih in taborih. V letošnjem šolskem letu smo se povzpeli že na Veliko in Malo Osojnico, Smokuški vrh, Sveti Lovrenc nad Zabreznico, Pusti grad nad Lipnico ter se podali na krožno Bedančevo pot v Kranjsko Goro. Januarja smo na izlet povabili tudi starše in se podali na že tradicionalni nočni pohod v Tamar. Sneg in svetilke so pot naredili še bolj pravljično, veselo in razigrano. To je bilo smeha, ko smo se valjali in »dričali« po snegu!

V mesecu oktobru smo se za tri dni (od petka do nedelje) skupaj s prijatelji iz OŠ Gorje odpravili na planinski tabor na Lipanco. Tokrat nas je razveselilo prekrasno, sončno vreme. V petek po pouku smo si oprtali težke nahrbtnike in pisana druščina, Gorjanci in Blejci, stari od 10 do 14 let, se je odpravila proti naši domači koči, kjer nas je pričakalo toplo zavetje. Pozdravila sta nas prijazna oskrbnika  Miha in Jože Tomc. Po odlični večerji  smo se lotili  vsebin Planinske šole, kako se vedemo v planinski koči, priprave na turo, prve pomoči in medsebojnih odnosov. V soboto smo se povzpeli na Debelo peč in Brda. Po kosilu nas je obiskal član GRS Andrej Kecman in nas seznanil z varno hojo v gorah. Proti večeru smo spoznavali vremenoslovje, varovanje gorske narave, seveda pa v planinah ne gre brez družabnih iger.

V nedeljo zjutraj smo prehodili staro pastirsko pot okoli planine proti Lipanskemu vrhu. Sledila je še orientacija v naravi. Na koncu so vsi našli cilj, kjer nas je pričakal  predsednik PD Bled, Janez Petkoš, ki je mladim planincem namenil nekaj vzpodbudnih besed. Zahvaljujemo se njemu in društvu za razumevanje za delo z mladimi, da nam omogočata skoraj brezplačne izlete.

Srečni, brez poškodb, z novimi prijateljstvi smo se v prekrasnem jesenskem vremenu vrnili v dolino.

Prijazno se zahvaljujemo oskrbniku Blejske koče za gostoljubje.

Blejski kozorogi pa se vsako leto tudi pomerimo v znanju, in sicer na tekmovanju Mladina in gore. Regijskega tekmovanja na OŠ Belokranjskega odreda v Semiču so se na Martinovo soboto, 10. 11. 2018, udeležili Pretkani gamsi (devetošolci Leo Radonjić, Aljoša Niccolini, Matej Kos in Jakob Burja) ter Zlate srnce (sedmošolke Julija Jakopič, Neža Kodeh, Ajda Šmit in Katarina Schindler). Pretkani gamsi so se z odličnim tretjim mestom uvrstili na državno tekmovanje, ki se je 26. 1. 2019 odvijalo na Podružnični šoli Podnanos. Tekmovalo je skupaj 24 ekip iz osnovnih šol in 16 srednješolskih ekip. Leo, Aljoša in Matej so s pisanjem testov tekmovanje zaključili na 15. mestu. Uvrstitve v finale in končnega 4. mesta sta se razveselili srednješolki Katarina Arko in Urša Rihtar. Vsem tekmovalkam in tekmovalcem čestitamo!

Do konca šolskega leta nas čakajo novi izleti, nove dogodivščine. Za vse izlete se zahvaljujemo PD Bled, da nam krijejo stroške prevoza ter našim mentoricam Marini, Bernardki, Meti, Alenki in Jani, da se z nami podajajo po zanimivih vrhovih, so zapisali Blejski kozorogi, OŠ BLED.

Oglejte si tudi