Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Pred novim poletjem

Pred novim poletjem

Severna razbremenilna cesta bo prevozna do julija in bo razbremenila promet skozi Bled v smeri proti Blejskemu gradu oziroma Pokljuki, hkrati s cesto pa Bled dobiva tudi urejeno in od vozišča ločeno kolesarsko stezo. Po odprtju severne razbremenilne ceste bo promet od hotela Astoria proti gradu možen le v eni smeri.

 

Obiskovalce Bleda bomo s pomočjo informacijske table na jugovzhodnem vstopu na Bled / iz smeri Lesc/ obveščali o prostih parkiriščih na Bledu in jih hkrati usmerjali na parkirišča, ki niso v samem centru Bleda. Zunanja parkirišča bodo opremljena z digitalno zanko, parkirišča v osrednjem delu bodo upravljali redarji. Sistem bo povezan s spletno stranjo www.bled.si.

 

Osnovni podatki o parkiriščih so na voljo v publikaciji Bled Mini info, na osrednji informacijski tabli v središču Bleda, v obeh informacijskih središčih in na spletni strani www.bled.si.

 

Destinacija Bled je lani prvič uvedla Blejsko kartico, ki je namenjena tako domačinom kot tudi obiskovalcem Bleda. V prvem letu je bila to predvsem parkirna kartica, ki je omogočala tudi dostop do javnih stranišč, dodali smo jih izposojo koles, letos je nanjo možno naložiti tudi vstopnino za Grajsko kopališče. Kartico bomo nadgrajevali in dopolnjevali, pa se bodo v prihodnosti  vse storitve prenesle na mobilno aplikacijo. 

 

Največji izziv, ki ga prinaša povečan obisk gostov, je ohranitev okolja ter naravne in kulturne dediščine. Seveda skupaj z našimi zavodi skušamo negativne vplive na okolje zmanjšati na minimum, zato bomo za letošnje poletje pripravili tudi poseben letak o obnašanju in izdelali kratek film o tem, kako se na Bledu vesti. Vzporedno tečejo tudi projekti  Zavrni plastično vrečko, Družba brez odpadkov (zero waste) in Bled ima pitno vodo. Letos smo okoli jezera namestili tudi pitnike, s tem pa želimo goste spodbuditi, naj si vodo natočijo v stekleničke oziroma pijejo neposredno na pitnikih.

 

Hkrati s tem pa veliko pozornosti namenjamo tudi odnosu domačinov do obiskovalcev, saj zaradi izjemnega povečanja števila ljudi ter gneče lahko pride do slabe volje in slabih odnosov. V ta namen v lokalnem glasilu, ki ga vsa gospodinjstva dobivajo na dom, opozarjamo na vse možnosti, ki jih Bled nudi za mirno sobivanje vseh.

 

Bled bo v prihodnjih 14 dneh gostil dva velika dogodka: konferenco Alpski turizem – vključuje kakovost življenja. ( Komisija za varstvo Alp – CIPRA in omrežje občin Povezanost v Alpah).

Konferenca bo na Bledu 25. in 25. maja.

 

Občina Bled se je kot članica konzorcija »Alpine Pearls« vključila v projekt GEMS, ki ga sofinancira Evropska unija iz programa Evropa za državljane. V dvoletnem projektu, katerega cilj je spodbujati aktivno državljanstvo v lokalnih skupnostih, smo sodelovali na petih mednarodnih dogodkih v Werfenwengu, Bad Reichenhallu, Forni di Sopri, Moeni in na Bledu. Ogledali smo si primere dobrih praks na področju zelenega turizma, trajnostne mobilnosti, lokalne samooskrbe, energetskih rešitev, … Zaključni dogodek bo v tretjem vikendu v maju potekal na Bledu, torej 19. in 20. maja. 

 

 

 

 

Poletje na Bledu bomo odprli v vikendu od 18. do 20. maja. Na Jezerski promenadi pripravljamo pester program s kulinarično ponudbo Okusi Bleda, letošnja posebnost bo tudi sodelovanje s Čebelarskim društvom Bled – Gorje, saj otvoritev blejskega poletja sovpada s praznovanjem svetovnega dne čebel.

 

 

Poletje na Bledu odpiramo z dogodki od 18. do 20. maja.

Od 18. do 21. maja bodo na Jezerski promenadi Okusi Bleda.

Program:

18. maj 20.00 Zoran Predin & Damir Kukuruzović Django group

19. maj 18.00 Dorelab quartet ( v okviru GEMS)

               19.00 Taša ( Nataša Vester Trseglav) in zbor Letim ( pevski zbor Srednje šole Jesenice, slovenska popevka)

20.maj 10.00 6. srečanje harmonikaric in harmonikarjev ob Blejskem jezeru in Ansambel Saša Avsenika

 

 

Blejski čebelarji so se potrudili in v teh dneh bo tako odprt tudi čebelnjak v Zdraviliškem parku, pot do njega pa bo označevala fotografska razstava, ki bo na ogled ob potkah v parku. Medtem pa si na Selu še vedno lahko ogledate razstavo panjskih končnic, ki so jo pripravili otroci z blejske osnovne šole in obeh podružnic.

 

 

Komunikacijska strategija Bleda temelji na novi Strategiji trajnostnega razvoja turizma 2018-2025 in na zavezah, ki jih je destinacija sprejela z vstopom v Zeleno shemo slovenskega turizma. Ključna sporočila Bleda so tako:

-          Bled je »Imago paradisi«, torej Podoba raja

-          Bled je vodilo zeleno alpsko središče, navdušuje z edinstvenimi doživetji narave, izbrane kulture, bogate zgodovine in športa v vseh letnih časih ter izbrane kulinarike

-          Fotogenično veduto Bleda iz »moram videti« spreminjamo v »moram doživeti«

-          Avtentičnost doživetja

-          Temeljni atributi destinacije so: zelena (jezero, gozdovi, travniki, parki), aktivno (neskončno možnosti za aktivnosti v naravi), zdravo (čista voda in zrak, domača, lokalna hrana), avtentično (zgodovina, etnološke posebnosti, inventivnost domačinov), varno (brezskrbno gibanje).

 

Med ključnimi novostmi letošnjega leta so nove oznake pohodnih poti in nova karta pohodih poti. Prav tako je letošnja novost produkt Medena Gorenjska, ki obiskovalca vodi skozi občine Zgornje Gorenjske in jim ponuja obisk znamenitosti, povezane s čebelami, od Janševega čebelnjaka na Breznici, Čebelarskega muzeja v Radovljici, do čebelnjaka v vasi Selo pri Bledu, kjer je na voljo tudi pokušina medu in medenih izdelkov, do okušanja medene tortice v Bohinju.

Posebno pozornost letos namenjamo tudi Prgariji, staremu izročilu blejske vasi Zasip, kjer so domačinke ustanovile Prgarsko društvo in ponujajo vedenja o tepkah( prgah) in kuharsko delavnico na to temo. Izdale so tudi kuharsko knjižnico s predgovorom dr. Bogataja.

 

Na Bledu trajnostno mobilnost spodbujamo na več načinov: v veljavo stopa nov vozni red avtobusov, prilagojen turističnim potrebam, avtobus Ljubljana-Bled ( neposredna povezava), vozi vsako uro, iz ljubljanske smeri je po železnici Bled dostopen preko postaje Lesce-Bled in od tam z lokalnim avtobusom, iz smeri Jesenic pa preko postaje Bled – jezero, kjer gostje lahko sedejo na turistični vlakec.

 

Avtobus hop on hop off  julija in avgusta vozi na relaciji Bled – Radovljica – Kropa – Radovljica – Bled od 1. 7. do 31.8. vsak torek,  vsak četrtek v istem terminu na relaciji Bled – Vrba – Žirovnica – Begunje – Brezje – Radovljica – Bled in vsak petek na relaciji Bled – Radovljica – Begunje – Brezje – Tržič –

Radovljica – Bled. Letošnja novost je ''čebelarski avtobus'' Be(e) our guest.

Avtobus vsako sredo julija in avgusta vozi na relaciji   Bled – Vrba – Radovljica – Bled.

Uvajamo novo avtobusno povezavo Ribno-Koritno-center Bleda-Blejski grad-Rečica-Blejski vintgar-Zatrnik.

 

Trajnostno mobilnost spodbujamo tudi s sistemom izposoje koles Bled Green Ways, ki je za domačine, ki imajo Blejsko kartico, brezplačen, omogoča pa izposojo kolesa na enem mestu in vračilo na drugem, za enkrat imamo štiri takšna mesta po vsej občini.

Bled dobiva tudi nove polnilnice za e-vozila, ko bodo vse postavljene ( še letos), jih bo več kot 30.

 

Destinacija Bled letos uvaja nov projekt, ki bo tekel v juliju in avgustu, in sicer Vprašaj me, tu sem doma, oziroma Ask me I'm local. Informatorji bodo na najbolj obremenjenem območju ob jezeru in na Jezerski promenadi, torej od Grand Hotela Toplice do Grajskega kopališča, opozarjali o pravilnem vedenju na Bledu, gostom bodo nudili vse vrste informacij in jih usmerjali do info središč, kopališča, parkirišč….Informatorji bodo vidni že na daleč, saj bodo enotno oblečeni in opremljeni.

 

 

 

 

Festivalsko poletje na Bledu

 

Festivalsko poletje na Bledu letos ponovno prinaša Srednjeveške dneve v juniju, sledita še Festival Bled in Okarina 2018.

Blejski grad bo za dva dni postal to, kar je nekoč bil – domovanje grajske gospode. In kaj bi gospoda brez vitezov? Srednjeveški dnevi,  letos 2. in 3. junija, prinašajo dvodnevno dogajanje na gradu. Vitezi bodo duh srednjega veka s svojimi nastopi pričarali ob 10. in 16. uri, ob 11. uri pa bo na ogled še lutkovna predstava za otroke. Vitezov si ne predstavljamo kot miroljubne in krotke fante iz srednjega veka, pač pa kot velike bojevnike, ki se srečujejo tudi na turnirjih, kjer seveda ne manjka mečevanja in lokostrelskih veščin. Turnirji bodo ob 12., 13., 14. in 15. uri.  Posebne pozornosti pa bo deležen ognjeni šov, ki ga bodo pripravili graščak in njegovi gostje, na ogled pa bo v soboto, 2. junija ob 20h30 na grajskem parkirišču.  Srednji vek pa je bil seveda znan tudi po bogatih in pestrih tržnicah. Na blejski se bodo predstavili rokodelci in obrtniki, na voljo bodo otroške igre, vrtiljak, kulinarika, vrstili se bodo nastopi glasbenih skupin, glumači in ulični umetniki,…. .

 

Kot uvod v letošnje srednjeveške dneve pa bo v petek, 1. junija ob 20.30 uri na gradu na ogled gledališka impro predstava Volkodlak.

 

 »Pozor, pozor! Posluh, vsi Blejci in druge nedolžne duše! Kar se je dolgo šepetalo, se je zdaj sprevrglo v grozljivo resnico - med nami so volkodlaki! Okoliške vasi so že opustošili s svojimi krvoločnimi napadi, zdaj pa nam preti, da obkolijo tudi Blejski grad!  Nihče, vse od kovača in pridnega poljedelca pa do meniha in čarovnice, prav nihče ni varen. Bodite pozorni na čekane svojih najbližjih, na morebitno slabost ob polni luni, na sumljivo poraščenost vaših sovaščanov in ne zaupajte nikomur!  V petek, 1. junija, bo znano, kakšna je vaša usoda, kdo med nami je volkodlak in komu bo prizanešeno.«

 

Volkodlak je improvizirana predstava, ki je narejena po navdihu družabne igre Mafija. Gledalci bodo spoznali prebivalce vasi, ki jo bo zadel urok volkodlaka. Trije prebivalci bodo postali volkodlaki, ki bodo vsak večer ubili enega izmed nedolžnih vaščanov. Podnevi pa bodo vaščani sodili najbolj sumljivemu. Med tem pa bomo gledali kako tragedija vpliva na življenje na vasi. Vprašanje je le, kdo bo na koncu zadnji preživeli?

Nastopajoči: Juš Milčinski, Rok Bohinc, Peter Frankl, Jošt Jesenovec, Mira Petek, Tina Pance, Jan Cunja, Jure Jamnik in Mark Džamastagič

Glasbenik: Goran Završnik – Goco

Dogodek organizira Vaška Scena, ki deluje pod okriljem Kud Kamot iz Zasipa.

 

Festival Bled 2018

4.7.-17.7.

 

4.7. Cerkev Sv. Martina: Gala otvoritveni  koncert:  Salut d’amour

5.7. Festivalna dvorana: The Leys School Ensembles, Cambridge

6.7. Festivalna dvorana : Marko Hatlak in Funtango

7.7. Cafe Kult : Srečanje treh kultnih slovenskih kitar ( jam session)

8.7. Festivalna dvorana: Blejski misal

9.7. GHT: Rože iz Seula

10.7.Blejski grad: Trio Rupnik

11.7. Cerkev Sv. Martina: Sorarmonica

12.7. GHT: Koncert ob zaključku mojstrskih tečajev

13.7. Cerkev Sv. Martina: Tradicionalni koncert bratov Javorkai

14.7.GHT: Aurora

15.7.Festivalna dvorana: Moonlight Sky

16.7. Cerkev Sv. Martina: South American getaway ( Cello Attacca!)

17.7. Festivalna dvorana: Sneguljčica

 

Festival Okarina

25.7-5.8.2018

 

Blejski grad

25.7., 20:30,    Dimitris Mystakidis, Grčija

26.7., 20:30,    Waldemar Bastos, Angola

 

Promenada Bled

27.7., 20:30     Manou Gallo, Slonokoščena obala

28.7., 20:30,    Gato Preto, Mozambik

29.7.,20:30,     Bokante, Guadalupe, ZDA

30.7., 20:30     Deluxe, Francija

31.7., 20:30,    Los Mirlos, Peru

1.8., 20:30,      Dakh Daughters, Ukrajina

2.8., 20:30,      Richard Thompson, UK

3.8., 17:00,      Yip’s Children’s Choir, Hong Kong

         20:30,     Fanfare Chokarlia, Romunija

4.8., 20:30       Guillaume Perret, Francija

5.8., 20:30,      Natacha Atlas, Egipt, UK

 

Dela na gradu gredo h koncu

 

Zaradi neugodnih vremenskih razmer dela zadnje faze prenove grajske zgradbe potekajo

nekoliko z zamudo. Sestavni del posegov je tudi prenova tlakov na grajskih terasah in

sanacija dostopne poti na grad z izvedbo  ločenega sistemom odvajanja fekalij in meteorne

vode. Ob nizkih zimskih temperaturah in snežnih padavinah v mesecu marcu del ni bilo

mogoče izvajati, zato načrtujemo njihov zaključek konec meseca maja. Na gradu bodo nove

tudi strojne instalacije za prezračevanje in ogrevanje prostorov restavracije in kuhinje,

prav tako pa bo zamenjana tudi kritina na večjem delu grajske stavbe.

 


Javno podjetje Infrastruktura pred poletjem

 

 

Bled postaja tudi glede vplivov na okolje zelo obremenjen, kar zaznavamo z ogromnimi količinami odpadkov, predvsem plastenk, pločevink in plastičnih vrečk. V enem dnevu samo okoli jezerske sklede zberemo do 10 kubičnih metrov embalaže za enkratno uporabo. Cilj destinacije je, da aktivno promoviramo projekt Družba brez odpadkov (zero waste). V ta namen so bili nameščeni prvi pitniki, koši za smeti so že več let ločevalni, sodelujemo pri zero waste prireditvah in promoviramo obnašanje na Bledu, ki naj bi bilo trajnostno. Pomemben je vsak majhen korak, ki nas bo na koncu pripeljal do željenega cilja: »Gost naj na Bledu pusti samo odtis stopala na urejenih poteh!«

 

Infrastruktura Bled upravlja s tremi športno-turističnimi objekti. Z Grajskim kopališčem, Stražo Bled in Ledeno dvorano. Prva dva objekta nudita pomembne produkte, ki bogatijo repertoar aktivnosti in skrbijo za popestritev dopustovanja gostov na Bledu. Z razširjanjem števila produktov z letošnjim in naslednjimi leti pa je naš cilj povečanje povprečnega števila dni dopustovanja na Bledu.  Dnevno blejsko Stražo obišče tisoč obiskovalcev, podobno pa je tudi z Grajskim kopališčem, ki je večji del sezone zasedeno do meje svoje zmogljivosti.

Če prva dva objekta skrbita za prijetno bivanje obiskovalcev, pa je drugi objekt, Ledena dvorana Bled, tisti, ki je pomemben že pri načrtovanju dopusta, kar pomeni, da je odločilni faktor pri izbiri destinacije. Lani je Ledena dvorana Bled ustvarila skoraj 20.000 nočitev, saj smo gostili dve svetovni prvenstvi, priprave reprezentanc Slovenije vseh selekcij, tujih reprezentanc in več mednarodnih turnirjev ter pripravljalnih kampov. Podobno je tudi letos. V letošnjem poletju gostimo že 3. mednarodni turnir z ameriško licenco, ki se ga bo udeležilo več kot 1500 mladih hokejistov in spremnega osebja, na Bledu bodo bivali pet ali več dni, kar je skorajda podvojena povprečna doba gosta na Bledu. Po obsegu je turnir eden največjih v Evropi. Ledena dvorana je v letošnjem poletju praktično že popolnoma zasedena. Gostili bomo pet domačih in tri tuje enotedenske pripravljalne kampe, priprave reprezentanc, poletno ligo in priprave tujih rekreativnih lig.  Zato, da ostajamo konkurenčni v segmentu športnega turizma, smo v zadnjih letih v Ledeno dvorano Bled investirali preko 300.000 €. Letos želimo urediti prezračevanje in razvlaževanje, ki sta še zadnji dve šibki točki našega največjega športnega objekta.

 

Na Straži letos sprejemamo novo idejno zasnovo za celoten hrib, ki bo omogočal nadaljnji razvoj v prihodnjih letih z upoštevanjem hriba kot naravnega spomenika. V Grajskem kopališču večjih sprememb ni, bodo pa le te potrebne v naslednjih letih.

 

V času Okusov Bleda in otvoritve poletja bo v Grajskem kopališču dan odprtih vrat, kjer boste lahko skočili v jezero in preverili temperaturo vode, nakupili oziroma podaljšali letno sezonsko vstopnico, prav tako pa podaljšali parkirno kartico. Dan odprtih vrat bo v Grajskem kopališču prav tako 26.5., ko bo potekala vseslovenska akcija čiščenja Blejskega jezera.

26. maja bo na Straži Bled družinski dan, kjer se boste lahko udeležili vseh aktivnosti po zelo ugodnih cenah. Družinska karta (2 odrasla in 3 otroci) bo na voljo že za 55 € in bo vsebovala prevoz z žičnico, obisk pustolovskega parka in 1x spust s sanmi. Vsaka dodatna oseba v družinskem paketu pa se lahko udeleži aktivnosti po enotni ceni 15 €.

 

 

 

Občina Bled, Turizem Bled, Zavod za kulturo Bled, Infrastruktura Bled

 

 

Oglejte si tudi