Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
2°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

ODPADEK MESECA OKTOBRA: TRDA PLASTIKA IN PAPIR

Papir je bil izumljen okoli 2. stoletja pred našim štetjem na Kitajskem, a je bila izdelava dolgo časa skrbno varovana skrivnost. V Evropo je prišel šele v 8. stoletju in počasi nadomestil papirus ter pergament.

 

Zaradi svojih lastnosti se papir uporablja v raznovrstne namene, zagotovo pa je izrednega pomena v vsakodnevnem življenju, kjer je nepogrešljiv v procesu sporazumevanja, za higieno in pri zaščiti hrane ter drugih proizvodov, zato njegova poraba v zadnjih letih narašča.

 

Pridobiva se iz naravno obnovljivih virov, lahko se ga reciklira in je biološko razgradljiv.

 

Predelava papirja se je začela že v 19. stoletju in močno posegla v vpliv na okolje, saj zmanjšuje porabo lesa in velikost deponij. Odpadni papir namreč po teži predstavlja kar 35 % vseh trdnih komunalnih odpadkov. Recikliranje 1 tone starega časopisnega papirja prihrani okoli tono lesa, recikliranje 1 tone papirja za tiskanje pa celo več kot 2 toni. Kar 80 % odpadnega papirja se lahko uporabi v procesu recikliranja, celulozna vlakna pa lahko recikliramo celo 7-krat.

 

Kako poteka recikliranje papirja? Odpadni papir gre najprej v neke vrste razpuščevalnik, kjer se zaradi vode, kemikalij in toplote počasi razpusti v drobna celulozna vlakna, celotna zmes pa se nato precedi, s čimer se odstrani plastiko, steklo in druge primesi. V naslednjem koraku se papirju odstrani tiskarsko barvo. Manjše delce črnila se spira kar z vodo, večje delce pa se odstrani z vpihovanjem zraka in kemikalij, ki ustvarijo mehurčke, na katere se veže tiskarska barva. Nato se papirnato kašo "pretepe", tako vlakna nabreknejo, snopi celuloznih vlaken pa se ločijo na posamezna vlakna. Po teh postopkih je vse pripravljeno za izdelavo papirja, zato se kaši doda voda in kemikalije ter se jo nanese na valje, da se oblikuje, nato pa sledi le še proces sušenja.

 

Letno vsak od nas porabi približno toliko papirja, kot ga dobimo iz šestih dreves.

 

A najboljše bi bilo, če bi nastajalo čim manj odpadnega papirja. Že res, da je na vsakem koraku treba izpolnjevati različne obrazce in druge dokumente, a danes so nam pri varčevanju lahko v veliko pomoč računalniki, saj lahko uporabljamo elektronsko obliko pošiljanja in uredimo veliko stvari kar prek elektronske pošte. Tiskajmo le najnujnejše!

Infrastruktura Bled

Oglejte si tudi