Logo MojaObčina.si

Bled

DANES
33°C
15°C
JUTRI
29°C
16°C
8141

Nov čistilec jezera

Bled - Na pobudo blejskega združenja čolnarjev, v katerem so zbrani blejski pletnarji, je Občina Bled kupila električni čistilec jezera. Gre za napravo švicarske družbe Grove boats SA, ki je prva tovrstna naprava v Sloveniji in sploh v tem delu Evrope. Čistilec, baterije zdržijo dve uri, bo lahko sektorsko čistil površino jezera, na napravo pa se lahko montirajo mreže z različno gostim pletenjem in grablje. Napravo se upravlja daljinsko, stacionirana pa bo v Grajskem kopališču na Bledu, z njo bo upravljala Infrastruktura Bled.

Napravo je kupila Občina Bled, in sicer iz pristojbin, ki jih pobere od uporabnikov jezera. Na jezerski gladini žal čez leto pristane marsikaj, od naravnih »odpadkov«, kot so listje in cvetni prah, do pravih odpadkov, ki so posledica človeške nemarnosti. Za vse to bo zdaj lahko poskrbel električni robot, sam pa vode ne bo dodatno onesnaževal, saj ni na bencinski pogon.

Napravica je tako samo še korak v nizu trajnostnih rešitev v občini, z zanimanjem pa sta jo sprejela tudi blejska laboda.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi