Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
ČET.
18°C
12°C
Oceni objavo

Otroški parlament

14. aprila je na Višji strokovni šoli za gostinstvo, velnes in turizem Bled zasedal otroški parlament Osnovne šole prof. dr. J. Plemlja Bled, ki ga sestavljajo vsi predsedniki razredov od 4. do 9. razreda.

Na parlamentu so prisostvovali tudi župan Anton Mežan, občinski svetnik Gregor Jarkovič, ravnateljica osnovne šole Nataša Ahačič in Mojca Jošt iz VSŠ Bled. Na začetku jim je dobrodošlico izrekel direktor VSŠ Bled mag. Peter Mihelčič in jih povabil, da se po zaključku srednješolskega izobraževanja odločijo za študij na njihovi šoli, kjer lahko pridobijo izobrazbo za več zelo zanimivih poklicev s področja gostinstva, velnesa in turizma. Na Bledu imamo veliko možnosti, da delujemo na področju turizma in se preko tega vključujemo v družbeno dogajanje.

Predsednica otroškega parlamenta Ina Lakota in podpredsednika Aljaž Jamar in Nik Pristavec so predstavili rezultate ankete »Duševno zdravje otrok in mladih«, ki je bila tudi tematika republiškega otroškega parlamenta. Rezultati so v določenih pogledih spodbudni, v določenih pa zaskrbljujoči. Člani otroškega parlamenta so predstavili njihove projekte in aktivnosti v preteklem letu. To so bili: sprejem prvošolcev, »Teden otroka«, »Najboljša droga je žoga«, tekma med učitelji in učenci, tekmovanje v minigolfu, šolske volitve otroškega parlamenta, Dan učiteljev, »Lonček upanja«, obisk v domu starostnikov, »Pletemo bralno gnezdo«, organiziranje šolskega novoletnega plesa, čiščenje okolice šole, udeležba na medobčinskem parlamentu in sodelovanje pri projektu »Evropska vas«. Do konca šolskega leta načrtujejo še barvanje ograje ter organiziranje zaključnega izleta v Berlin. Po predstavitvi so učenci razpravljali o  zadevah,  ki se  tičejo njih samih  in njihovega življenja v kraju. Izpostavili so svetlobno in zvočno onesnaženje, šolske avtobusne prevoze, varno pot na Bohinjski Beli, pumptrack, obnovo Mrakove domačije ter nepravilno in divje parkiranje. Poudarili so, da si kot domačini želijo varnega in spodbudnega življenja v kraju, kar je pomembno tako za zdravje in zadovoljstvo občanov kot tudi  za sam turizem na Bledu.

Župan jim je čestital za vse dejavnosti, ki jih izvajajo in jim podaril blejsko namizno zastavico ter vrednostni bon kot nagrado za aktivno delovanje. Veseli ga, da vsako leto med učenci izvedejo anketo z določeno tematiko, saj se tudi skozi tako anketo zaznavajo težave učencev. Poudaril je, da naj to upoštevajo in pomagajo učencem, ki se počutijo osamljene in šibkejše. Na koncu jim je zaželel  še naprej uspešno delovanje v otroškem parlamentu.

Oglejte si tudi