Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
11°C
PET.
14°C
8°C
Oceni objavo

24. Okarina etno festival na Bledu v polnem zamahu

Bled  – V drugem delu, ki se začne že v sredo, 6. 8., na letošnji izvedbi Okarina etno festivala do sobote pričakujemo še skupine BARCELONA GIPSY KLEZMER ORCHESTRA, DEBADEMBA in FAMILY ATLANTICA ter neustavljivega FERUSA MUSTAFOVA.

Vsi koncerti bodo v Zdraviliškem parku (v primeru slabega vremena v Festivalni dvorani Bled), vsak večer ob 20.30, vstop pa je prost.

Vabljeni k ogledu in spremljanju našega festivala; veseli bomo objav v vaših medijih!

* * *

BARCELONA GIPSY KLEZMER ORCHESTRA (BGKO) / Španija, 6. 8.
Klezmer od Katalonije do Balkana

BGKO je ustaljena zasedba, ki redno nastopa v Barceloni in po vsej Evropi. Družina BGKO nenehno raste: pogosto se ji kot gostje pridružijo drugi profesionalni glasbeniki in pevci. BGKO vsem generacijam Barcelončanov predstavlja Klezmer, cigansko in balkansko glasbo. Pod nikoli dokončano zgodbo skupine so se podpisali tudi glasbeniki in pevci iz Turčije, Slovenije, Švice, Anglije, Rusije, Srbije, Indije, Francije, Grčije, Italije, Mehike, Španije, Irana in Izraela. Ta kulturna interakcija pa je postala dvosmerna: sčasoma je mesto, ki premore številčno glasbe in plesa željno občinstvo, postalo stičišče različnih kultur in slogov.

Zasedba BGKO je katalonskim tradicionalnim pesmim dodala zapeljiv orientalski ritem, ciganski swing ponesla na vzhod Evrope, balkansko obarvala kubanske revolucionarne pesmi ter glasbo Klezmer ponesla v osrčje sredozemske popularne glasbene scene. Skupina v svoji ustvarjalnosti stalno stremi za avtentičnostjo in čarobnostjo, ki jo premorejo samo legende.

 

FERUS MUSTAFOV / Makedonija, 7. 8.

makedonska ljudska in ciganska glasba

V spletni enciklopedij Wikipedia izvemo, da je Ferus Mustafov, (saksofon, violina, in klarinet) znan tudi kot Kralj Ferus Mustafov, makedonski saksofonist romskih korenin. Gre za glasbenika, ki obvlada številna glasbila. V rodni Makedoniji je zelo priljubljen njegov repertoar balkanske ljudske ter ciganske oziroma romske poročne glasbe. Je tudi eden od balkanskih umetnikov, ki so ogromno prispevali k širjenju priljubljenosti tovrstne glasbe po svetu. Rodil se je v Štipu, v Jugoslaviji, v romski družini glasbenikov.

Je eden od sinov Ilmija Jašarova, ki je zaslužen za vpeljavo saksofona v tradicionalno glasbo na tem območju. Njegova profesionalna poklicna pot se je začela, ko je bil sedemnajstletni študent violine in klarineta na domači akademiji za mlade glasbenike. Takrat je sprejel povabilo na glasbeno turnejo s skupino, ki jo je vodil Toma Črčev. Zaradi izjemnega uspeha turneje je opustil akademsko izobraževanje in začel delati kot glasbenik. Po letu dni služenja vojaškega roka, med katerim je zaslovel z igranjem na večernih plesih, se je preselil v Sarajevo, kjer je prevzel vodilno vlogo pri takratnem širjenju priljubljenosti ljudske glasbe. Pozneje je postal direktor glasbenega programa v romskem jeziku na Radioteleviziji Skopje. Zahvaljujoč izdajanju plošč pri založbah kot sta Globe Style in Tropical ga je spoznalo tudi mednarodno občinstvo.

DEBADEMBA, 8. 8.

Burkina Faso in Mali

Zasedba Debademba je nastala kot plod sodelovanja med samostojnim kitaristom in tolkalcem Abdoulayem Traoréjem iz Burkine Faso ter karizmatičnim pevcem in prenašalcem tradicionalne kulture iz Malija, Mohamedom Diabyjem. Uspeh prvega albuma, priznanje publike in glasbenih kolegov ter številni koncerti, ki sta jih podaljšala v čudovite plesne noči, so skupino napolnili z ustvarjalnim zagonom.

Zasedba poleg kitarista in pevca obsega še ritmično sekcijo in glasbila s tipkami. Vsi člani skupine so pariški Afričani, ki so zelo prepoznavni na glasbeni sceni francoske prestolnice. Ustvarjajo sodobno in eksplozivno glasbo, ki temelji na zvrsteh afrobeat, highlife in mbalax, ter vsebuje tudi primesi glasbe Mandinka. Vse skupaj je začinjeno z močnimi elementi bluza, občasno pa je zaznati tudi zven rocka.

Besedila skladb na albumu Souleymane govorijo o človečnosti in velikodušnosti - v bambarskem jeziku ime skupine pomeni “velika družina”, njen slogan pa je “Skupaj smo!”. Album, ki si kot žgoča lava utira pot med urbanimi ritmi groova in afro-popa, nosi močno sporočilnost in vabi k veseljačenju.

FAMILY ATLANTICA, 9. 8.

Venezuela, Gana, Kongo, Združeno kraljestvo

Zasedba Family Atlantica nam s krajšimi in daljšimi skladbami pripoveduje staro zgodbo, ki jo pooseblja raznolikost članov zasedbe. Po drugi strani pa gre za sodobno pripoved o Londonu, kjer skupina domuje. Ploščo so več kot štiri leta snemali v Londonu in Venezueli. Gre za poroko kubanske rumbe, venezuelskih zvrsti tambor in tonada, ganskega highlifa ter etiopskega bluza in glasbe kalypso s psihedelično glasbo in spiritualnim jazzom. Rezultat te kombinacije je edinstvena in brezčasna plošča...
Leta 2008 se je pevka Luzmira udeležila festivala Fi-sahara v saharski puščavi na jugu Alžirije. Tam je nastopila z Manu Chaom. Ta jo je občinstvu predstavil kot “najlepši glas, ki je obiskal puščavo.”

 

 

 

Zavod za kulturo Bled

Oglejte si tudi