Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

Karin Pesrl odhaja na evropsko in svetovno prvnestvo

Sinhrono plavanje je vodni - plavalni šport s kombinacijo plesnih in gimnastičnih elementov (predvsem baleta in ritmične gimnastike) in prava paša za oči. Izvaja se v vodi in ob glasbeni spremljavi. Je olimpijska športna panoga in eden kompleksnejših športov, saj poleg izjemne aerobne vzdržljivosti (dihati pod vodo ni mogoče), gibljivosti in moči, zahteva od športnika še visoko razvit kinestetični občutek za vodo, nadzorovano koordinacijo telesa v tridimenzionalni razsežnosti in hkratno usklajevanje gibov z glasbo, z ritmom, s prvinami in s soplavalci, vključena sta estetska zavest in umetniško uprizarjanje, ki se kažeta v eleganci in lahkotnosti gibanja pri manevriranju z vodo. Ščipalka za nos je obvezen pripomoček in tudi zaščitni znak tega športa, preprečuje vdor vode v dihala.

V Sloveniji je bil prvi klub sinhronega plavanja ustanovljen 2009 v Velenju, danes jih je že pet in v vseh klubih skupaj je kar 90 sinhronih plavalk, med njimi je tudi domačinka Karin Pesrl, ki ta šport trenira peto leto in je večkratna državna prvakinja ter članica slovenske reprezentance.  

Na tekmovanju Bubble Open 2021 na Slovaškem pretekli vikend sta Karin Pesrl iz Synchro Team PKT Kranj in Nika Seljak iz Katalina - sinhro Ljubljana, poleg najboljših osebnih rezultatov v konkurenci solo, odlično nastopili tudi v kategoriji duo. S tem sta dosegli in presegli normo za junijsko evropsko prvenstvo na Malti in svetovno prvenstvo avgusta v Kanadi, kar bo zgodovinsko za Slovenijo v tej disciplini.


Vredno je dodati, da sta dekleti iz različnih klubov in skupaj trenirata povprečno 20 ur tedensko na bazenih v Kranju in Ljubljani. Njuna predanost temu športu je velika, tako kot želja, da se približata najboljšim. Rezultat iz Slovaške samo potrjuje, da z veliko vloženega truda lahko osvojita svoj cilj.

A.S.

Oglejte si tudi