Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Grajski park dobiva novo podobo

Na Blejskem gradu so zaključili z desetletnim investicijskim ciklom celovite prenove objekta. Zadnja investicija je bila prenova kuhinje in priključitev na nove strojne instalacije, ki so bile vgrajene lani pomladi.

Začenja se nov investicijski cikel, ki je v celoti usmerjen v širšo grajsko okolico. Začeli so z urejanjem grajskega parka, ki je bil med drugim delno prizadet tudi zaradi padca več dreves v neurju oktobra lani. Istočasno z urejanjem parka potekajo obširne arheološke raziskave, po prvih podatkih se lahko nadejamo dokaj bogatih najdb, ki jih bomo kasneje prezentirali obiskovalcem.  

17. maja zaključujejo javni razpis za izvedbo prve faze izgradnje parkirišča pri Športnem parku Bledec, ki bo zadostovalo za okoli 40 avtobusov, pričakujejo, da bomo gradnjo zaključili še v času letošnjega poletja.

V maju bodo začeli z aktivnostmi pridobivanja projektne in druge dokumentacije za izgradnjo dvigala na grad, enako pa tudi za prenovo Mrakove domačije na Rečici, ki jo nameravajo gradbeno prenoviti po prejemu dovoljenj v letu 2020.

Pričakujejo, da bodo za dvigalo vse dokumente pridobili v prvi polovici leta 2020, z gradnjo bi tako lahko začeli že proti koncu 2020.

Grajska Pristava

Firma Art Arhiv Ljubljana, ki so ji na Zavodu za kulturo s pogodbo dali stavbno pravico za izgradnjo Muzeja sodobne umetnosti, je v zaključni fazi izvedbe projektov, ki jih izdeluje ekipa arhitektov svetovno znanega arhitekta Davida Chipperfielda iz Londona. Stari objekt je bil s soglasjem ZVKD porušen pomladi letos, gradnja Muzeja sodobne umetnosti pa se bo začela takoj po pridobitvi gradbenega dovoljenja.

V prostorih nekdanjih garaž ob bodočem muzeju bo Zavod za kulturo uredil funkcionalne prostore za Blejski grad in arheološki muzej z manjšim info centrom. Celotno področje okoli Blejskega gradu je izjemno bogato z najpomembnejšimi najdbami ( rajska ptica, konjiček,…) in je zato pomembno, da jih tudi ustrezno predstavijo javnosti.  

 

Festivalna dvorana

V Festivalni dvorani Bled bodo po obsežnih vlaganjih v letu 2017 in dopolnitvah v lanskem letu pristopili predvsem k posamičnim dopolnitvam in menjavi izrabljene opreme, veliko več pozornosti pa bomo namenili vsebinskim programom v dvorani in njeni neposredni okolici. 

 

Festivalsko poletje na Bledu se začne prvi junijski konec tedna s Srednjeveškimi dnevi na Blejskem gradu, nadaljuje s Festivalom Bled, Blejskimi dnevi in Okarino. Vsebino festivalov in dogodkov bodo predstavili posebej.

Oglejte si tudi