Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Naravno ogrevanje stavb

Sončni kolektorji, ki se uporabljajo za pripravo tople sanitarne vode in včasih tudi za ogrevanje prostorov, danes niso več redkost. Tak način ogrevanja je skoraj brez škodljivih emisij in obratovalnih stroškov, a je cena postavitve sistema razmeroma visoka.

 

Sončni kolektor je tudi vaša stavba

Kaj pa storiti, če denarja za novo investicijo primanjkuje? Vse premalo ljudi se zaveda, da tudi njihove hiše in stanovanja delujejo kot velik sprejemnik sončne energije, ki pogosto ostane neizkoriščen. Okna namreč prepuščajo večji del sončnega sevanja, ki se absorbira v notranjosti stavbe in jo segreje. Ker je glavni namen oken zagotavljanje naravne osvetlitve prostora in prezračevanje, le ta spadajo med najcenejše sisteme naravnega ogrevanja. Skozi okna pa nam toplota tudi intenzivneje uhaja kot skozi stene. Energijsko učinkovito grajene stavbe imajo zato večino steklenih površin na južni strani, kjer je potencial sončnega obsevanja največji. 

 

Prihranite do 300 € pri stroških za ogrevanje

Koliko pa se to pozna pri stroških za ogrevanje? Predpostavimo, da ima naša hiša 15 kvadratnih metrov oken z južno, vzhodno in zahodno orientacijo in da okna prepuščajo 70 % sončnega obsevanja (proizvajalci to lastnost oken navajajo kot g faktor). Povprečno letno sočno obsevanje v ogrevalni sezoni je odvisno od lokacije stavbe, orientacije oken itd., a v grobem lahko rečemo, da na kvadratni meter stavbnega pohištva dobimo približno 200 kWh koristne toplote na leto, kar pri cenah kurilnega olja v zadnjih letih predstavlja slabih 20 €. Če upoštevamo 15 kvadratnih metrov steklenih površin to pomeni 300 € letnih prihrankov.

 

Ključnega pomena so zunanja senčila

Da bi svoja okna kar čim bolje izkoristili, med ogrevalno sezono tako notranje kot zunanje žaluzije dvignemo. Okna naj bodo tudi dobro očiščena, saj prah in ostala nesnaga zmanjšujejo sončne dobitke. Ponoči naj bodo žaluzije spuščene, saj delujejo kot dodatna izolacija in zmanjšujejo toplotne izgube zaradi. Prostor z veliko steklenimi površinami naj bo tekom dneva odprt, da lahko topel zrak ogreje tudi druge prostore v stavbi. V poletnem času naj bodo žaluzije spuščene, saj se nam bo v nasprotnem primeru stavba preveč pregrevala in jo bo potrebno hladiti. Pri tem je pomembno poudariti, da so zunanje žaluzije pri preprečevanju pregrevanja objekta občutno učinkovitejše od notranjih.

 

Pripravil: Staš Kos, univ. dipl. inž. str.

Lokalna energetska agencija Gorenjske

Oglejte si tudi